Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2018 06:55 | Správy | Politika

Bývalý riaditeľ Rybníček sa poriadne obul do šéfa SNS: Danko zničí RTVS

Zdvihlo ich zo stoličky. Šéfovia najväčších slovenských súkromných televízií ostro skritizovali návrh predsedu SNS Andreja Danka (43), aby sa zrušili koncesionárske poplatky a RTVS mala právo na neobmedzené vysielanie reklamy.

Riaditelia JOJ Marcel Grega a Markízy Matthias Settele tvrdia, že sa slovenský reklamný trh nedá nafúknuť a kolos ako RTVS sa nedokáže z navýšených príjmov uživiť.

 

Danko má o vplyv na chod telerozhlasu eminentný záujem. Napriek pôvodnému odporu Mostu-Híd a Bélu Bugára sa mu podarilo do riaditeľskej stoličky presadiť Jaroslava Rezníka (51). Teraz vyrukoval s tým, že chce zrušiť koncesionárske poplatky, z verejnoprávnej inštitúcie urobiť inštitúciu platenú priamo štátom a výpadky nahradiť príjmami z neobmedzenej reklamy. To zdvihlo zo stoličiek komerčné televízie, ktoré sa v spoločnom stanovisku proti plánom Danka ohradili. „Zrušenie koncesií pre RTVS a navýšenie objemu vysielanej reklamy nie je z nášho pohľadu reálne uskutočniteľné riešenie. Dnes je rozpočet RTVS s dvomi televíznymi kanálmi väčší ako rozpočet dvoch najväčších slovenských komerčných televíznych skupín Markíza a Joj dohromady, ktoré majú deväť staníc. Je nereálne očakávať, že slovenský reklamný trh sa zdvojnásobí ak sa vytvorí priestor pre vysielanie reklamy v RTVS,“ odkázali Settele s Gregom aj šéfom rádia Expres Ivanom Antalom.

Kritika Maďariča

Mediálni magnáti upozorňujú, že sú financovaní predovšetkým z predaja reklamy a RTVS s rozpočtom takmer 130 mil. € nie je schopná nabrať toľko reklamy, aby nahradila koncesionárske poplatky. „Verejnoprávna inštitúcia by mala smerovať skôr k tomu, aby z nej bola reklama výrazne obmedzená alebo úplne vylúčená, ako to poznáme napríklad z Českej republiky alebo Veľkej Británie,“ dodali Grega so Settelem. Podobný postoj má aj mediálny analytik Martin Gonda. „Súčasný objem reklamy v RTVS nepotrebuje akútnu zmenu. Ich argumenty chápem ako protest voči snahe meniť zákony narýchlo bez diskusie a bez zvažovania širších dopadov,“ reagoval.

Otvoriť galériu
Andrej Danko
Zdroj: tasr
Minister kultúry Marek Maďarič sa do roztržky s Dankom dostal, už, keď presadzoval navýšenie koncesionárskych poplatkov, ktoré sa nezvyšovali už 15 rokov. „Zmeniť RTVS na štátnu televíziu s neobmedzenou reklamou by bol veľký krok späť. Zmenilo by to nielen program RTVS smerom ku komerčnosti, ale vážne by to aj narušilo duálny systém vysielania,“ povedal Maďarič. K novým plánom Danka sa Rezník zatiaľ vyjadrovať nechcel.

Richard Rybníček: Šéf SNS zničí RTVS

Zdá sa, že pán predseda parlamentu nemá žiadny problém zlikvidovať fungujúci rovnovážny stav na televíznom trhu s tým, že sa naivne domnieva, že týmto krokom posilní RTVS a zároveň si získa voličov. Ak by tento návrh presadil, zničí RTVS a poškodí sebe a aj svojej strane. Argumenty šéfov komerčných televízií sú logické. Trh neuživí štátnu RTVS závislú len a len od sledovanosti a peňazí z komerč- ného trhu.

 

Rozpočet RTVS 129,5 mil. €

  • 78,8 mil. € koncesionárske poplatky
  • 26 mil. € zmluva so štátom
  • 5,4 mil. € reklama
  • 19,3 mil. € iné príjmy
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Janko dal zbohom svojej legendárnej ofine.
Foto
Vypadnutie Jána Tribulu z Let’s Dance: Redaktor prišiel o ofinu aj o všetky nervy!
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdna rada rokuje o odvolaní Mazáka: Ten zo zasadnutia odišiel, čo je za tým?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Putin hovorí o katastrofálnych následkoch: Stretol sa s prezidentom Iránu a... Takto to dopadlo!
Ilustračné foto
Najnebezpečnejší ostrov na Zemi? Cudzincov tam čaká SMRŤ! Desivé, čo sa o ňom hovorí
42-ročná kameramanka Halyna Hutchinsová a americký herec Alec Baldwin.
Foto
Padol rozsudok v prípade zastrelenia kameramanky († 42): ZLÁ správa pre Aleca Baldwina!
(ilustračné foto)
Úplný zákaz fajčenia? Krajina plánuje zaviesť prelomovú vec! Pozrite sa, o čo ide
Obyvatelia Karlovej Vsi budú mať k dispozícii participatívny rozpočet
Nenormálne, čo sa deje v hlavnom meste! Výzva pre obyvateľov
ilustračné foto
Vážne varovanie Iránu: Odpoveď bude tvrdá, rozsiahla a BOLESTIVÁ! To sa Izraelu páčiť nebude
Ilustračné foto
Muž trpel neznesiteľnými bolesťami penisu: Okamžitá OPERÁCIA! Neuveríte, čo sa mu stalo
Fero zosmiešnil vo videu Evu Mázikovú.
Váš Tip
Fero Joke si vzal vo videu na paškál Evu Mázikovú: Verejný odkaz komikovi!
Zmeny odchodov do dôchodku sa týkajú ľudí narodených od roku 1967.
Foto
Veľký prehľad: Ako sa bude meniť vek odchodu do penzie? Týka sa to aj týchto ročníkov
V Bratislave sa zrazili električky.
Bratislavčania, toto vás nepoteší! Dopravné obmedzenia sa predĺžia: Pripravte sa