sobota 18. 8.
Helena, Elena
23°C  Polooblačno  |  Bratislava
24.01.2018, 11:48 | Správy | Domáce správy

Študenti poslali premiérovi otvorený list: Fico im dal sľub, na toto však čakali márne!

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) poslala premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) otvorený list, v ktorom mu pripomína jeho sľub v otázke riešenia financovania a rekonštrukcie vysokoškolských internátov a dotácií bývania mladých ľudí.

Doplnila, že išlo o spoločnú dohodu medzi študentmi, rektormi vysokých škôl a premiérom. TASR o tom informovala Michaela Miženková zo Študentskej rady vysokých škôl.

"Od obdobia prísľubov a dohôd z decembra 2015 už prešli viac ako dva roky, a počas tohto obdobia sme nezaznamenali žiadnu aktivitu, ktorá by nasvedčovala plneniu vyššie uvedených sľubov. Nedostali sme žiadnu relevantnú odpoveď ani z rezortov, ktoré sú za plnenie sľubu zodpovedné," uviedol predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász. Podľa neho si vysokoškolskí študenti zaslúžia vedieť, kedy a či bude sľub splnený, i preto žiadajú premiéra o stretnutie.

Podľa stanoviska strany Smer-SD, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR, Smer-SD počas minulého volebného obdobia do bodky naplnil dva sociálne balíčky. "Opatrenie týkajúce sa rekonštrukcií internátov bolo súčasťou tretieho balíčka, ktorý mal byť realizovaný po parlamentných voľbách. Tie však rozhodli, že na Slovensku vznikla koaličná vláda, pričom rezort školstva už nepatrí pod gesciu strany Smer-SD. Tá má napriek tomu záujem situáciu riešiť, ale možné to je len po dohode s koaličnými partnermi," informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Sľub premiéra pripomenuli začiatkom januára aj predstavitelia Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska. Tí mu odovzdali faktúru, ktorej predmetom boli dve položky, a to obnova vysokoškolských internátov vo výške 50 miliónov eur bez DPH a nájomné byty pre mladých vo výške 90 miliónov eur bez DPH. "Nie je možné, aby mladí ľudia, ktorí prišli študovať do Bratislavy alebo do iných miest, žili v katastrofálnych podmienkach," uviedol vtedy podpredseda pre regionálne vzťahy Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Miroslav Dragun. Mladých ľudí podľa neho trápia stavy izieb, podlahy, postele, ale najmä sociálne zariadenia. Lovász pripomenul, že otázkam v oblasti kvality internátov sa nevenoval žiadny vládny program od roku 1989. "Z toho dôvodu je v súčasnosti až 90 percent všetkých ubytovacích zariadení v najhoršej, C kategórii," poznamenal Lovász.

Na zlý stav ubytovacích zariadení vysokoškolákov poukázala aj strana SaS. "Mnohé internáty na Slovensku pripomínajú zvonku i zvnútra košické sídlisko Luník IX," tvrdí strana. Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že obnova internátov do civilizovaného stavu je súčasťou ich reforiem vzdelávania.

Ministerstvo školstva predložilo požiadavku na zvýšenie rozpočtu na rekonštrukciu vysokoškolských internátov na tento rok, a to na 20 miliónov, avšak nebola schválená. Ako informoval rezort školstva, zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl sa s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinou Lubyovou (nominantka SNS) stretli a prebrali aj túto problematiku.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Komentáre TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Snem Smeru
Strane Smer opäť vzrástli volebné preferencie Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 3 min
Novým pakistanským premiérom sa stal Imrán Chán Aktuality.sk
Imrán Chán zložil v sobotu prísahu ako nový premiér Pakistanu .
pred 33 min
Televízia ABC zaradila fotografie zo Slovenska medzi päť najlepších Aktuality.sk
Dve z piatich fotiek meteorického roja Perzeid sú zo Slovenska.
pred 53 min
Strane Smer opäť vzrástli volebné preferencie Aktuality.sk
Strane Smer-SD by dalo vo voľbách hlas viac Slovákov, ako minulý mesiac.
V Janove sa
Tragická udalosť v Taliansku má nepríjemné pokračovanie: Z trosiek mosta v Janove vytiahli ďalšie telá!
Predseda strany
Najnovší prieskum verejnej mienky: Vieme, kto by vyhral parlamentné voľby!
Brežnev dával
Exkluzívny dokument zo stretnutia Dubčeka s Brežnevom: Túto knihu 50 rokov nikto nevidel
Pre Barboru (17)
Úspešná plavkyňa Barbora Tomanová: Bála sa vody, dnes láme rekordy!
Futbalisti
Trenčianska oslava z postupu: Inšpiroval ich legendárny výrok Stana Lobotku
arrest  - man
Vyhrážal sa, teraz tvrdo pyká: Polícia zatkla muža, ktorý hrozil teroristickým útokom!
Halle Berry oslávila svoje 52. narodeniny: Odviazala sa bláznivejšie ako v tej najlepšej groteske
.Šebová
Do Hornej Dolnej mieri nová posila: Herca preslávil známy jojkársky seriál
Nový Čas sa
Prekvapivá správa o parlamentných stranách: Tie najväčšie dlžia stovky tisíc eur
Policajti miesto
Aktualizované
Hromadná bitka v Martine: Útočníci kopali do človeka ležiaceho na zemi
Luka Modrič
Barcelona podala sťažnosť: Už majú toho okolo prestupu Modriča plné zuby!
Radosť po góle
Trenčín je rozbehnutý: Po Feyenoorde chystá trojmiliónovú lúpež!