Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2018 01:30 | Správy | Zahraničné správy

Troch Čechov obvinili z terorizmu: Zúčastnili sa bojov Al-Káidy v Sýrii!

Polícia obvinila z terorizmu a priamej účasti v teroristickej organizácii troch Čechov.

Je medzi nimi bývalý pražský imám, jeho brat a švagriná. Brata moslimského duchovného a jeho ženu policajti vinia z toho, že vycestovali do Sýrie, kde sa zúčastnili bojov v sesterskej teroristickej organizácii Al-Káidy. Imám im podľa obvinení pomáhal. Mužovia s palestínskymi koreňmi sa narodili v Prahe, všetci traja sú stíhaní na úteku. Šéf Ústredia moslimských obcí v ČR sa od všetkých troch dištancoval. Napísal to v utorok server iDNES.cz.

Bývalého pražského imáma policajti sledovali a z jeho elektronickej komunikácie vedia, že odjazd jeho brata do Sýrie do bojov schvaľoval a svojej švagrinej do Sýrie pomohol vycestovať. Teraz sa skrýva v Mauritánii, píše utorková Mladá fronta Dnes (MfD). "Sú stíhaní na úteku. Ja sa s nimi asi ťažko spojím, keď ani polícia presne nevie, kde se teraz nachádzajú," povedal denníku advokát Adam Kopecký pridelený bratovi bývalého imáma.

Do Sýrie dvadsaťsedemročný muž podľa policajtov odcestoval v októbri 2016 do vojnovej oblasti, kde v meste Idlib dobrovoľne vstúpil do teroristickej organizácie Džabhat Fatah aš-Šám (Fronta dobytia Sýrie). Ide o nástupnícku organizáciu teroristickej An-Nusra, ktorá bývala sýrskou vetvou Al-Káidy. "Formou výcviku úspešne absolvoval niekoľkotýždenné kurzy, v ktorých sa naučil zachádzať so zbraňami, bombami a taktiku boja s tým, že bol následne vybraný, aby pripravoval a cvičil ‚bratov‘ na boj a páchal teroristické útoky," cituje MfD z obvinenia od Národnej centrály proti organizovanému zločinu.

 

Obvinená dvadsaťštyriročná žena sa za brata bývalého imáma vydala podľa islamského práva šaría, bez toho, aby ho videla, uviedol denník. "Sama sa označuje za mudžahedína v džiháde," uviedli policajti. S manželom podľa obvinenia cvičila so zbraňou. Bývalý imám jej podľa vyšetrovateľov objednal lístok autobusom a dával rady, ako prekonať turecko-sýrsku hranicu.

Server Seznam Zprávy už skôr napísal, že žena pred odjazdom bývala v Hoříne v okrese Melník v Česku, do Sýrie sa cez Turecko dostala vlani na jar. Brat bývalého imáma mal pred odchodom trvalé bydlisko v stredočeskom Mratíne, sobáš sa uskutočnil až v Sýrii. Za trestné činy, z ktorých je trojica obvinená, stanovia české zákony trestnú sadzbu od päť do 15 rokov väzenia.

O bývalého imáma sa v minulosti zaujímali tajné služby, keď poslal moslimom cez aplikáciu WhatsApp odkaz, aby sa nezúčastnili bohoslužby proti terorizmu spolu s křesťanmi. "Kto verí v Alláha a v súdny deň, nech sa tejto akcie nezúčastní. Alláh mi bude svedkom, že som pred tým varoval," napísal podľa MfD vtedy doslova.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ČTK

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Vlhovú čakajú v kalendári SP veľké zmeny: Menej pretekov v Európe a škrty obľúbených stredísk
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Čo všetko čaká dnes poslancov? Schôdzu začali návrhom na zmeny v zložení parlamentných výborov
Tragédia na Spiši vzala život aj Lucke († 17).
Foto
Tragédia na Spiši: Otec Ľuboš prezradil, čo našli v mobile nebohej Lucky († 17)! Chytí vás za srdce, čo urobil potom
Svoje korene si nesmierne váži.
Foto
Vanessa Šarköziová sa za svoj pôvod nehanbí: Som hrdá, že som Cigánka!
Futbalový Slovan sa ocitol v náročnej situácii.
V hre príchod reprezentanta: Uloví futbalový Slovan veľkú rybu?
Ilustračné foto
Viaceré komplikácie v doprave v Bratislave: Tu sa zrazili 3 autá! Kde všade sa zdržíte?
Duchoňova dcéra má z filmu strach.
Foto
Dcéra Duchoňa († 35) má obavy z filmu o otcovi: Už sa stretla s režisérom! Čo jej naháňa strach?
Ilustračné foto
Dokedy nás bude trápiť mrazivé počasie? Slováci, pripravte sa: To vôbec nevyzerá dobre!
Foto
Slovenský hokejista v USA: Vodičák má vo vrecku, pozvánku do repre...
(ilustračná foto)
Smutné správy: Zomrel významný dopravný dizajnér († 93)! Pozrite sa, čo navrhol
Ondrej Rusnák (35)
Foto
Hokejový expert o Slafkovskom a MS: Na ľade si dobre rozumie s... Sledujte, čo povedal!
Expla si podali Junior a Marcel.
Foto
Expla si zobrali do parády Junior a Marcel: Chceš byť moderátor Fun rádia? Natri mu chrbátik!