sobota 23. 2.
Romana, Roman
-2°C  Polooblačno  |  Bratislava
24.01.2018, 11:48 | Správy | Domáce správy

Študenti poslali premiérovi otvorený list: Fico im dal sľub, na toto však čakali márne!

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) poslala premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) otvorený list, v ktorom mu pripomína jeho sľub v otázke riešenia financovania a rekonštrukcie vysokoškolských internátov a dotácií bývania mladých ľudí.

Doplnila, že išlo o spoločnú dohodu medzi študentmi, rektormi vysokých škôl a premiérom. TASR o tom informovala Michaela Miženková zo Študentskej rady vysokých škôl.

"Od obdobia prísľubov a dohôd z decembra 2015 už prešli viac ako dva roky, a počas tohto obdobia sme nezaznamenali žiadnu aktivitu, ktorá by nasvedčovala plneniu vyššie uvedených sľubov. Nedostali sme žiadnu relevantnú odpoveď ani z rezortov, ktoré sú za plnenie sľubu zodpovedné," uviedol predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász. Podľa neho si vysokoškolskí študenti zaslúžia vedieť, kedy a či bude sľub splnený, i preto žiadajú premiéra o stretnutie.

Podľa stanoviska strany Smer-SD, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR, Smer-SD počas minulého volebného obdobia do bodky naplnil dva sociálne balíčky. "Opatrenie týkajúce sa rekonštrukcií internátov bolo súčasťou tretieho balíčka, ktorý mal byť realizovaný po parlamentných voľbách. Tie však rozhodli, že na Slovensku vznikla koaličná vláda, pričom rezort školstva už nepatrí pod gesciu strany Smer-SD. Tá má napriek tomu záujem situáciu riešiť, ale možné to je len po dohode s koaličnými partnermi," informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Sľub premiéra pripomenuli začiatkom januára aj predstavitelia Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska. Tí mu odovzdali faktúru, ktorej predmetom boli dve položky, a to obnova vysokoškolských internátov vo výške 50 miliónov eur bez DPH a nájomné byty pre mladých vo výške 90 miliónov eur bez DPH. "Nie je možné, aby mladí ľudia, ktorí prišli študovať do Bratislavy alebo do iných miest, žili v katastrofálnych podmienkach," uviedol vtedy podpredseda pre regionálne vzťahy Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Miroslav Dragun. Mladých ľudí podľa neho trápia stavy izieb, podlahy, postele, ale najmä sociálne zariadenia. Lovász pripomenul, že otázkam v oblasti kvality internátov sa nevenoval žiadny vládny program od roku 1989. "Z toho dôvodu je v súčasnosti až 90 percent všetkých ubytovacích zariadení v najhoršej, C kategórii," poznamenal Lovász.

Na zlý stav ubytovacích zariadení vysokoškolákov poukázala aj strana SaS. "Mnohé internáty na Slovensku pripomínajú zvonku i zvnútra košické sídlisko Luník IX," tvrdí strana. Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že obnova internátov do civilizovaného stavu je súčasťou ich reforiem vzdelávania.

Ministerstvo školstva predložilo požiadavku na zvýšenie rozpočtu na rekonštrukciu vysokoškolských internátov na tento rok, a to na 20 miliónov, avšak nebola schválená. Ako informoval rezort školstva, zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl sa s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinou Lubyovou (nominantka SNS) stretli a prebrali aj túto problematiku.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Prezidentské voľby 2019 Šport TV program Počasie Horoskopy
Americká raperka
Na koncert speváčky Nicki Minaj v Bratislave čakali diváci hodiny, nakoniec ho rušili Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 11 min
Trump nominoval Kelly Craftovú na veľvyslankyňu pri OSN Aktuality.sk
Trump na sociálnej sieti vyhlásil, že veľvyslankyňa v Kanada pri reprezentovaní krajiny odvádza mimoriadne dobrú prácu.
pred 21 min
Mexický narkobarón Guzmán žiada nový proces pre možné pochybenie poroty Aktuality.sk
Mexický narkobarón Joaquín „El Chapo“ Guzmán čelí obvineniam z ťažkých zločinov vrátane vrážd a únosov.
pred 41 min
Nový film o Jamesovi Bondovi začnú nakrúcať v marci Aktuality.sk
Agenta 007 si opäť zahrá herec Daniel Craig.
Mike Tyson.
Tyson priznal, ako dopadla návšteva zoo: Slávny boxer si to chcel rozdať s gorilou
Ľudia držia
Venezuelská vláda vydala radikálne nariadenie: Uzavretie hraníc tesne pred humanitárnou pomocou
Patrik Rybár.
Parádny výkon Rybára: Patrik v AHL druhou hviezdou zápasu
Martina (29) sa
Martina pôsobí ako forenzná chemička vo Švajčiarsku: Video, ktoré zverejnila na Instagrame, ohúrilo milióny ľudí
„Nie všetci ľudia
Režisér Trhliny Peter Bebjak prezradil: Filmu tak veril, že do toho dal vlastné peniaze
Voľby v Nigérii
V Nigérii sa konečne začali prezidentské voľby: Predchádzali im samé problémy
Real Madrid.
Real Madrid prepisuje históriu: Toto sa ešte žiadnemu klubu nepodarilo
(ilustračné foto).
Čech v Írsku spôsobil smrteľnú nehodu: Prečo ho sudca neposlal do väzenia?
(ilustračné foto)
Pančovaný alkohol zabíjal vo veľkom: V Indii hlásia 84 mŕtvych a stovky v kritickom stave
Július Hudáček.
Karty sú rozdané: S kým sa stretnú Slováci v play off KHL?
Leošovi zdedený
Najbohatší český moderátor Mareš rieši spor so sestrou: Utajený boj o dedičstvo!
Firma Miroslava
Ľudové odevy zo Sabinova idú na dračku aj v zahraničí: Koľko stojí jeden kroj?