Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.01.2018 07:00 | Správy | Domáce správy

7 záhad ľudského tela: Prečo majú ženy prsia?

Ak ste si doteraz mysleli, že veda objasnila už všetko o fungovaní ľudského tela, ste na omyle. Vedci do dnešného dňa nenašli zaručenú odpoveď na viaceré tajomstvá, ktoré naše telo ukrýva. Tu je sedem z nich.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

1. Na čo sú ženské prsia?

Sú jednou z najzáhadnejších častí ľudského tela. Teda toho ženského. Rovnako ako ostatným cicavcom, ktoré dojčia mláďatá, aj ženám sa napĺňajú v tomto období prsia mliekom. Ale prečo sú ženy jediné zo všetkých samičiek, ktoré majú veľké prsia aj mimo dojčenia?

Niektoré štúdie navyše dokazujú, že v porovnaní s predošlými generáciami sa dnešným ženám ešte viac zväčšili a teraz nemyslíme na zásah šikovného plastického chirurga. Názory biológov sa v otázke pŕs rozchádzajú. Jedni veria, že prsia sa vyvinuli jednoducho iba ako nástroj na vzbudenie záujmu u opačného pohlavia. Obdarená žena je v očiach muža odjakživa symbolom krásy a istoty, že bude dobrou matkou.

Toto vysvetlenie je podľa druhej skupiny vedcov príliš všeobecné, pretože nie všetky kultúry považujú veľké prsia za symbol príťažlivosti. Podľa nich je obdarená žena symbolom genetického zdravia a plodnosti. Iná teória zasa tvrdí, že tuk uložený v prsiach je počas tehotenstva využívaný ako energia na správny vývin plodu. To by však nevysvetľovalo, prečo dokážu mať zdravé a dobre vyvinuté bábätká aj ženy s malými prsami. Vyriešenia tejto záhady sa tak skoro nedočkáme, uspokojiť sa musíme s faktom, že ženské prsia sú nielen účelné, ale aj krásne.

 

2. Kto je JA

Najväčšou záhadou ľudského tela je bezpochyby to, ako z nás miliardy neurónových prepojení robia to, kým sme. Mozog je taký mocný orgán, že nás jeho schopnosti snáď nikdy neprestanú prekvapovať a možno nikdy neodhalíme všetky jeho tajomstvá. Napriek všetkým dohadom a teóriám, ľudia dokážu využívať 100 % mozgu, aj keď nie naraz. Fenomény, ako napríklad placebo dokazujú, že mozog je nevyspytateľný orgán. Ak je naozaj schopný magického vyliečenia tela iba silou vôle, ktovie, čoho ďalšieho je ešte schopný.

3. Kde sa vzali krvné skupiny?

Ľudia sa podľa krvných skupín delia na A, B, AB a 0. Objavil ich rakúsky lekár Karl Landsteiner v roku 1900, za čo o 30 rokov neskôr dostal Nobelovu cenu. Je veľmi dôležité poznať svoju krvnú skupinu, pretože krvná transfúzia s iným typom krvi nás môže zabiť. Krvné skupiny sa podľa vedcov vyvinuli pred 20 miliónmi rokov u predkov ľudí, ale aj opíc, aby chránili telo pred infekčnými ochoreniami v závislosti od toho, v akom prostredí žili a aké choroby našich predkov ohrozovali.

Iná teória hovorí, že pri hľadaní pôvodu krvných skupín sa musíme pozrieť do minulosti, do časov osídľovania kontinentov. Skupina 0 sa považuje za najstaršiu - kolovala už v žilách pravekých lovcov zveri, ktorí svoje trávenie prispôsobili mäsitej strave. Skupina A sa objavila po premene lovca na zberača, krvná skupina B vznikla o niečo neskôr v dôsledku klimatických zmien na ázijskom kontinente. Krvná skupinu AB je vývojovo najmladšia a tiež najvzácnejšia krv, ktorá koluje v žilách približne 7% populácie.

4. Druhý mozog v bruchu

Otvoriť galériu
Zdroj: iStock
Možno to niektorých prekvapí, ale v našom bruchu sa nachádza plne funkčný druhý mozog. Naše vnútornosti ním ovládajú nielen chuť do jedla, ale aj náladu. Rozsiahla sieť 100 miliónov neurónov sa tiahne celým naším tráviacim traktom. Na porovnanie – 100 miliónov neurónov sa nachádza napríklad v mozgu mačky. Malý mačací mozog v našom bruchu nerobí veľa zložitého myslenia ako jeho kolega v hlave. Podieľa sa však na trávení, miešaní, zmršťovaní potravy a v neposlednom rade na vstrebávaní živín potrebných pre život. Všetky tieto neuróny, ktoré obklopujú náš tráviaci systém, udržujú kontakt s mozgom v lebke a to cez nerv zvaný vagus, ktorý často ovplyvňuje náš emočný stav. Tak už viete, prečo keď ste v strese, vie o tom ako prvé vaše brucho.

5. Odtlačky prstov ako koala

Otvoriť galériu
Sú jedinečné, neopakovateľné a nenapodobiteľné! Každý z nás sa narodí s určitými odtlačkami, ktoré sa tvoria už v štvrtom mesiaci. Odtlačky, alebo ak chcete papilárne línie, sa počas života nemenia, iba sa zväčšuje ich plocha. Sú tak unikátne, že ani identické dvojičky nemajú rovnaké otlačky. Šanca nájsť dve osoby s rovnakými odtlačkami bola odhadnutá na 1 : 64 miliardám. Tento fakt z nich robí asi najunikátnejšiu časť ľudského tela, keďže na svete žije viac ako 7 miliárd ľudí.

Jemné ryhy na vankúšikoch prstov nie sú vrásky z opakovaných pohybov, ani výsledok evolúcie, ktorý dovoľuje ľuďom lepšie uchopiť predmety. Vedci sa však stále nedohodli, prečo nám ich príroda nadelila do vienka. Zatiaľ asi najväčšie využitie si našli v kriminalistike, ktorá vďaka odtlačkom dokáže rozoznať páchateľa. Táto veda sa nazýva daktyloskopia. Okrem ľudí majú odtlačky aj gorily, šimpanzy či koaly. Zaujímavé je, že odtlačky prstov ľudí a koál sú tak podobné, že aj na slovo vzatí odborníci ich majú problém rozoznať.

6. Na čo nám je slepé črevo?

Malý výbežok na začiatku hrubého čreva v tvare červa je orgán, ktorý je v lekárskych kruhoch neustále omieľaný. Niektorí ho považujú za zbytočné pozostatky evolúcie, rovnako ako zuby múdrosti, kostrč či mužské bradavky. Iní zasa tvrdia, že slepé črevo je veľmi podceňovaný orgán. Podľa odborníkov z Walter and Eliza Hall Institute of Medical Research v Melbourne je veľmi dôležité pre imunitu človeka. Pomáha totiž vrodeným lymfoidným bunkám v ochrane proti infekcii u ľudí s oslabeným imunitným systémom.

7. Prečo sa rodia ľaváci?

Otvoriť galériu
Jeden z 10 ľudí je ľavák a vedci stále nevedia s istotou povedať prečo. Ani jednovaječné dvojčatá nemusia mať rovnakú dominantnú ruku. To, či dieťa bude ľavák, sa dá určiť už počas tehotenstva – na základe polohy plodu. Zo štatistík vyplýva, že ľaváci sa rodia častejšie starším matkám alebo s nižšou pôrodnou hmotnosťou ako je bežné. V minulosti v školách dokonca ľavákov preúčali na písanie pravou rukou, čo nebolo pre vývoj mozgu správne. Mnohí z nich sa začali zajakávať, trpeli poruchami pozornosti či neurózami.

Teórií, prečo sme praváci a ľaváci, je mnoho. Dlho prevládal názor, že za to môže rozdielna génová aktivita v pravej a ľavej hemisfére mozgu. Najnovšia teória však hovorí, že praváctvo či ľaváctvo človeka neurčuje mozog, ale miecha. Podľa tímu biopsychológov z Porúrskej univerzity v Bochume je génová aktivita v mieche asymetrická už vo veľmi skorej fáze vývoja plodu a pôvod dominancie pravej či ľavej ruky siaha až sem.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene