nedeľa 25. 2.
Frederika, Frederik
-7°C  Slnečno  |  Bratislava
24.01.2018, 11:48 | Správy | Domáce správy

Študenti poslali premiérovi otvorený list: Fico im dal sľub, na toto však čakali márne!

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) poslala premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) otvorený list, v ktorom mu pripomína jeho sľub v otázke riešenia financovania a rekonštrukcie vysokoškolských internátov a dotácií bývania mladých ľudí.

Doplnila, že išlo o spoločnú dohodu medzi študentmi, rektormi vysokých škôl a premiérom. TASR o tom informovala Michaela Miženková zo Študentskej rady vysokých škôl.

"Od obdobia prísľubov a dohôd z decembra 2015 už prešli viac ako dva roky, a počas tohto obdobia sme nezaznamenali žiadnu aktivitu, ktorá by nasvedčovala plneniu vyššie uvedených sľubov. Nedostali sme žiadnu relevantnú odpoveď ani z rezortov, ktoré sú za plnenie sľubu zodpovedné," uviedol predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász. Podľa neho si vysokoškolskí študenti zaslúžia vedieť, kedy a či bude sľub splnený, i preto žiadajú premiéra o stretnutie.

Podľa stanoviska strany Smer-SD, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR, Smer-SD počas minulého volebného obdobia do bodky naplnil dva sociálne balíčky. "Opatrenie týkajúce sa rekonštrukcií internátov bolo súčasťou tretieho balíčka, ktorý mal byť realizovaný po parlamentných voľbách. Tie však rozhodli, že na Slovensku vznikla koaličná vláda, pričom rezort školstva už nepatrí pod gesciu strany Smer-SD. Tá má napriek tomu záujem situáciu riešiť, ale možné to je len po dohode s koaličnými partnermi," informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Sľub premiéra pripomenuli začiatkom januára aj predstavitelia Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska. Tí mu odovzdali faktúru, ktorej predmetom boli dve položky, a to obnova vysokoškolských internátov vo výške 50 miliónov eur bez DPH a nájomné byty pre mladých vo výške 90 miliónov eur bez DPH. "Nie je možné, aby mladí ľudia, ktorí prišli študovať do Bratislavy alebo do iných miest, žili v katastrofálnych podmienkach," uviedol vtedy podpredseda pre regionálne vzťahy Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Miroslav Dragun. Mladých ľudí podľa neho trápia stavy izieb, podlahy, postele, ale najmä sociálne zariadenia. Lovász pripomenul, že otázkam v oblasti kvality internátov sa nevenoval žiadny vládny program od roku 1989. "Z toho dôvodu je v súčasnosti až 90 percent všetkých ubytovacích zariadení v najhoršej, C kategórii," poznamenal Lovász.

Na zlý stav ubytovacích zariadení vysokoškolákov poukázala aj strana SaS. "Mnohé internáty na Slovensku pripomínajú zvonku i zvnútra košické sídlisko Luník IX," tvrdí strana. Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že obnova internátov do civilizovaného stavu je súčasťou ich reforiem vzdelávania.

Ministerstvo školstva predložilo požiadavku na zvýšenie rozpočtu na rekonštrukciu vysokoškolských internátov na tento rok, a to na 20 miliónov, avšak nebola schválená. Ako informoval rezort školstva, zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl sa s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinou Lubyovou (nominantka SNS) stretli a prebrali aj túto problematiku.

Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Život TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča 25 rokov Slovenska
Premiér Robert
Preverili škandalózny tender. Čo bude s miliónmi eur pre advokáta Bžána? Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 12 min
Remišová: Budúcnosť EÚ nezávisí od Bruselu, ale od členských štátov Aktuality.sk
Národný konvent by mal byť podľa jej slov priestorom na diskusiu o tom, akú úniu chceme.
pred 26 min
11 filmových hitov, ktoré na jar odvysiela Markíza Aktuality.sk
Nové šou, nové seriály, ale aj veľké filmové premiéry. To všetko si TV Markíza pripravila pre svojich divákov na jarné mesiace. A na svoje si prídu nielen fanúšikovia hollywoodskych hitov, ale aj európskej produkcie.
pred 32 min
Predmestie sýrskeho Damasku sa po prijatí rezolúcie OSN upokojuje Aktuality.sk
Aktivisti informovali o viacerých útokoch a zrážkach na východnom okraji povstalcami kontrolovaných predmestí, známych ako Východná Ghúta, píše agentúra AP.
Slovenská hrdinka Kuzminová je už doma: Na TOTO sa teší naša šampiónka najviac!
Delegáti oboch
Severokórejská delegácia v Južnej Kórei: Privítali ju obvinenia a protesty!
Rusom zobrali
Svetové médiá reagujú na olympijských hokejových šampiónov: K senzácii chýbalo 55 sekúnd!
Pavel Dacjuk sa
Pre jedného z Rusov bolo zlato ešte hodnotnejšie: Viac sa v hokeji dosiahnuť ani nedá!
Obec neďaleko Banskej Bystrice skrýva množstvo pamiatok: Ročne priláka i tisíce turistov!
Hra na hádanie
RTVS sa nechtiac zahrala s hokejovými fanúšikmi hru: Uhádnete, koho to máme na obrazovke?
Katarína Hsprová
Katarína Hasprová: Rozhovor plný bolesti! Pravda o tajnej svadbe a ťažko chorej mame
Na Slovensko sa rúti arktická zima: Pripravte sa na to, že poriadne prituhne!
Podobné zbrane
Zatkli najväčšieho brazílskeho obchodníka so zbraňami: Našli ho na Floride
Kanadský skikrosár obvinený z krádeže auta: Bol za tým alkohol?
Slonie mláďa
Slonie mláďa spadlo do studne: Keď zbadáte jeho boj o život, vyhŕknu vám slzy!
Vosková figurína
Návštevníci Warholovho múzea v Medzilaborciach si pri pohľade naňho pretrú oči: Veď vyzerá ako živý!