Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.01.2018 23:55 | Správy | Zahraničné správy

Šéf OSN vyzýva krajiny: O migrantoch má jasný názor!

Generálny tajomník OSN António Guterres vyzval vo štvrtok všetky krajiny, aby sa sústreďovali na prevažne pozitívny prínos migrantov a držali sa "faktov, nie predsudkov".

Guterres upozornil, že predstavitelia, ktorí stavajú bariéry, "spôsobujú vlastným krajinám zbytočné hospodárske škody". Šéf OSN podľa tlačovej agentúry AP uviedol, že tieto bariéry bránia krajinám získať chýbajúcu pracovnú silu legálne a riadnym spôsobom, ale "čo je ešte horšie, neúmyselne povzbudzujú ilegálnu migráciu".

Guterres zdôraznil, že "najlepšie sa stigma ilegality a zneužívanie migrantov odstraňujú tak, že vlády zavedú viac legálnych ciest pre migráciu". Zatiaľ predsudky a zneužívanie spôsobujú, že život migrantov je peklom, povedal šéf OSN. Hoci Guterres nemenoval žiadnu krajinu, jeho posolstvo bolo očividne namierené voči európskym krajinám, Spojeným štátom a ďalším krajinám, ktoré zavádzajú čoraz prísnejšie obmedzenia pre migráciu.

Generálny tajomník predstavil vo štvrtok svoju správu nazvanú "Aby migrácia fungovala pre všetkých", na ktorú nadviažu blížiace sa rokovania o medzinárodnom dohovore označovanom aj ako "Globálny kompakt o migrácii". Ten má byť podľa očakávania prijatý v priebehu tohto roka. Guterres diplomatom pôsobiacom pri OSN povedal, že "celosvetovo je migrácia stále zle zvládaná" a ich vlády majú príležitosť "prvýkrát vytvoriť naozaj komplexné riešenie migrácie", ktoré bude maximalizovať prínos miliónov migrantov a zabezpečí zachovávanie ich práv".

 

Šéf OSN zdôraznil, že migranti prispievajú k medzinárodnému rozvoju svojou prácou aj peniazmi, ktoré posielajú domov, čo vlani predstavovalo celkovú sumu 600 miliárd dolárov - to je trikrát viac než medzinárodná rozvojová pomoc. Navyše, podľa správy migranti - vrátane neregulárnych migrantov - platia dane a vlievajú svoje zárobky do ekonomík tých krajín, v ktorých žijú.

Podľa minulomesačnej správy OSN opustilo svoju rodnú krajinu okolo 258 miliónov ľudí a teraz žijú v inej krajine - to je nárast o 49 percent oproti roku 2000. Hoci väčšina migrantov žije a pracuje legálne, "mnohí žijú v tieňoch, nechránení zákonom, a nemôžu naplno prispievať svojej novej spoločnosti", dodal Guterres. "Dovoľte mi zdôrazniť toto: migrácia je pozitívny celosvetový jav. Poháňa ekonomický rast, zmierňuje nerovnosť, spája rôznorodé spoločnosti a pomáha nám viezť sa na demokratických vlnách populačného rastu a poklesu. Ale zároveň je zdrojom politického napätia a ľudských tragédií," povedal Guterres. "Žiaľ, musíme priznať, že dnes je veľmi rozšírená xenofóbna politická rétorika o migrácii. Nesmieme dovoliť, aby to negatívne zmenilo našu agendu," dodal generálny tajomník OSN.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke poslankyňa parlamentu SR Jana Bittó Cigániková (SaS).
SaS kritizuje návrh k vyplateniu príspevkov organizáciám v zdravotníctve: Hovorí o vyhodených peniazoch
(ilustračné foto)
Prípad ako z akčného filmu: Polícia rieši nebezpečné prenasledovanie! Uf, z toho až mrazí
Foto
Mladá volejbalistka († 21) spáchala samovraždu: So záchranármi vypila čaj a potom skočila
Štefan Harabin, Tibor Gašpar.
Nezhodne sa koalícia na nominácii Harabina do Súdnej rady SR? Tibor Gašpar má obavy
Rudolf Schuster dostal k jubileu pracovňu v Historickej radnici
Aktualizované
Rudolfovi Schusterovi udelili významné ocenenie: Ide o vôbec prvé v histórii
David Beckham a Mark Wahlberg riešia spor.
Hviezdna vojna: Beckham žaluje slávneho herca o 10 miliónov dolárov!
(ilustr.foto)
Vodiči, v Nitre si dávajte pozor: TU je cesta obmedzená zátarasami! Čo sa tam stalo?
Hana († 77) žila posledné roky v ústraní.
Foto
Skonala Hana Brejchová († 77): So sestrou sa zmieriť nestihla! Zvláštne, čo povedala jej neter
Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum