Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip

V Trebišove na ten pôrod tak skoro nezabudnú: Mamička chcela rodiť na štyroch, takto to dopadlo!

V trebišovskej nemocnici sa minulý rok uskutočnilo 679 pôrodov. Dievčat sa narodilo viac ako chlapcov, z novorodencov tvorili 52 percent.

Päť mamičiek priviedlo na svet dvojičky. Rodičia dávali dievčatám najčastejšie mená Ema, Sofia a Nela, medzi chlapcami dominovali Samuel, Jozef a Lukáš. Za spoločnosť Svet zdravia, ktorá nemocnicu prevádzkuje, o tom TASR v stredu informovala Jana Fedáková.
Pôrodnosť sa v trebišovskej nemocnici postupne zvyšuje, za posledné dva roky nemocnica zaznamenala medziročný nárast počtu pôrodov o viac ako 40. Pôrodnicu začali vyhľadávať aj rodičky z iných okresov, mimo spádovej oblasti nemocnice.

"Zavedením viacerých inovácií, ľudským a individualizovaným prístupom i možnosťou alternatívnych spôsobov pôrodu sme zaznamenali nárast záujmu rodičiek zo Starej Ľubovne, Bardejova či Prešova," uviedol primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Oto Szilagyi. Trebišovská nemocnica poskytuje rodičkám možnosť využiť pri pôrode alternatívne polohy. Môžu napríklad rodiť do vody, na pôrodníckej stoličke, na žinenke, v polohe na boku či v podrepe, pomôcť si pôrodným lanom, rebrinami alebo fitloptou. Za posledný polrok, odkedy pôrodnica poskytuje aj možnosť vytvoriť si individuálny pôrodný plán, sa v nemocnici uskutočnilo 18 alternatívnych pôrodov. "Tieto mamičky prichádzajú do pôrodnice pripravené, vedia, čo od pôrodu i personálu očakávajú, chcú poznať detaily a svoje predstavy konzultujú. Aj vďaka tomu prebiehajú alternatívne pôrody bez zbytočného stresu," konštatoval primár.

Na jeden z vlaňajších pôrodov si zdravotnícky tím obzvlášť rád spomína. Nadránom do pôrodnice prišla mamička v sprievode manžela a duly. Jej predstava bola porodiť dieťa v polohe "na štyroch". "Pôrod prebehol hladko a v príjemnej atmosfére napriek tomu, že pôrodník počas neho takmer ležal pri nohách mamičky. Dieťatko zostalo v kontakte s mamičkou až do porodenia placenty a krásne sa prisalo k prsníku, všetko pod dohľadom pediatra. Bol to naozaj emočne silný pohľad aj pre profesionálov, ktorí odviedli už mnoho pôrodov," priblížil Szilagyi.

 

Gynekologicko-pôrodnícke a neonatologické oddelenie nemocnice čaká tento rok komplexná rekonštrukcia. Pre rodičky majú vzniknúť štyri nové komfortné pôrodné izby hotelového štandardu, kde bude prebiehať celý pôrod a ktoré nahradia pôrodné sály. Budúce mamičky sa tak už nebudú musieť presúvať a pôrodná izba im ponúkne dostatok súkromia aj komfortu. Modernizácia taktiež vytvorí podmienky pre zavedenie nových postupov v pôrodníctve, ako je bonding či skin-to-skin. "Veríme, že ponukou moderných priestorov, pôrodných izieb a novým vybavením ešte zvýšime atraktivitu pracoviska a s tým súvisiacu pôrodnosť," dodal primár.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




A stock photo of a Police Line 'Do Not Cross' caution tape with a defocused police car with sirens flashing red and blue.
Hororové vyčíňanie v Austrálii: Z desivého incidentu je podozrivý aj 15-ročný chlapec
Líder eurokandidátky za PS Ľudovít Ódor naznačil, že Korčok by mal dostať slušnú ponuku.
Foto
Ódor naznačil záujem progresívcov o Korčoka: Nahradí Šimečku alebo si založí stranu?
Najvyššie prístupné miesto ponúka neuveriteľný výhľad.
Pozrite sa s nami na zrekonštruovaný skvost v Bratislave: Čo Michalská veža (ne)ponúka?
Filip Kuffa odmieta, že by porušil zákon.
Foto
Filip Kuffa čelí vážnym obvineniam: Ohrozuje štátny tajomník envirorezortu prírodu v národných parkoch?
Hana má v obľube prechádzky.
Hana Rapantová prezradila trik na bezchybnú kondíciu: TOTO o nej vedia aj kolegovia v rozhlase!
Momenty zo 7. kola Let's Dance.
Foto
Dychberúce momenty v Let's Dance: BOZK, ktorý nikto nečakal! Na Tine mohli všetci oči nechať
Ľudia v Teheráne útok na Izrael oslavovali.
Foto
Svet sa obáva vyostrenia konfliktu na Blízkom východe: Ako to vidí slovenský generál? Znepokojivé slová
2024. Tie isté šaty si po 13 rokoch obliekla na premiéru filmu svojho syna.
Foto
Hollywoodskej sexici ťahá na 60: Objavila prameň mladosti? Pri týchto FOTO nenájdete rozdiel!
Aktivistov zatkli. (ilustračné foto)
Šialenec napádal ľudí na zastávke hlava - nehlava! Zranených ošetrovali lekári: Neuveríte, aký bol dôvod jeho konania
Na Instagrame ju sleduje 243-tisíc používateľov.
Foto
Dcéra futbalovej legendy sa poriadne odviazala: Na videu jej takmer vypadli prsia!
Americký prezident Joe Biden a český premiér Petr Fiala na stretnutí v Bielom dome.
Český premiér na dôležitom stretnutí: Toto tu päť rokov nebolo
Železničná trať Žilina
Foto
Dokončenie nového železničného uzla potrebuje viac času aj peňazí: Dôvodov je viacero