Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.01.2018 08:55 | Správy | Domáce správy

Trápenie bývalého reportéra Laca Ďurkoviča: Syna nevidel už dva roky!

Bývalý televízny reportér Laco Ďurkovič (44) už roky bojuje za práva otcov. Sám viedol zúfalý spor o svojho syna Nimka (12), ktorý žije so svojou matkou Soňou.

Svojho potomka nevidel takmer dva roky. Pôvodne, podľa dohody mal na stretávanie so synom vymedzený čas, neskôr sa na základe rozsudku s ním nemohol ani stýkať. Mama syna tvrdila, že otec je psychicky chorý a nezabezpečuje mu dochádzku do školy. Podal odvolanie a sťažnosť, no napriek pozitívnym posudkom v jeho prospech a starostlivosti o ďalšiu dcéru súd doteraz nerozhodol.

 

Zažívate podobný osud ako je prípad boja o malú Izabellu. Ako vidíte to, že štát sa nevie postarať o vymožiteľnosť rozsudku?

Tento štát na to kašle. Vymožiteľnosť práva je katastrofálna. Čiernou dierou tohto stavu je práve rodinná agenda. Za tejto vlády je sociálka v katastrofálnom stave, robia tam často ľudia bez kompetencií a najviac ma nahnevalo, že do Úradu pre komisára pre deti dosadili bývalú poslankyňu. Výsledkom tohto je, že tu máme generácie detí, ktoré sa po rozchode rozhodnutím jednej strany rodiča nemôžu stýkať s druhým rodičom.

Otvoriť galériu
Ako vnímate prípad boja o malú Izabellu?

Tento prípad je ukážkou špičky ľadovca, keď máte už aj súdne rozhodnutie a k dieťaťu sa nemôžete dostať. Ja sám som mal súdne rozhodnutie, ktoré platilo roky, a keď sa matka rozhodla pomstiť za to, že som sa dal dokopy s jej kamarátkou, tak som dieťa nevidel 256 dní. Na začiatku som to bral tak, že ak prídem o dieťa, matka sa buď skrýva, alebo robí niečo zlé, tak zavolám na súd, políciu a hneď jej dajú postih, veď porušuje rozsudok a súd sa tým bude zaoberať. Smutným sklamaním bolo, že som podal minimálne 23 návrhov na súd o marení styku a súd mi ani neodpovedal v priebehu roka.

Čo sa potom deje s dieťaťom, ktoré vidí len jednu stranu sporu?

Rodičia, ktorí nie sú ochotní rešpektovať rozhodnutia súdov, začnú deti zvyčajne manipulovať, skrývať pri odovzdávaní. Pri takýchto aktoch štát absolútne zlyháva, pretože ak aj príde po dlhom čase pre dieťa, tak to je často plné chaosu. Ten, kto si prichádza po dieťa a je v práve, tak je potom vykreslený ako ten, ktorý mu ubližuje, ale nie je to tak.

Máte nejaké možnosti domôcť sa syna?

Je to veľmi ťažké, súd môže rozhodnúť o rok-dva a to je otázne ako. Pokiaľ otec nezaplatí tri mesiace výživné, tak je to okamžite trestný čin, ale ak rodič neodovzdá dieťa, tak to môže ťahať na 5 - 10 rokov. Poznám prípady, v ktorých rodič napriek právoplatnému rozsudku nevidel roky svoje dieťa. Kde je slovenské súdnictvo, keď si nedokáže vymôcť vlastné rozsudky, ktoré vydáva?

Vidíte nejakú paralelu v súčasnom spore o Izabellu s vaším prípadom?

Na Slovensku sa nikdy nemusíte k dieťaťu dostať, ak rodič nemá svedomie, široké lakte, známosti. Tak ako ja som nevidel svojho syna pomaly už dva roky, žije v jednom meste, ani som si s ním nezavolal. Nikdy som neublížil matke, neporušil som rozsudok, ale prišiel som o dieťa. Ak nezaberie ignorovanie súdov, tak začne manipulovanie dieťaťa, a to vidíme aj v tomto prípade - malá hovorila, že s mamou nechce byť a za chvíľku bude Mariella prekvapená, keď dieťa, ktoré ju milovalo, ju bude nenávidieť tak ako môj syn.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?