Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2018 00:00 | PR články

Objavte čaro mexickej kuchyne

Poznáte mexické jedlá? Nie? Je najvyšší čas to zmeniť.

Mexická kuchyňa je rýchla a ľahká na prípravu, preto je vhodná aj pre začínajúcich kuchárov. Navyše, v čase od 25. do 31. januára nájdete v Kauflande všetko potrebné, aby ste sa mohli pustiť do objavovania nových chutí a vôní.

V ponuke sú tortilly, omáčky burritos aj fajitas, papričky jalapeños, červená fazuľa, Tex-Mex snacky, mexické pivo a aj tequila. Ako sa v nich však vyznať? Mexickou kuchyňou vás prevedie naslovovzatý odborník, majiteľ reštaurácie Los Mexikas v Bratislave Mauricio Aceves Omaña. Pod výrazom Tex-Mex sa skrýva americká verzia mexickej pochúťky. Snacky Tex-Mex, ktoré nájdete v ponuke Kauflandu majú pestrú náplň z mexickej zeleniny a množstva syra. Pikantné trojuholníčky sú obalené v chrumkavých tortilla chips a predávajú sa predpečené a hlbokozmrazené.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

„My Mexičania varíme veľmi pikantne. Sme na to zvyknutí,  bez ostrosti by nám jedlo tak nechutilo. Pre Európanov ho však pripravujeme menej štipľavé. Slováci najviac obľubujú jedlá s pšeničnou tortillou, najmä burrito a fajitas, pretože sú už od detstva na takúto múku zvyknutí,“ vysvetľuje rozdielnosť chutí Mauricio. A práve tieto nájdete teraz v zvýhodnenej ponuke:

Tortilla je druh tenkého chleba, placka, pôvodom zo španielskej, alebo arabskej kuchyne. Hoci pôvodne sa piekla z cícera, najčastejšie je z pšeničnej alebo kukuričnej múky. Tvorí základ, ale aj prílohu viacerých jedál.

Burritos je zmes mäsa, zeleniny alebo morských plodov, spolu so salsou zabalená v tortille. Burritos má charakter fast-foodu, konce rolky sú zahnuté, aby plnka nevytekala a mohli ste si ju vychutnať „za pochodu“.

Fajita – mexická mäsová špecialita pripravovaná pôvodne z hovädzieho mäsa. To sa spoločne so smotanou, salsou, šalátom, alebo paradajkami zatáča do placiek tortilla. Hosť zvyčajne dostane všetky ingrediencie a sám si jedlo pripraví.

„Aby sme si uľahčili a zrýchlili varenie, všetko pripravujeme na jednej panvici aj tortilly sa dajú takto jednoducho ohriať, nikdy ich nezohrievame v mikrovlnke,“ radí Mauricio. Ako dodáva jednou zo základných surovín mexickej kuchyne je fazuľa. V Mexiku sa používajú dva základné typy "Frijol Bayo" a "Frijol Negro" (čierna fazuľa). "Frijol Bayo" je najznámejšia, najpoužívanejšia a mäsitejšia. Spomínanú ostrosť jedla dosiahnete čili papričkami jalapeño, ktoré majú meno podľa hlavného mesta mexického štátu Veracruz Jalapa. Jalapeños sú 5 cm až 8 cm veľké a známe svojou pálivosťou a v porovnaní s ostatnými čili papričkami sú mierne pálivé až pálivé.

No a čím výdatné jedlo zapiť? Corona Extra je spodne kvasené svetlé pivo, ktoré sa varí v Mexiku z vody, kukurice, ryže, chmeľu, kvasníc a kyseliny askorbovej. Je charakteristické nízkou horkosťou. Pije sa z fľaše tak, že do jej hrdla vtlačíme mesiačik citrónu, vďaka čomu nadobudne osviežujúcu a bohatšiu chuť. Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába z agáve, a to len v piatich oblastiach Mexika - najmä v štáte Jalisco. Mexičania pijú tequilu samotnú. U nás je zvykom piť ju, s citrónom a soľou alebo s pomarančom a škoricou.

Mauricio Aceves Omaña odporúča vyskúšať:

Señor Burro

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

pšeničná tortilla, 120 g hovädzieho alebo kuracieho mäsa, 25 g cibule, 25 g čerstvej papriky, 25 g šampiňónov, 30 g salsy pico de gallo (paradajka, cibuľa, koriander, chile verde, citrónová šťava, soľ), 30 g guacamole, 80 g uvarenej fazule, 100 g uvarenej ryže, štipka soli, 1 PL polievkové korenie Maggi, 1 PL worchestrovej omáčky, 2 PL oleja

Na panvici zohrejeme olej a pridáme mäso. Keď je mäso takmer hotové, pridáme papriku, cibuľu, šampiňóny a dochutíme soľou, worchestrovou omáčkou a Maggi korením. Kým sa zmes dovarí, na druhej panvici si zohrejeme pšeničnú tortillu, aby bola jemná a ľahko tvarovateľná, musíme si však dať pozor, aby nestvrdla (približne 5 sekúnd z každej strany). Potom začneme plniť zohriatu tortillu. Najskôr pridáme fazuľu a ryžu, potom ju naplníme zmesou, ktorú sme si pripravili na panvici z mäsa, zeleniny a šampiňónov. Na záver pridáme salsu pico de gallo a zavinieme tortillu, tak, že si jej koniec preložíme, aby náplň nevytiekla. Hotové burrito na záver krátko opečieme z každej strany na panvici, aby sme ho „zapečatili“.

Foodblogerka Tatiana Leová odporúča vyskúšať:

Mexické kurča z jedného hrnca

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

pšeničná tortilla, 400 g vykostených kuracích stehien alebo pŕs, 1x Poco Loco burrito omáčka na varenie (440 g) , 50 g Poco Loco jalapeños papričiek, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 pór, 1 červená paprika, cca 300-400 ml kuracieho vývaru, 300 g mrazených zelených fazuliek K- Classic, 1 biely jogurt, čerstvý koriander, olivový olej, 1 – 2 PL mletej červenej papriky, 1 ČL mletej rasce, soľ, korenie

Kuracie mäso umyjeme, osušíme utierkou a nakrájame na rezance. Cibuľu a cesnak ošúpeme a na drobno nakrájame. Pór nakrájame na kolieska, papriku na kocky. Vo veľkej a hlbokej panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu, cesnak, zľahka orestujeme a postupne pridáme zeleninu a mäso. Keď nám mäso trochu skaramelizuje, pridáme omáčku, vývar, dochutíme soľou, korením, mletou paprikou a kmínom a dusíme cca 50 minút. Jogurt zmiešame so soľou a korením, koriander najemno nakrájame. Tortillu opražíme na suchej panvici z oboch strán. Mäso podávame s lyžicou jogurtu a koriandru, ktoré zjemnia pálivosť a vyladia chuť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Tisovým rodným domom sa v Bytči nezaoberali prvýkrát.
Foto
Osud rodného domu Jozefa Tisa spečatený: Boj o budovu konečne uzavretý?!
Amnesty kritizuje SR za Rómov aj LGBT, vo svete varuje pred zrútením poriadku.
Amnesty sa pustilo do Slovenska: Drsná kritika! Hrozí globálny kolaps?
Nikodým s Emmou ešte keď bola bábätko.
Foto
Nikodýmova dcéra oslávila 20 rokov: Z malého dievčatka SEXI modelka! Nespustíte z nej zrak
(ilustračné foto)
Stovky sôch majú zmiznúť! Vláda sa zaviazala k drastickému kroku: Čo je za tým?
Polícia v prípade obvinila 45-ročnú ženu.
Foto
Vražda v Petržalke: Desivý pohľad na miesto činu a posun vo vyšetrovaní
Minister zahraničných vecí Juraj Blanár.
Blanár tvrdí, že vojna nie je riešením k dosiahnutiu mieru: Pomôžu podľa neho rokovania
Vodička jazdu pod vplyvom alkoholu nezvládla.
Foto
Opitá vodička napálila do múru: Neuveriteľné, koľko nafúkala ráno pred ôsmou!
Boj o stoličku šéfa parlamentu sa zamotáva.
Boj o stoličku predsedu NR SR: Čo charakterizuje Danka a Rašiho? Politológ hodnotí stabilitu koalície
(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!