Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.01.2018 09:55 | Správy | Politika

Toto zamestnanci len tak ľahko neprehltnú: Minister Richter skresal víkendové a nočné príplatky!

Náhle zmeny! Premiér Robert Fico (53) celý rok ohlasoval, že zamestnanci, ktorí pracujú v noci, si prilepšia o 50 % a tí, ktorí pracujú cez víkend, dostanú dokonca o 100 % viac. Teraz mu však škrt cez rozpočet spravil vlastný minister práce Ján Richter (61), ktorý dohodol so zamestnávateľmi aj odbormi iné riešenie, ako pôvodne navrhoval premiér. Po novom sa totiž zvyšovanie platov v noci rozvrhlo do dvoch fáz a v niektorých prípadoch sa rapídne znížilo.

„Kto pracuje v sobotu a nedeľu, musí dostať príplatok vo výške 100 % sumy minimálnej hodinovej mzdy,“ vyhlasoval pred časom premiér Fico, ktorý si odkrútil aj nočnú zmenu vo fabrike. Teraz je však výsledok iný, ako očakával. Platy tento rok vzrastú v sobotu len o 25 % a budúci rok sa príplatky zdvihnú na konečných 50 %. Namiesto 100 % tak bude človek zarábať v sobotu len o polovicu viac ako v bežných dňoch. Nedele zostali podľa Ficových plánov a zamestnanec dostane dvakrát toľko. Komplikovanejšie bude rozdelenie príplatkov za nočnú prácu - tie sa majú zvýšiť v dvoch etapách. Dohodli sa na tom zástupcovia zamestnancov a zamestnávateľov s rezortom práce a vládnymi poslancami Smeru. Prvé zvyšovanie sa začne 1. mája 2018, ďalšie až o rok nato. V súčasnosti pracovníci dostávali 20 % a po novom to nebude závisieť od jedného faktora. „Rozdelili sme to do dvoch častí. Prvou je všeobecná a druhou je riziková práca,“ hovorí Richter. Pri rizikovej si človek prilepší o 50 %, pri všeobecnej len o 40 %.

Kompromisné riešenie pritom zástupcovia zamestnávateľov stále označujú za rizikové. „Zamestnávateľom ide o to, aby nebola významne poškodená konkurencieschopnosť priemyslu a aby to nemalo zásadný vplyv na pracovné miesta a na nezamestnanosť. Ani s týmto návrhom nie sme ako zamestnávatelia spokojní, ale berieme ho ako určitý kompromis,“ skonštatoval prvý viceprezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Roman Karlubík. Hovorí, že poškodené budú najmä malé a stredné podniky. Viceprezidentka Konfederácie odborových zväzov Monika Uhlerová rovnako tvrdí, že spokojní nie sú, keďže pôvodný návrh dával zamestnancom viac peňazí. „Domnievame sa, že došlo k značnému ústupku, čo sa týka samotných príplatkov, nie veľmi sme nadšení z ústupku pri nočnej práci. Tam si zamestnanci zaslúžia čo najvyššie príplatky,“ doplnila Uhlerová.

Otvoriť galériu

Premiér Robert Fico na otázky neodpovedal, poslanec Smeru Ján Podmanický hovorí, že z rokovaní má dobrý pocit. „Pretože sme sa priblížili k tomu, že na Slovensku výrazne zvýšime príplatky za prácu,“ povedal.


 

Polepšia si dobre platení zamestnanci, pohoršia nezamestnaní

Radovan Ďurana, ekonóm INESS

 

- V rebríčku Indexu pružnosti zamestnávania, ktorý vychádza z údajov Svetovej Banky a zahrňuje 41 krajín EÚ a OECD, sa Slovensko prepadne z 26 miesta na 36. miesto (6. miesto od konca). Znamená to, že zákonník práce ešte viac. Dotkne sa to predovšetkým malých zamestnávateľov, osobitne na východnom a strednom Slovensku. Tým vláda pripravila luxusný vianočný darček. Radikálne zvýšila minimálnu mzdu, zrušila odvodovú odpočítateľnú položku zamestnávateľa a teraz to okorení zvýšením príplatkov. Výsledkom bude menšia ochota zamestnávateľov tvoriť nové pracovné miesta, rozširovať výrobu cez víkendy aj v noci. Zamestnanci, ktorí sú dobre platení u veľkých zamestnávateľov si pravdepodobne prilepšia. Pohoršia si zamestnanci v malých firmách a osobitne nezamestnaní. Im vláda opäť zvýšila bariéru, ktorú budú musieť prekonať, ak sa budú chcieť zamestnať. 

 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR, joc, Matej Motyka

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Opitý vodič sa zranil pri náraze vozidla do stĺpa v Prešove.
Foto
Opitý vodič to napálil rovno do stĺpa! Nenormálne, koľko nafúkal: FOTO z nehody
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Slováci, pozerajte na oblohu! Uvidíte tam niečo nezvyčajné
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
Spišský hrad, Slovensko.
Komplikácie s obnovou Spišského hradu: Rekonštrukcia natrafila na ďalší problém
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
(ilustračné foto)
Idem si po alebo pre vodu? Správna možnosť je len jedna! Vždy sa používa táto predložka
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!