Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.01.2018 08:05 | Správy | Politika

Exsiskár Kosík obvinil Lexu z únosu Kováča ml.: 6 dôvodov, prečo sa rozhodol prehovoriť!

Zneužitie štátnej moci najnechutnejším spôsobom. Exsiskár Ľuboš Kosík (52), ktorý sa skrýva v africkom Mali, svojou spoveďou vyvolal totálny rozruch.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Kosík sa skrýva v africkom Mali vyše dva roky po tom, ako vyfasoval 14 rokov basy za falšovanie zmeniek. Momentálne by mal byť vo väzbe po tom, čo ho zatkli na základe medzinárodného zatykača. Slovensko sa už rok márne snaží dostať ho domov. Po novom chcú naše orgány využiť aj postavenie Miroslava Lajčáka ako šéfa Valného zhromaždenia či spoluprácu kriminalistov. Kosík sa teraz rozhodol prehovoriť o zločinoch SIS, ktorej bol členom - vrátane únosu syna prezidenta Michala Kováča († 86). „V prvom rade chcem reagovať na vyjadrenia bývalého príslušníka SIS Michala Hrbáčka o únose Michala Kováča ml., ktoré boli publikované v denníku Nový Čas,“ začal svoju spoveď, ktorú poslal denníku SME. V liste opisuje detaily viacerých káuz a ako hlavného strojcu zla v tajnej službe označuje vtedajšieho šéfa SIS Ivana Lexu (56). Ten aj figuroval vo viacerých prípadoch spájaných so SIS, avšak súdnu sieň vždy opustil s nálepkou nevinný. „Pán Kosík je usvedčený zmenkový podvodník, ocitol sa v zúfalej životnej situácii, v ktorej robí zúfalé činy, medzi ktoré patria aj myšlienkovo nesúrodé a predovšetkým nepravdivé mediálne vystúpenia “ reagoval na Kosíka pre Nový Čas samotný Lexa.

Otvoriť galériu
Ivan Lexa.
Zdroj: anc

Pomôže výpoveď z Afriky?

Inak to vidí Generálna prokuratúra, ktorú Kosíkova spoveď dala do pozoru. „Vyhlásenie obsahuje relevantné skutočnosti a informácie k siedmim trestným veciam. Generálna prokuratúra SR dôsledne posúdi tieto informácie osobitne ku každej trestnej veci a rozhodne o ich využiteľnosti na účely trestného konania,“ povedala hovorkyňa Andrea Predajňová. Na prokuratúre preverujú okolnosti mailu, ktorý Kosík poslal na Nový rok. Rovnako aj to, ako s ním urobiť zákonný výsluch tak, aby mohol byť využitý pri súdnom konaní. „Prokuratúra uskutoční zákonné opatrenia v rozsahu dosiahnutia spravodlivosti a vyvodenia trestnoprávnej zodpovednosti voči konkrétnym osobám,“ dodala Predajňová. Bývalý vyšetrovateľ Peter Vačok však upozorňuje, že to nebude jednoduché. S Mali totiž nemáme zmluvu o právnej pomoci a Kosíka preto nie je podľa neho možné vypočuť v krajine. „Naše orgány v takej krajine pôsobiť nemôžu,“ povedal.   

 

Kosíkov advokát so svojím klientom nie je v kontakte a netuší pohnútky svojho klienta. „To sú výpovede, ktoré so mnou nemá prejdené a neviem, prečo to robí,“ povedal pre TV Markíza obhajca Martin Kanás. Kosíkovo svedectvo priniesol redaktor denníka SME Matúš Burčík, ktorý sa kauze únos venuje dlhé roky. „Pán Kosík ma kontaktoval cez sprostredkovateľa. Na základe dohody o forme či spôsobe nášho kontaktu nemôžem poskytnúť bližšie informácie,“ povedal. Pýtali sme sa ho aj na Kosíkove dôvody po rokoch prehovoriť. „Doľahla na neho ťažoba situácie, v ktorej sa nachádza, už vyše roka je vo väzení v Mali. Je však zrejmé, že vyhlásenie koncipoval tak, aby sebe pripísal čo najmenší podiel viny na skutkoch, ktoré spomína,“ doplnil Burčík. Minister vnútra Robert Kaliňák narozdiel od prokuratúry o pravdivosti Kosíkovej výpovede pochybuje. „Prečo teraz, prečo to neurobil predtým, keď tu bol, pred jeho odsúdením,“ povedal.

 

Kosíkove dôvody

1. Pomsta

„Prehovoriť som sa rozhodol po tom, ako ma obetovali – ,vyhodili ma z lode‘. Bol som jediný, koho za niečo odsúdili.“

2. Strach

„Môj odchod zo Slovenska bol nevyhnutný aj preto, že ma chceli zlikvidovať, a to nielen fyzicky. Cieľom bolo zatvoriť ma do väznice a takto umlčať,“

3. Vykúpenie

Redaktor Matúš Burčík, s ktorým sa Kosík spojil, sa domnieva, že na utečenca doľahla ťažoba zo situácie, v ktorej sa nachádza. Tiež by si mohol pomôcť k podmienečnému prepusteniu za kauzu zmenky.

4. Zdravie

Policajný prezident Tibor Gašpar uviedol, že Kosík má vážne zdravotné problémy a jeho motiváciou je čo najskôr sa dostať do vľúdnejšieho slovenského väzenia.

5. Morálka

„Vždy som bol na strane zákona a dnes pomáham odhaliť závažnú trestnú činnosť.“

6. Reakcia

Kosík svoju spoveď začal slovami, že reaguje na exkluzívny rozhovor s exsiskárom Michalom Hrbáčkom pre Nový Čas.

 

 

Čo vytiahol Kosík na SIS a Lexu?

Únos syna prezidenta Michala Kováča

„Pravda je, že rozkazy počas únosu Michalovi Hrbáčkovi dával cez telefón Jaroslav Svěchota a všetko bolo riadené Ivanom Lexom. Vedel o každom kroku príslušníkov SIS počas únosu.“

Plán zavraždiť Oskara Fegyveresa

„So súhlasom Ivana Lexu bol Michal Hrbáček vyslaný aj do Švajčiarska s cieľom likvidácie vtedajšieho korunného svedka únosu Oskara Fegyveresa.

Vedel o vražde Remiáša

„Ivan Lexa vedel aj o vražde Róberta Remiáša. Robil konkrétne úkony, o ktorých nechcem verejne hovoriť a poviem o tom pred sudcom.“

Rabovačka v kancelárii KDH

„Ivan Lexa vedel aj o vykradnutí kancelárie KDH v Prešove. Od Hrbáčka žiadal, aby mu priniesol CD nosiče, na ktorých mali byť zoznamy ľudí evidovaných v KDH, aby mohli byť skompromitovaní v čase volieb.“

Vyraďovanie zbraní SIS

„Lexa dal Hrbáčkovi pokyn, aby vykradol sklad SIS na Kopčianskej ulici v Bratislave. Plne naloženým autom značky Avia zbrane vyviezol. Tieto zbrane boli ďalej využívané na potreby Hrbáčkovej skupiny.“

 

Peter Vačok, bývalý vyšetrovateľ: Musel by sa vrátiť

Svedok sa dá vypočuť aj v zahraničí tak, aby sa výpoveď dala použiť ako dôkazný prostriedok. No pokiaľ nemáme s danou krajinou zmluvu o právnej pomoci, tak to nie je možné. Naše orgány v takej krajine pôsobiť nemôžu. Mohol by vypovedať na našej pôde veľvyslanectva (v Mali zastúpenie nemáme, pozn. red). Neviem si predstaviť výpoveď oficiálne získať, pokiaľ by sa nevrátil na Slovensko.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Richard Nemec

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!
Benátky začali skúšobne vyberať vstupné do mesta.
Chystáte sa do obľúbenej turistickej destinácie? Pripravte si peňaženky! Tu sa nedostanete zadarmo