pondelok 28. 5.
Viliam
17°C  Polooblačno  |  Bratislava
24.01.2018, 11:48 | Správy | Domáce správy

Študenti poslali premiérovi otvorený list: Fico im dal sľub, na toto však čakali márne!

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) poslala premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) otvorený list, v ktorom mu pripomína jeho sľub v otázke riešenia financovania a rekonštrukcie vysokoškolských internátov a dotácií bývania mladých ľudí.

Doplnila, že išlo o spoločnú dohodu medzi študentmi, rektormi vysokých škôl a premiérom. TASR o tom informovala Michaela Miženková zo Študentskej rady vysokých škôl.

"Od obdobia prísľubov a dohôd z decembra 2015 už prešli viac ako dva roky, a počas tohto obdobia sme nezaznamenali žiadnu aktivitu, ktorá by nasvedčovala plneniu vyššie uvedených sľubov. Nedostali sme žiadnu relevantnú odpoveď ani z rezortov, ktoré sú za plnenie sľubu zodpovedné," uviedol predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász. Podľa neho si vysokoškolskí študenti zaslúžia vedieť, kedy a či bude sľub splnený, i preto žiadajú premiéra o stretnutie.

Podľa stanoviska strany Smer-SD, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR, Smer-SD počas minulého volebného obdobia do bodky naplnil dva sociálne balíčky. "Opatrenie týkajúce sa rekonštrukcií internátov bolo súčasťou tretieho balíčka, ktorý mal byť realizovaný po parlamentných voľbách. Tie však rozhodli, že na Slovensku vznikla koaličná vláda, pričom rezort školstva už nepatrí pod gesciu strany Smer-SD. Tá má napriek tomu záujem situáciu riešiť, ale možné to je len po dohode s koaličnými partnermi," informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Sľub premiéra pripomenuli začiatkom januára aj predstavitelia Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska. Tí mu odovzdali faktúru, ktorej predmetom boli dve položky, a to obnova vysokoškolských internátov vo výške 50 miliónov eur bez DPH a nájomné byty pre mladých vo výške 90 miliónov eur bez DPH. "Nie je možné, aby mladí ľudia, ktorí prišli študovať do Bratislavy alebo do iných miest, žili v katastrofálnych podmienkach," uviedol vtedy podpredseda pre regionálne vzťahy Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Miroslav Dragun. Mladých ľudí podľa neho trápia stavy izieb, podlahy, postele, ale najmä sociálne zariadenia. Lovász pripomenul, že otázkam v oblasti kvality internátov sa nevenoval žiadny vládny program od roku 1989. "Z toho dôvodu je v súčasnosti až 90 percent všetkých ubytovacích zariadení v najhoršej, C kategórii," poznamenal Lovász.

Na zlý stav ubytovacích zariadení vysokoškolákov poukázala aj strana SaS. "Mnohé internáty na Slovensku pripomínajú zvonku i zvnútra košické sídlisko Luník IX," tvrdí strana. Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že obnova internátov do civilizovaného stavu je súčasťou ich reforiem vzdelávania.

Ministerstvo školstva predložilo požiadavku na zvýšenie rozpočtu na rekonštrukciu vysokoškolských internátov na tento rok, a to na 20 miliónov, avšak nebola schválená. Ako informoval rezort školstva, zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl sa s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinou Lubyovou (nominantka SNS) stretli a prebrali aj túto problematiku.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Život TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Patrik Petráš
Neplatil dane, spojil sa s politickým nominantom a biznis pokračuje ďalej Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 10 min
Na juhu Nemecka havarovali dve menšie lietadlá, obaja piloti zahynuli Aktuality.sk
Dve menšie lietadlá havarovali v nedeľu v južnom Nemecku. Obaja piloti prišli pri separátnych nehodách o život, informovala s odvolaním sa na policajné správy tlačová agentúra DPA.
pred 26 min
Taliansky prezident Mattarella zrejme pripravuje dočasnú vládu Aktuality.sk
Po neúspešných snahách o vytvorenie novej talianskej vlády pripravuje prezident Sergio Mattarella zrejme sformovanie dočasného kabinetu, ktorý by krajinu priviedol k predčasným voľbám. Informovala o tom v nedeľu večer agentúra DPA.
pred 46 min
Georgea Busha staršieho opäť prijali do nemocnice Aktuality.sk
Niekdajšieho amerického prezidenta Georgea H.W. Busha v nedeľu hospitalizovali v nemocnici v štáte Maine pre problémy s nízkym krvným tlakom a pre vyčerpanosť.
Rytmus a Jasmina
Raper Rytmus po priznaní vzťahu s moderátorkou Alagič: Plánuje s kráskou rodinu?
Mama je
Marek trpí unikátnou nevyliečiteľnou chorobou: Nemal sa dožiť dospelosti, dnes je raritou!
Na mieste bývalej
Skvelá správa pre celé Podpoľanie: Taliani mieria do dedinky Kriváň, zamestnajú 240 ľudí
Alan Bean († 86)
Astronaut Alan Bean († 86) podľahol krátkej chorobe: Zomrel štvrtý muž na Mesiaci
Muž sa bez
Majú najnechutnejšiu prácu: Čističi odpadov v Bangladéši riskujú životy za 5 eur na deň!
Prezidentské
V Kolumbii bude druhé kolo prezidentských volieb: Favorizovaný kandidát nezískal nadpolovičnú väčšinu
Anna (62) plánuje
Anna si s Novým Časom trhla 500 eur: Odpoveď, ako naloží s výhrou, rozosmeje každého
American Modern
Americké lode nepovolene vstúpili do čínskych teritoriálnych vôd: Peking reagoval vyslaním vojenského námorníctva
George H.W. Bush
Georga Busha museli hospitalizovať: Bývalý americký prezident bol na konci svojich síl
Neymar to
Neymar sa vôbec necíti dobre: Nastúpi proti Chorvátsku?
Na snímke vľavo
Karius a Bale ako protipóly finále: Real posúva ďalej vlastné rekordy!
Nový taliansky
Aktualizované
Taliansky premiér podal demisiu: Vládu zostaviť nedokázal