Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.01.2018 08:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Vyspovedali sme bratislavského župana Drobu: Ako sa jeho sľuby zmenili pred a po voľbách?

Naplno zarezáva!

Nový bratislavský župan Juraj Droba nastúpil do funkcie 4. decembra minulého roku a vystriedal tak bývalú hlavu Bratislavského kraja Pavla Freša. V týchto dňoch finišuje prípravu rozpočtu a programové vyhlásenie, ktoré oficiálne oznámi v marci. Bude to harmonogram opatrení a krokov, ktoré chce župa urobiť v piatich rokoch. Nový Čas pred voľbami oslovil kandidátov a kládol im otázky, čo by v jednotlivých rezortoch zmenili. Teraz Droba dostal rovnaké otázky ako v minulosti a ukázali sa prvé rozdiely.

 

Ciele sú pozitívne

Martin Reguli, analytik Nadácie F. A. Hayeka

 

V oblasti školstva je potrebné, aby župa dokázala riešiť nielen otázku platov, ale aj situáciu bratislavských gymnázií. Pokiaľ sa mu podaria tieto dva ciele: posilnenie platov zamestnancov v školstve, ako aj záchrana najlepších škôl v kraji, bol by určite považovaný za veľmi úspešného. V oblasti dopravy hodnotím jeho ciele pozitívne. V oblasti seniorov bude potrebné dbať na kontrolu kvality a vytvorenie procesov, ktoré budú podliehať kontrole aj zo strany klientov tejto starostlivosti aj externému auditu. V oblasti zdravotníctva jeho ciele hodnotím ako vhodne nastavené.

 

ŠKOLSTVO

Pred voľbami

- Cieľom je znižovať nahromadený investičný dlh voči stredným školám a zabezpečiť ich nutnú rekonštrukciu. Je nutné riešiť nástupné platy nových učiteľov a ohodnotenie ostatných učiteľov. Pokúsim sa vyriešiť problém so znižovaním normatívu na žiaka pri duálnom vzdelávaní, čo školy odrádza od ich účasti. Chceli by sme na veľký všestranný areál využiť pozemok na konci Petržalky pri Slnečniciach.

 Po voľbách

- Pozrieme sa na systémy odmeňovania zamestnancov a budeme robiť všetko pre to, aby sa školy nemuseli zatvárať. Prvý mesiac sme vyčlenili z financií, ktoré sa podarilo ušetriť 450-tisíc eur, ktoré sa použili na odmeny pre 3 250 pedagogických i nepedagogických zamestnancov župných škôl a zamestnancov domovov sociálnych služieb.

 

DOPRAVA

Pred voľbami  

Potrebujeme potiahnuť električkové trate na okraj mesta, na Čiernu Vodu, Bory aj na koniec Petržalky a využívať pohodlné električky s veľkou kapacitou a s krátkymi intervalmi. Nesmieme zabúdať na motocykle a bicykle. Ak k tomu vybudujeme strážené záchytné parkoviská a parkovacie domy, cyklotrasy a zlepšíme napojenie vlakov od Senca a Pezinka, doprava by mohla byť vo výrazne lepšej kondícii.

Po voľbách

Priniesol som konkrétne riešenia vrátane záchytných parkovísk pri železničných staniciach, budovanie cyklotrás, dobrej parkovacej politiky v meste Bratislava, lebo tá je kľúčová pri motivovaní ľudí, aby prestúpili z áut do prostriedkov verejnej dopravy a aj konkrétne projekty, kde budem hľadať konsenzus medzi viacerými aktérmi ako NDS, SSC, ŽSR, Slovak lines, s ktorými budeme rokovať o tom, ako by to malo vyzerať.

 

ZDRAVOTNÍCTVO A SENIORI

Pred voľbami

Chceme vytvoriť motivačný program, aby praktickí a odborní lekári poskytovali zdravotnú starostlivosť v okresných mestách a väčších obciach. Chceme znovu otvoriť „záchytku“. „Pobyt“ na záchytke by bol platený. Nemocnica v Malackách slúži vyše 80 tisíckam obyvateľov Záhoria, a preto urobíme všetko pre to, aby sa zabezpečila plynulá prevádzka pohotovosti.

Po voľbách

Uvedomujem si potrebu pohotovosti v Malackách. Župa naďalej finančne podporuje jej zachovanie. Z Karloveskej polikliniky chceme urobiť špičkovú polikliniku. Snom je záchytka, ktorá by bola jedinou na Slovensku. V pláne je vybudovať nové centrum pre ľudí s autizmom a rozšíriť služby pre seniorov, ktorí sú postihnutí demenciou a alzheimerovou chorobou.

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené