Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.01.2018 11:00 | Správy | Politika
Foto

Bývalý hlavný moslimský duchovný na Slovensku Samer: Verboval teroristov v Bratislave?!

Majú obrovský problém. Polícia v Česku obvinila prvých ľudí z terorizmu.

Jedným z nich je bývalý imám Samer Shehadeh (34), ktorý je podľa nej napojený na sesterskú organizáciu známej teroristickej siete al-Káida. Pomáhal totiž svojim komplicom dostať sa do Sýrie, kde podstúpili vražedný výcvik a podporovali Islamský štát. Šokujúce je, že Shehadeh v roku 2015 pôsobil aj na Slovensku ako hlavný duchovný v mešite v Bratislave. Nový Čas sa s ním vtedy stretol a imám pôsobil umierneným dojmom. Ako sa z neho stal pomocník radikálnych teroristov?

Fotogaléria
8
fotiek v galérii

Českej polícii sa podarilo odhaliť nebezpečnú bunku, ktorá sa priamo zo strednej Európy angažovala v operáciách teroristov. O zisteniach a obvineniach polície informoval denník Mladá fronta Dnes. Odkryli troch príslušníkov nástupníckej organizácie al-Káidy s názvom Džabhat Fatah aš-Šám. Klan Shehadehovcov sa podľa polície zapojil priamo v bojoch v Sýrii. Z Česka tam odišiel Omar, ktorého neskôr nasledovala aj jeho manželka Fatima, vlastným menom Kristýna. „Formou výcviku úspešne absolvoval niekoľkotýždenné kurzy, v ktorých sa naučil zaobchádzať so zbraňami, bombami aj taktiku boja s tým, že bol následne vybratý, aby pripravoval a cvičil „bratov“ k boji a páchaní teroristických útokov,“ napísali policajti z Národnej centrály proti organizovanému zločinu. Za kľúčového člena nebezpečnej skupiny považujú Samera Shehadeha, ktorý okrem Prahy mesiace pôsobil ako hlavný imám aj v Bratislave na čele jednej z mešít. Práve on mal pomáhať svojim komplicom zapojiť sa do boja za vznik Islamského štátu. Nový Čas ho navštívil počas najvypuklejšieho obdobia migračnej krízy v roku 2015, keď pôsobil umierneným dojmom. Na modlitby sa k nemu schádzalo 200 moslimov, pričom tam chodili aj Slovenky, ktoré konvertovali na islam. Útoky islamistov si Samer vysvetľoval jasne. „Je to doslova šikana zo strany Západu ako napríklad provokatívne karikatúry. Útoky odsudzujeme,“ dodal. V súčasnosti mešitu vedie Chibub Hidbani, ktorý podniká v Bratislave, nie je však imám. „Nemám to naštudované, tak to nechcem komentovať,“ odpovedal Novému Času.

Samera vinia z toho, že pomohol Češke Fatime dostať sa cez hranice do Sýrie a vydať sa tam za manžela Omara, ktorého nikdy nevidela. Omar tam už v tom čase bojoval vyše pol roka v službách teroristov. Samer napokon pred vyše rokom zmizol do africkej Mauretánie, kde sa má ukrývať dodnes. Už v tom čase ho preverovali policajti, pretože moslimom poslal odkaz cez aplikáciu, aby sa nezúčastnili kresťanskej bohoslužby proti terorizmu.

 

Shehadeh pre Nový Čas: Teror odsudzujem, je to zlo

Čo si myslíte o terorizme?

- Islam odsudzuje terorizmus ako taký. Terorizmus je podľa môjho názoru chyba pripisovať k nejakému náboženstvu. Terorizmus nemá vieru, je to politika spojená s násilím a často sú to činy duševne chorých ľudí.

Čo si myslíte o Islamskom štáte. Skupina, ktorú tvorí 10 000 členov, a nielen dvaja teroristi. Aký je váš názor?

- Tých možných vysvetlení je viacero. Otázka je, či vznik tohto zoskupenia bol riadený z vonku niekým, kto chce uškodiť islamu a moslimom, pretože prvý, kto si to odnáša, sú moslimovia. Variant, že to zoskupenie vzniklo z vonku, zo Západu je celkom reálnY i keď neviem presne povedať, či to je tak, alebo nie. Ak to je tak, alebo nie, týka sa to vodcov. Obyčajní ľudia, prečo sa k nim pridávajú? Ten dôvod je taký, že podľa mňa ide o ľudí, ktorí su dosť nevzdelaní a cítia obrovský hnev voči tomu, čo vidia, čo sa deje v zemi moslimov.

Myslíte si, že táto činnosť islamského štátu môže mať aj nejaké pozitívum, alebo to vidíte len ako zlo?

- Nevidím v tom nič pozitívne. Je to zlo a nedá sa povedať, že to je štát, ktorý by moslimom priniesol niečo dobré. Štát nemôže byť založený na prelievaní krvi.

Aký je váš názor na útoky, ktoré boli v Paríži (redakcia Charlie Hebdo)?

- Útoky, ktoré boli v Paríži, čo viem, boli dva. Jeden bol od ľudí, ktorí sa hlásia k islamu a druhý zasa od ľudí, ktorí sa nehlásia k islamu proti moslimom. Oba tieto činy sú u mňa rovnako zlé a hnusné.

 

Samer Shehadeh (34)

Otvoriť galériu

  • kľúčová osoba celej akcie
  • vrchný imám na Slovensku a v Česku
  • schvaľoval odjazd brata Omara do bojov v Sýrii a Fatime tam pomohol vycestovať
  • skrýva sa v Mauretánii

Fatima „Kristýna“ Shehadeh (24)

Otvoriť galériu

  •  Češka, vydala sa za Omara bez toho, aby ho videla
  • mudžahedín - zabezpečuje mužovi zázemie bojovníka
  •  jej úlohou je variť, prať a cvičiť so zbraňou

Omar Shehadeh (27)

Otvoriť galériu

  • brat imáma Samera, žil v strednom Česku
  • v októbri 2016 odcestoval do Sýrie, do vojnovej oblasti, kde v meste Idlib dobrovoľne vstúpil do teroristickej organizácie Džabhat Fatah aš-
    -Šám (Front dobytia Sýrie) - nástupnícka organizácia teroristickej An-Nusrá
  • absolvoval kurzy, kde sa naučil zaobchádzať so zbraňami, bombami a cvičil ostatných teroristov

 

Je znepokojivé, aký mohol mať vplyv

Andor Šándor, bezpečnostný analytik

- Závažné je to, že jedným z ľudí, ktorí boli obvinení, je bývalý imám. Znepokojuje ma, aký mohol mať vplyv na moslimov žijúcich v Českej republike aj na Slovensku, pretože je dokáz­ené, že s nimi komunikoval cez rôzne aplikácie. V rámci odkazu Koránu schvaľoval veci, ktoré sú cez rámec akceptovateľnosti v našich podmienkach. Doležité je, že ak ten vplyv bol, či sa niekde prejavil a či niekto to má pod kontrolou alebo nie. Nedá sa vylúčiť, že takýchto prípadov bude u nás viac.

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: red, Matej Motyka

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!