Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Video

Drsná vojna o dieťa na Záhorí za asistencie poslankyne Blahovej: Mala matka na takýto postup právo?!

Takúto prestrelku malá obec Jakubov na Záhorí ešte nezažila. V miestnej základnej škole sa rozpútala vojna o malú školáčku Izabelku, ktorá má mamu Mariellu Fajardo (32) z Ekvádoru a otca Petra Gajdára (34) zo Slovenska.

Obaja si k sebe našli cestu na výmennom pobyte v USA a zosobášili sa v Ekvádore. Odvtedy žili na Slovensku, no idylické partnerstvo sa časom rozpadlo. Teraz sa súdnymi cestami obaja snažia domôcť starostlivosti o malú Izabelu. Pred víkendom sa však rozpútala mela, ktorú musela riešiť polícia a výsledkom je niekoľko trestných oznámení.

Do prípadu sa vložila aj poslankyňa SaS Natália Blahová, ktorá komplikovanú rodinnú situáciu vysvetlila v blogu. V ňom opisuje postoj Marielly, ktorá hovorí, že správanie jej manžela sa po niekoľkých rokoch od svadby zhoršilo - mal na ňu kričať, vyhrážať sa, a to „až tak, že ekvádorský súd musel vydať zákaz priblíženia“ a v Ekvádore sa rozviedli. Otec Peter popiera svoje zlé správanie a tvrdí, že sú stále svoji. Mediačnú dohodu v Ekvádore podpísal vraj po tom, čo mu povedali, že dcéru bez toho neuvidí.

Dievčatko tak potom putovalo medzi krajinami a oboma rodičmi. V prvej polovici roka 2017 však už Izabela do Ekvádoru neodišla. „Pavol jej napísal, že dcéra zostáva na Slovensku, že požiadal o jej zverenie, a že do Ekvádoru sa už nikdy viac nevráti,“ povedala Blahová s tým, že Mariella sa na súde odvolala a zatiaľ jej určili návštevné hodiny, ktoré môže tráviť s dcérkou. Okresný aj krajský súd pritom nariadil, že dieťa sa má vrátiť na územie Ekvádora. To sa snažili aj raz vymôcť za pomoci vyššieho súdneho úradníka, polície aj kolízneho opatrovníka. Otec však vyhlásil, že žiadne rozhodnutie neeviduje a tak dcéru nevydá.

Otvoriť galériu

 

Dráma pred školou

Veľká mela sa odohrala v piatok v škole v Jakubove, kam prišla matka Mariella v spoločnosti poslankyne Blahovej, jej poslaneckej asistentky Kataríny Kuchťákovej a jej dvoch synov. „Pani Blahová oklamala riaditeľku, že sú zo sociálky a spoločne s matkou sa mi snažili dieťa vziať. Dcéra nechcela nikam ísť,“ tvrdil otec Peter. Nový Čas získal zábery z incidentu, na ktorom vidieť rozhovor medzi otcom a Blahovou. „Som poslankyňa, ale okrem iného som sociálna pracovníčka,“ hovorí Blahová a po otázke, či je zo sociálneho úradu, odpovedá: „Nie, ja som sociálna pracovníčka a pracujem pre Asociáciu náhradných rodín.“ Dcéra Izabela, ktorá sedí otcovi na kolenách tvrdí, že s mamou ísť nechce.

Následne pred školou sa pri aute hádajú všetci medzi sebou. Poslankyňa s asistentkou sa postavia pred auto otca a bránia mu v odchode. „Otec dcéru sadisticky vrazil do auta, prisadol si, z druhej strany si k nej prisadla matka a zhovárala sa s ňou. Starosta, hoci tvrdil, že zavolal políciu, chcel autom utiecť. Trvali sme na tom, aby počkal na hliadku,“ povedala Blahová Denníku N s tým, že synov následne napadol.

Otvoriť galériu

Otec Peter so svojím otcom sa bránia, že napadli ich práve tí muži od Blahovej. Do prípadu sa zapojila aj detská ombudsmanka Viera Tomanová, podľa ktorej Blahová prekročila právomoci verejného činiteľa. Naopak poslankyňa tvrdí, že bola len morálnou podporou matke. Polícia už dostala niekoľko trestných oznámení, ktoré preveruje a prípadom sa zaoberá aj sociálka.

Dieťa odoberá súdny úradník

Jozef Tinka, Rada pre práva dieťaťa

Ak sa otec nepodvoľuje súdnemu rozhodnutiu, tak sú tam právne prostriedky, ktoré môžu využiť. Sociálna poradkyňa môže matke radiť, ale nemôže odoberať dieťa. Na súd treba oznámiť marenie úradného rozhodnutia, čiže súdny úradník v spolupráci s políciou a sociálnym pracovníkom z Úradu upozorní rodiča na to, že to dieťa treba vydať. Ak to nepomôže, môže udeliť sankcie.

Tento postup je úplne bežný

Ida Želinská, sociálna poradkyňa

Takéto prípady pozná veľa rodičov, ktorí sa nevedia dostať k vlastnému dieťaťu. Inštitúcie často postupujú nedôrazne. V prípade, že jeden z rodičov rozhodnutie súdu neakceptuje, by malo prísť k vymáhaniu tohto rozhodnutia. Dochádza tak k administratívnej vojne. Postup, aký v tomto prípade využila matka, je bežný. Rodičia si volajú Radu pre práva dieťaťa alebo sociálnych pracovníkov na voľnej nohe či z mimovládnych organizácií. Prichádza tak niekto ďalší, kto sa snaží zmierniť situáciu a dohodovať sa, to robíme všetci, ktorí robíme v oblasti detských práv.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Noema Hipká, Martin Čeliga

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Americký prezident a prezidentský kandidát Joe Biden.
Biden tvrdí, že Rusom sa na Ukrajine darí: Okamžite začal konať!
(ilustračné foto)
Pláž v Chorvátsku s nebezpečným TAJOMSTVOM: Dovolenkári o tom netušia, domáci ZÚRIA!
Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú