Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

Odborári sa dohodli s vedením Embraca: Zamestnanci fabriky si poriadne prilepšia

Vedenie spoločnosti Embraco Slovakia v Spišskej Novej Vsi a miestna odborová organizácia OZ KOVO podpísali v pondelok kolektívnu zmluvu na štyri roky.

Podpisu predchádzali zložité rokovania najmä o mzdovej politike na roky 2018 a 2019, s výsledným kompromisom sú spokojné obe strany. „Navýšenie miezd na najbližšie dva roky považujeme v našom regióne za nadštandardné. Veríme, že táto forma mzdovej politiky zohľadní potreby našich zamestnancov najmä pred Vianocami a letnou dovolenkou," konštatoval generálny riaditeľ závodu Marcelo Borba.

Najvýraznejšou zmenou v oblasti mzdovej politiky je zavedenie ročného bonusu do výšky 700 eur v tomto roku a do výšky 800 eur v roku 2019. V tejto sume je zahrnutý aj bonus za počet odpracovaných rokov, ktorý spoločnosť zavádza na návrh zamestnancov. „Kolektívna zmluva predstavuje rovnováhu medzi očakávaniami zamestnancov, situáciou na trhu a zachovaním stability závodu," dodal Borba s tým, že Embraco pokračuje vo vyplácaní mesačnej variabilnej zložky mzdy pre zamestnancov vo výrobnom procese, ktorú budú môcť sami ovplyvniť svojimi výsledkami. Mesačne si tak budú môcť prilepšiť o ďalších 5 percent z výšky ich základnej mzdy.

Navyše spoločnosť doplnila do variabilnej zložky mzdy 15 eur mesačne pre rok 2018 a 30 eur pre rok 2019, kde odmení zamestnanca za vzornú dochádzku. Celkové príjmy zamestnancov v spoločnosti vzrastú podľa Borbu medziročne v priemere o 11 percent v tomto roku a o ďalších 6 percent na budúci rok. „Sme spokojní, došlo ku kompromisu, museli sme ustúpiť my zo svojich požiadaviek ale aj zamestnávateľ ustúpil, takže je to dobré," zhodnotil predseda odborovej organizácie OZ Kovo Juraj Hojnoš.

 

Rokovanie medzi zamestnancami a vedením najväčšieho zamestnávateľa na Spiši trvali niekoľko týždňov a pracovníci výrobcu kompresorov a kondenzačných jednotiek nevylúčili ani štrajk. „Keďže sme sa dohodli a kolektívna zmluva je podpísaná, štrajkovú pohotovosť, ktorá trvala od 8. januára, sme odvolali," uzavrel Hojnoš.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Vyhlásenie šéfredaktorov denníkov Plus JEDEN DEŇ, Nový Čas a týždenníka PLUS 7 DNÍ
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči