Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Vojna Marielly a Petra o dcéru naberá na obrátkach: V boji o malú Izabellu sa vynára päť otáznikov!

Bitka o dieťa, pri ktorej trpia všetci zúčastnení. Po rozchode Ekvádorčanky Marielly Fajardo (32) a Slováka Petra Gajdára (34) sa medzi bývalými partnermi začal doslova neľútostný boj o ich jedinú dcérku Izabellku (9).

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Zúfalý otec odmieta vydať dievčatko ešte zúfalejšej matke, ktorá sa oháňa súdnym verdiktom. Peter chce, aby Izabellka ostala s ním na Slovensku. Bojí sa, že po odchode do Ekvádoru ju už v živote neuvidí, a tak ju stráži doslova 24 hodín denne. Nehľadí na to, ako veľmi tým ubližuje svojej bývalej láske Marielle, ktorá bez dcérky nevýslovne trpí a stráca zmysel života. Obaja rodičia sú takí zaslepení bojom o dieťa, že vôbec nevidia, aké rany spôsobujú svojej dcérke na duši. V tomto trpkom príbehu je veľa nezodpovedaných otázok, na ktoré musia dať odpoveď právnici oboch strán a súd.

1. Prečo sa matke aj s pomocou úradníkov nepodarilo vykonať súdne rozhodnutie?

Súd nariadil otcovi, aby dieťa vrátil na územie Ekvádoru. Po tom, ako to vyriekol okresný súd, rozhodnutie zopakoval aj krajský súd ešte v októbri minulého roka. V novembri si Mariella chcela toto rozhodnutie uplatniť a spolu so zástupcom súdu a so sociálnymi úradníčkami prišli pre Izabellu na tanečný krúžok. Podľa právnika otca Andreja Garu dievčatko odmietlo ísť s matkou. „Sudkyňa mala pochybnosti o právoplatnosti rozhodnutia, preto sa odobratie neuskutočnilo,“ hovorí advokát. Obhajkyňa mamy Daniela Ježová tvrdí, že ide o rodičovský únos a súdy všetko dôkladne zvážili a rozhodli v prospech Izabellinho návratu do Ekvádoru s mamou. 

 

2. Prečo je Ekvádor obvyklým pobytom dieťaťa, keď väčšinu života strávilo na Slovensku?

Otec malého dievčatka vysvetľuje, že šesť a pol roka žili úplne bez problémov na Slovensku, kde mala ich dcéra sociálne aj citové väzby. „My sme do Ekvádoru išli na Vianoce, a keď sme mali ísť v januári 2015 domov, tak pol hodiny pred tým, ako sme mali ísť na letisko a boli pobalení, zobrala dcéru na nejaké neznáme miesto a povedala mi, že sa nevráti,“ skonštatoval otec Peter. Následne podľa jeho slov podpísal mediačnú dohodu, bez čoho by vraj dcéru nevidel. Potom strávila dva roky v Ekvádore a na jar minulého roka prišli na Slovensko. „Jej život je v Ekvádore, kde chodí do školy, má tam rodinu a zázemie. Na Slovensko prišla len na prázdniny a je tu až dodnes,“ tvrdí advokátka mamy Ježová.

 

3. Je alebo nie je právoplatné rozhodnutie súdu, keď si otec neprevzal obálku s verdiktom?

Zatiaľ čo mama sa bráni, že súd právoplatne rozhodol, že dcéra má ísť do Ekvádoru, kde budú o starostlivosti rozhodovať tamojšie súdy, otec tvrdí, že slovenský verdikt nie je právoplatný, pretože mu ho nikto nedoručil. „Rozhodnutie krajského súdu bolo môjmu mandantovi zaslané s tým, že je tam 18-dňová lehota na vyzdvihnutie zásielky. Môj klient prišiel na poštu 16. deň a tam mu oznámili, že niekto im volal zo súdu, že lehota na doručenie bola len 5-dňová a vyžiadali si to späť,“ povedal otcov právnik Gara s tým, že sa obrátili na Ústavný súd. Nezávislý advokát Róbert Bános má iný názor. „Rozhodnutie krajského súdu je podľa môjho názoru právoplatné, až kým Ústavný súd nerozhodne inak. Dovtedy sa otec musí riadiť verdiktom príslušného súdu,“ vysvetľuje Bános. Nejednoznačnosť právnych názorov však podporuje výrok iného advokáta Marka Benedika. „Ak lehota zo súdu nebola skrátená a bolo mu napísané, že má na to 18 dní, tak to je chyba v doručovaní, čo mohla spôsobiť aj pošta. Ak došlo k porušeniu pravidiel pri doručovaní, tak sa to nemôže považovať za riadne doručené a právoplatné,“ hovorí.

 

4. Prečo chce dieťa ostať na Slovenskua odmieta ísť do Ekvádoru?

- Strana otca hovorí, že malá Izabella je na svojho slovenského rodiča naviazaná. Už pri prvej snahe odobrať ju od otca sa bránila, pri druhom hovorila, že „chce zostať na Slovensku“. Naopak, mama tvrdí, že súdy vec dôkladne zvážili a kvalifikovane posúdili. „Zákonná sudkyňa hovorila priamo s maloletou za prítomnosti psychológa a kolízneho pracovníka a jej názor dôkladne zvážila,“ povedala advokátka Ježová. Uznávaný psychológ Miron Zelina hovorí, že vo všeobecnosti v takýchto prípadoch musia súdy prihliadať na množstvo okolností. „Či má matka alebo otec o dieťa skutočný záujem, do akej miery je dcéra emocionálne intenzívna, aká je emocionálna vyspelosť dieťaťa - či je skôr extrovert a ľahšie sa vyrovnáva so stresom, alebo introvert, na ktorého to pôsobí ťažšie. Rovnako sa v podobných prípadoch hodnotí inteligencia dieťaťa, či môže urobiť nepredvídateľné kroky. Všetko býva veľmi ťažké. Prechádzať sa musí rodinné prostredie, školy, zamestnávatelia...“ skonštatoval Zelina. 

 

5. Prečo pri druhom pokuse o prevzatie dcéry chýbal kolízny pracovník, vyšší súdny úradník alebo sociálni úradníci?

Do základnej školy, kam chodí Izabella, prišla v piatok mama spolu s poslankyňou NR SR Natáliou Blahovou, jej poslaneckou asistentkou a dvoma fyzicky zdatnými mužmi. Vysvetľovali, že sú matke len oporou a chcú jej pomôcť vymôcť rozhodnutie súdu. Otec mal dcéru na kolenách a tvrdil, že sama k matke ísť nechce. „Dievčatko kričalo, že nechce ísť s mamou do Ekvádoru, poslankyňa sa stavala otcovi pred auto a bránila mu odísť,“ tvrdí advokát otca Gara, ktorý hovorí o nezákonnom postupe. Poslankyňa sa bráni, že otec vyvolal nechutný konflikt a matke bola len oporou, ak by bol agresívny. Matka ústami obhajkyne Ježovej tvrdí, že ju nevidela osamote od konca septembra. „Súdy určili matke aj právo stretávať sa s maloletou počas pobytu maloletej na území SR,“ dodala Ježová s tým, že otec presunul Izabellu do inej základnej školy v obci, kde je starostom jeho otec. V prípade sa angažuje polícia, ktorá prijala niekoľko trestných oznámení od každej strany.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: mač, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Bojový dron
Irán aktivoval protivzdušnú obranu: Tieto tvrdenia z USA však zaryto odmieta!
Jurij Gagarin 12. apríla 1961 úspešne obletel Zem v kozmickej lodi Vostok.
Slovenská astronómka o Gagarinovom lete do vesmíru: Desivé komplikácie! Čoho sa experti báli?
Cropped shot of an unrecognizable customer making payment in a store
Otrasné, čo mali robiť traja muži v Bratislave: Na tento večer nezabudnú
Ilustračné foto
Obrovský nesúhlas Číny: Sú rázne proti deštruktívnemu konaniu! A nie sú jediní
Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Rodičom sa okresanie balíčka nepáči.
Vláda sa chystá okresať rodinný balíček, odkaz od rodičov: Neberte peniaze našim deťom!
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné