Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
23.01.2018 00:00 | PR články

Objavte čaro mexickej kuchyne

Poznáte mexické jedlá? Nie? Je najvyšší čas to zmeniť.

Mexická kuchyňa je rýchla a ľahká na prípravu, preto je vhodná aj pre začínajúcich kuchárov. Navyše, v čase od 25. do 31. januára nájdete v Kauflande všetko potrebné, aby ste sa mohli pustiť do objavovania nových chutí a vôní.

V ponuke sú tortilly, omáčky burritos aj fajitas, papričky jalapeños, červená fazuľa, Tex-Mex snacky, mexické pivo a aj tequila. Ako sa v nich však vyznať? Mexickou kuchyňou vás prevedie naslovovzatý odborník, majiteľ reštaurácie Los Mexikas v Bratislave Mauricio Aceves Omaña. Pod výrazom Tex-Mex sa skrýva americká verzia mexickej pochúťky. Snacky Tex-Mex, ktoré nájdete v ponuke Kauflandu majú pestrú náplň z mexickej zeleniny a množstva syra. Pikantné trojuholníčky sú obalené v chrumkavých tortilla chips a predávajú sa predpečené a hlbokozmrazené.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

„My Mexičania varíme veľmi pikantne. Sme na to zvyknutí,  bez ostrosti by nám jedlo tak nechutilo. Pre Európanov ho však pripravujeme menej štipľavé. Slováci najviac obľubujú jedlá s pšeničnou tortillou, najmä burrito a fajitas, pretože sú už od detstva na takúto múku zvyknutí,“ vysvetľuje rozdielnosť chutí Mauricio. A práve tieto nájdete teraz v zvýhodnenej ponuke:

Tortilla je druh tenkého chleba, placka, pôvodom zo španielskej, alebo arabskej kuchyne. Hoci pôvodne sa piekla z cícera, najčastejšie je z pšeničnej alebo kukuričnej múky. Tvorí základ, ale aj prílohu viacerých jedál.

Burritos je zmes mäsa, zeleniny alebo morských plodov, spolu so salsou zabalená v tortille. Burritos má charakter fast-foodu, konce rolky sú zahnuté, aby plnka nevytekala a mohli ste si ju vychutnať „za pochodu“.

Fajita – mexická mäsová špecialita pripravovaná pôvodne z hovädzieho mäsa. To sa spoločne so smotanou, salsou, šalátom, alebo paradajkami zatáča do placiek tortilla. Hosť zvyčajne dostane všetky ingrediencie a sám si jedlo pripraví.

„Aby sme si uľahčili a zrýchlili varenie, všetko pripravujeme na jednej panvici aj tortilly sa dajú takto jednoducho ohriať, nikdy ich nezohrievame v mikrovlnke,“ radí Mauricio. Ako dodáva jednou zo základných surovín mexickej kuchyne je fazuľa. V Mexiku sa používajú dva základné typy "Frijol Bayo" a "Frijol Negro" (čierna fazuľa). "Frijol Bayo" je najznámejšia, najpoužívanejšia a mäsitejšia. Spomínanú ostrosť jedla dosiahnete čili papričkami jalapeño, ktoré majú meno podľa hlavného mesta mexického štátu Veracruz Jalapa. Jalapeños sú 5 cm až 8 cm veľké a známe svojou pálivosťou a v porovnaní s ostatnými čili papričkami sú mierne pálivé až pálivé.

No a čím výdatné jedlo zapiť? Corona Extra je spodne kvasené svetlé pivo, ktoré sa varí v Mexiku z vody, kukurice, ryže, chmeľu, kvasníc a kyseliny askorbovej. Je charakteristické nízkou horkosťou. Pije sa z fľaše tak, že do jej hrdla vtlačíme mesiačik citrónu, vďaka čomu nadobudne osviežujúcu a bohatšiu chuť. Tequila je silný destilovaný alkoholický nápoj, ktorý sa vyrába z agáve, a to len v piatich oblastiach Mexika - najmä v štáte Jalisco. Mexičania pijú tequilu samotnú. U nás je zvykom piť ju, s citrónom a soľou alebo s pomarančom a škoricou.

Mauricio Aceves Omaña odporúča vyskúšať:

Señor Burro

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

pšeničná tortilla, 120 g hovädzieho alebo kuracieho mäsa, 25 g cibule, 25 g čerstvej papriky, 25 g šampiňónov, 30 g salsy pico de gallo (paradajka, cibuľa, koriander, chile verde, citrónová šťava, soľ), 30 g guacamole, 80 g uvarenej fazule, 100 g uvarenej ryže, štipka soli, 1 PL polievkové korenie Maggi, 1 PL worchestrovej omáčky, 2 PL oleja

Na panvici zohrejeme olej a pridáme mäso. Keď je mäso takmer hotové, pridáme papriku, cibuľu, šampiňóny a dochutíme soľou, worchestrovou omáčkou a Maggi korením. Kým sa zmes dovarí, na druhej panvici si zohrejeme pšeničnú tortillu, aby bola jemná a ľahko tvarovateľná, musíme si však dať pozor, aby nestvrdla (približne 5 sekúnd z každej strany). Potom začneme plniť zohriatu tortillu. Najskôr pridáme fazuľu a ryžu, potom ju naplníme zmesou, ktorú sme si pripravili na panvici z mäsa, zeleniny a šampiňónov. Na záver pridáme salsu pico de gallo a zavinieme tortillu, tak, že si jej koniec preložíme, aby náplň nevytiekla. Hotové burrito na záver krátko opečieme z každej strany na panvici, aby sme ho „zapečatili“.

Foodblogerka Tatiana Leová odporúča vyskúšať:

Mexické kurča z jedného hrnca

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

pšeničná tortilla, 400 g vykostených kuracích stehien alebo pŕs, 1x Poco Loco burrito omáčka na varenie (440 g) , 50 g Poco Loco jalapeños papričiek, 1 cibuľa, 3 strúčiky cesnaku, 1 pór, 1 červená paprika, cca 300-400 ml kuracieho vývaru, 300 g mrazených zelených fazuliek K- Classic, 1 biely jogurt, čerstvý koriander, olivový olej, 1 – 2 PL mletej červenej papriky, 1 ČL mletej rasce, soľ, korenie

Kuracie mäso umyjeme, osušíme utierkou a nakrájame na rezance. Cibuľu a cesnak ošúpeme a na drobno nakrájame. Pór nakrájame na kolieska, papriku na kocky. Vo veľkej a hlbokej panvici rozpálime olej, pridáme cibuľu, cesnak, zľahka orestujeme a postupne pridáme zeleninu a mäso. Keď nám mäso trochu skaramelizuje, pridáme omáčku, vývar, dochutíme soľou, korením, mletou paprikou a kmínom a dusíme cca 50 minút. Jogurt zmiešame so soľou a korením, koriander najemno nakrájame. Tortillu opražíme na suchej panvici z oboch strán. Mäso podávame s lyžicou jogurtu a koriandru, ktoré zjemnia pálivosť a vyladia chuť.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hokejisti Nitry oslavujú zisk majstrovského titulu.
Nitra sa zapísala do histórie: Pod Zoborom sa začali majstrovské oslavy!
Spevák Paľo Habera ohlásil turné.
Habera sa navliekol do legendárnych kraťasov: Ľudia šalejú! To musíte vidieť
Namiesto veľkolepej svadby musela Ashlee svoju lásku odprevadiť na druhý svet.
Muž († 42) požiadal priateľku o ruku a potom... Tragédia, ktorá jej doteraz nedá spávať
Strany môžu o zmene názvu kvôli spájaniu uvažovať len asi dva týždne kvôli lehotám ministerstva vnútra, kandidátky majú odovzdať do začiatku júla.
Zmena názorov v Národnej rade? Poslanci pokračovali v závere dňa v diskusii k návrhu novely zákona!
Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...