Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.01.2018 06:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Zmeny pár dní pred pohrebom Mariána Labudu († 73): Môže za to Ples v opere?!

Prečo sa s ním nerozlúčia ako s inými velikánmi?! Legendárny herec Marián Labuda († 73) zomrel náhle v piatok popoludní, keď odpadol pred svojím domom v Borinke.

Správa o jeho smrti šokovala nielen rodinu, priateľov, kolegov, ale aj celé Slovensko a Česko. Maestro Labuda totiž patril medzi našu hereckú špičku. Vo väčšine prípadov sa s velikánmi lúči divadlo v majestátnej budove na Hviezdoslavovom námestí. Labudova rozlúčka však bude v novej budove SND, kde sídli činohra. Môže za to blížiaci sa Ples v opere?!

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Labuda († 73) bol hercom telom aj dušou. Milovali ho fanúšikovia nielen na Slovensku, ale aj v Čechách. A aj kvôli jeho veľkej popularite sa s ním budú chcieť rozlúčiť mnohí z jeho obdivovateľov. Miestom pietneho aktu však nebude historická budova SND, ako sme boli zvyknutí pri iných velikánoch. Tam povedali posledné zbohom napríklad režisérovi Jozefovi Bednárikovi († 65) či hercovi Ladislavovi Chudíkovi († 91). Kompetentní teraz zvolili iné miesto. „Posledná rozlúčka s pánom Mariánom Labudom sa bude konať 12. januára o 11. hod. v novej budove SND,“ povedala tlačová tajomníčka Izabela Pažitková. Samotný herec bol oddaný národnému divadlu dlhých 31 rokov. Mnohí sa preto pýtajú, či je dôvodom blížiaca sa spoločenská udalosť. V sobotu sa totiž za múrmi historickej budovy SND bude konať prestížny Ples v opere. Podľa Pažitkovej sú však divadelné priestory historickej a novej budovy SND rovnako dôležité a rovnocenné. Isté však je, že maestrovi Labudovi prídu vzdať hold mnohí kolegovia, ktorí prednesú príhovory. Súčasťou programu bude aj videoprojekcia z predstavení, v ktorých Labuda stvárnil nezabudnuteľné postavy.

 

Divadlo miloval

 

Pre známeho a mimoriadne obľúbeného umelca bolo herectvo všetkým. Po vysokej škole sa stal členom SND, kde zotrval tri roky, 1965 – 1968. Po odchode bol spoluzakladateľom Divadla na Korze a neskôr pôsobil aj v divadle Nová scéna. Do Slovenského národného divadla sa však Labuda opäť vrátil v roku 1990 a bol členom činohry až do konca svojho života. Jeho výkon na doskách, ktoré znamenajú svet, vždy vyrážal dych a nespočetnekrát si vyslúžil aj standing ovation. Herec síce odišiel do neba, no jeho umenie tu zostane naveky...

 

Náhly kolaps pred domom

Herec Marián Labuda († 73) skolaboval pred svojím domom v Borinke. Prvú pomoc mu podala manželka a okoloidúci muž. O jeho život bojovali aj privolaní záchranári, no bez úspechu, poslednýkrát vydýchol v piatok. Dlhé roky ho trápila silná cukrovka, skolaboval aj v roku 2016. Podľa informácií Nového Času mu lekári diagnostikovali slabosť na srdci.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: row, rg

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť