utorok 23. 10.
Alojzia
12°C  Oblačno  |  Bratislava
24.01.2018, 11:48 | Správy | Domáce správy

Študenti poslali premiérovi otvorený list: Fico im dal sľub, na toto však čakali márne!

Študentská rada vysokých škôl (ŠRVŠ) poslala premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) otvorený list, v ktorom mu pripomína jeho sľub v otázke riešenia financovania a rekonštrukcie vysokoškolských internátov a dotácií bývania mladých ľudí.

Doplnila, že išlo o spoločnú dohodu medzi študentmi, rektormi vysokých škôl a premiérom. TASR o tom informovala Michaela Miženková zo Študentskej rady vysokých škôl.

"Od obdobia prísľubov a dohôd z decembra 2015 už prešli viac ako dva roky, a počas tohto obdobia sme nezaznamenali žiadnu aktivitu, ktorá by nasvedčovala plneniu vyššie uvedených sľubov. Nedostali sme žiadnu relevantnú odpoveď ani z rezortov, ktoré sú za plnenie sľubu zodpovedné," uviedol predseda Študentskej rady vysokých škôl Bálint Lovász. Podľa neho si vysokoškolskí študenti zaslúžia vedieť, kedy a či bude sľub splnený, i preto žiadajú premiéra o stretnutie.

Podľa stanoviska strany Smer-SD, ktoré TASR poskytol tlačový odbor Úradu vlády SR, Smer-SD počas minulého volebného obdobia do bodky naplnil dva sociálne balíčky. "Opatrenie týkajúce sa rekonštrukcií internátov bolo súčasťou tretieho balíčka, ktorý mal byť realizovaný po parlamentných voľbách. Tie však rozhodli, že na Slovensku vznikla koaličná vláda, pričom rezort školstva už nepatrí pod gesciu strany Smer-SD. Tá má napriek tomu záujem situáciu riešiť, ale možné to je len po dohode s koaličnými partnermi," informoval tlačový odbor Úradu vlády SR.

Sľub premiéra pripomenuli začiatkom januára aj predstavitelia Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska. Tí mu odovzdali faktúru, ktorej predmetom boli dve položky, a to obnova vysokoškolských internátov vo výške 50 miliónov eur bez DPH a nájomné byty pre mladých vo výške 90 miliónov eur bez DPH. "Nie je možné, aby mladí ľudia, ktorí prišli študovať do Bratislavy alebo do iných miest, žili v katastrofálnych podmienkach," uviedol vtedy podpredseda pre regionálne vzťahy Kresťanskodemokratickej mládeže Slovenska Miroslav Dragun. Mladých ľudí podľa neho trápia stavy izieb, podlahy, postele, ale najmä sociálne zariadenia. Lovász pripomenul, že otázkam v oblasti kvality internátov sa nevenoval žiadny vládny program od roku 1989. "Z toho dôvodu je v súčasnosti až 90 percent všetkých ubytovacích zariadení v najhoršej, C kategórii," poznamenal Lovász.

Na zlý stav ubytovacích zariadení vysokoškolákov poukázala aj strana SaS. "Mnohé internáty na Slovensku pripomínajú zvonku i zvnútra košické sídlisko Luník IX," tvrdí strana. Branislav Gröhling (SaS) potvrdil, že obnova internátov do civilizovaného stavu je súčasťou ich reforiem vzdelávania.

Ministerstvo školstva predložilo požiadavku na zvýšenie rozpočtu na rekonštrukciu vysokoškolských internátov na tento rok, a to na 20 miliónov, avšak nebola schválená. Ako informoval rezort školstva, zástupcovia Študentskej rady vysokých škôl sa s ministerkou školstva, vedy, výskumu a športu SR Martinou Lubyovou (nominantka SNS) stretli a prebrali aj túto problematiku.

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Komentáre TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča
Ilustračná foto
Značná časť spisu ku Kočnerovej kauze Technopol údajne zmizla zo súdu Aktuality.sk
Rýchle správy
00:59
Okolnosti sú zatiaľ nejasné, súd veľmi nekomunikuje.
00:10
Poslanci by dnes mali rozhodnúť o našich dôchodkoch Aktuality.sk
Respektíve mali by rozhodnúť o tom, čo bude z matematického hľadiska nemožné zaplatiť.
22.10. 22:30
V Bratislave sa bude zajtra diskutovať o plagiátorstve na vysokých školách Aktuality.sk
Zhromaždenie pred právnickou fakultou v Bratislave je avizované na 17:00.
Na albatrosy
Vzácne morské vtáky sú v ohrození: Útočia na ne myši obrovských rozmerov
Abdul Rázik
Zavraždeného policajného náčelníka nahradí jeho brat: Prečo ho vymenovali i napriek nedostatočnej kvalifikácii?
Bags of drugs,
Polícii v Albánsku sa podarilo zatknúť desiatky podozrivých: Okrem heroínu sa u nich našli aj zbrane
Richard Branson
Smrť novinára Chášukdžího zasiahla aj britského miliardára: Odchádza zo spoločnosti, ktorá spolupracuje so SAE