Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2018 08:30 | Správy | Politika

Opravár Andrej Danko sa pustil do poriadnych prerábok: Na poslancov si posvieti za 180 000 €

Stáva sa z neho staviteľ. Šéf parlamentu Andrej Danko (43) sa preslávil najmä zákazom horaliek či plagátov na rokovaniach Národnej rady.

Po novom sa však pustil do poriadnych prerábok vnútri parlamentu. Sám sa rád chváli tým, že vo svojom trakte predsedu vymenil záclony za vlastné úspory, no okrem toho začal aj oveľa drahšie rekonštrukcie. Tie sa už neplatia z jeho vrecka, ale z rozpočtu Kancelárie Národnej rady. Najnovšie zmeny chystá v rokovacej sále, kde sa rozhodol vymeniť svetlá za takmer 180 000 €.

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Prvé zmeny v rámci hlavnej sály, kde sa schvaľujú zákony, sa udiali len nedávno. Sponad hláv poslancov zmizol obrovský luster z roku 1994, ktorý bol roky dominantou miestnosti. „Samozrejme, vnímame najmä historickú hodnotu slávnostného lustra, ale bezpečnosť poslancov a tiež vhodné pracovné prostredie je prioritou, ktorú sa snažíme zabezpečiť,“ vysvetľoval zmeny Danko. Nové osvetlenie spĺňa vraj všetky atribúty moderného nasvietenia veľkých miestností.

Teraz sa Národná rada púšťa do obnovy ďalšej časti osvetlenia, no zatiaľ čo predchádzajúce stálo len 25 000 €, to nové zhltne z rozpočtu rovno 180 000 €. Nakúpili vyše dve tisícky atypických LED svetelných zdrojov s opálovým difúzorom. „V auguste bola realizovaná iba výmena hlavného lustra za funkčné a bezpečné osvetlenie. Výmena osvetlenia je nevyhnutná po 25 rokoch nepretržitej prevádzky, keďže už nespĺňa požadované svetelné vlastnosti. Súčasťou týchto prác je kompletná výmena rozvodov, vrátane úprav rozvádzačov, komplexných revíznych skúšok,“ tvrdia z Národnej rady s tým, že to staré je nevyhovujúce a vytvára veľký hluk. Súťaže sa zúčastnilo 5 uchádzačov, z ktorých jedného vylúčili pre nekompletnú cenovú ponuku. Zákazku dostala spoločnosť Wargas s r. o. so sídlom v Šamoríne. Zatiaľ čo predchádzajúcu lacnejšiu výmenu robila firma Antiroll počas letných prázdnin, nové opravy, ktoré potrvajú osem týždňov, majú prebehnúť teraz počas plnej prevádzky. Už o týždeň totiž po dlhej pauze nastupujú do práce poslanci do parlamentu. „Je prioritou a hlavným záujmom, aby výkon prác nekolidoval a nijako neobmedzoval rokovania parlamentu,“ zakončili z Národnej rady.

 

 

Čo už Danko zrekonštruoval

Jedáleň a kuchyňu v parlamente - 1 073 962 € - megazákazku na zlepšenie podmienok pri stravovaní zamestnancov a poslancov Národnej rady odklepol len pred pár mesiacmi, dostala ju spoločnosť Euro-Building

Terasa Národnej rady - 248 469 € - obnovu terasy robila spoločnosť Uniprastav, zámerom bolo, aby sa neopakovalo zatekanie do ubytovacieho zariadenia Národnej rady

Zloženie lustra a čiastočná montáž nového osvetlenia - 25 000 € - robila ju firma Antiroll, pretože poslanci sa báli veľkého lustra, ktorý sa kýval a vyvolával obavy, že na nich spadne

 

Je potrebná obnova svetiel?

Igor Matovič (44), OĽaNO

Otvoriť galériu

- V prípade SNS sa treba chytiť každej jednej príležitosti a keď to nevyjde, pri každej ukradnúť, tak treba sa chytiť každej druhej, Danko ide v tomto duchu. Nepostrehol som nikoho, že by bol problém s osvetlením v rokovacej sále, ale to bolo vidieť aj pri rekonštrukcii kuchyne.

 

Boris Kollár (52), Sme rodina

Otvoriť galériu
Boris Kollár (52)
Zdroj: Michal Hanko, Nový Čas

- Očakával by som skôr, že predseda povie, že ide pomáhať ľuďom v niečom a nie riešiť osvetlenie. Rekonštrukcia je však správna, to osvetlenie v súčasnosti ničí zrak. Je to tam zlé.

 

Ľubomír Galko (49), SaS

Otvoriť galériu
Ľubomír Galko (SaS).
Zdroj: Michal Hanko, anc

- Hovoril mi o tom predseda Danko, nepovedal sumu ani či bude súťaž, ale hovoril mi, že to plánuje. Nepoznám detaily. Osvetlenie je tam zlé, neviem, či to nie je aj v niečom nebezpečné, veď po toľkých rokoch. Nechcem ho rovno kritizovať, ale ani sa ho zastávať.

 

Anton Hrnko (62), SNS

Otvoriť galériu
Anton Hrnko (62)
Zdroj: anc

- Treba sa pozrieť na to, kedy to bolo projektované, už je to vyše 20 rokov. Žiadna rekonštrukcia, keď sú na to peniaze, nie je zlá. Tam treba viacero vecí rekonštruovať - ja by som obnovil aj sedenie poslancov, pretože je skľučujúce tam sedieť, a preto niektorí radšej sedia v kanceláriách. Sú ľudia, ktorí keď tam sedia niekoľko hodín, tak majú zapálené spojivky.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Tunel Sitina
Nezabudnite na víkendové dopravné obmedzenia: Polícia pripomína, kde sa s nimi stretnete
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová
Občianska zbierka na muníciu pre Ukrajinu: Podporuje ju aj prezidentka! Aha, čo povedala
Takto si Kramár prišiel po svoju novopečenú dcérku.
Aké sú (ne)výhody otcovstva po 60-ke: Kto vie, či o tomto vedel čerstvý tato Maroš Kramár!
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu