Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.01.2018 22:49 | Správy | Zahraničné správy

Advokát sa snaží dementovať obvinenia: Bol vôbec iránsky exprezident zatknutý?

Advokát iránskeho exprezidenta Mahmúda Ahmadínežáda v nedeľu dementoval správy médií o zatknutí svojho mandanta za podporu protivládnych protestov v iránskych mestách. Podľa agentúry TASS o tom v nedeľu informoval spravodajský portál Erem news.

"Informácia o zatknutí môjho klienta, bývalého prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda, nezodpovedá skutočnosti," vyhlásil advokát na margo správ prevzatých z arabského denníka Al-Quds al-Arabi aj viacerými západnými médiami. TASS dodala, že príslušné úrady v Teheráne správu o údajnom Ahmadínežádovom zatknutí oficiálne nepotvrdili, ani nepopreli.

V Londýne sídliaci denník Al-Quds Al-Arabi, ktorý o Ahmadínežádovom zatknutí informoval, dodal, že súvisí s politikovou nedávnou návštevou v meste Búšehr na západe Iránu, kde verejne kritizoval súčasného prezidenta Hasana Rúháního a jeho vládu.

Denník Times of Israel vo svojom internetovom vydaní napísal, že arabským denníkom zverejnenú informáciu o Ahmadínežádovom zadržaní sa mu zatiaľ z nezávislých zdrojov nepodarilo potvrdiť. O exprezidentovom zatknutí informovala aj panarabská televízia al-Arabíja.

 

Podľa uvedeného arabského denníka iránske úrady na Ahmadínežáda chcú uvaliť domáce väzenie.

Príčinou pre tento postup iránskych úradov bolo údajne Ahmadínežádovo vystúpenie z 28. decembra, v ktorom kritizoval súčasné vedenie Iránu za to, že vzdialilo národu a realite a nevie nič o problémoch iránskej spoločnosti. Obvinil ho tiež zo zlého spravovania štátu a z uzurpovania si monopolu na bohatstvo krajiny.

Ahmadínežádov prejav vedenie krajiny vyhodnotilo ako podnecovanie k nepokojom. K exprezidentovmu zadržaniu došlo údajne so súhlasom duchovného vodcu, ajatolláha Alího Chameneího.

Práve 28. decembra sa v Iráne spustila vlna protivládnych protestov, ktorých účastníci žiadali zlepšiť ekonomickú situáciu krajiny. Časť z protestujúcich žiadala aj demisiu vlády. Paralelne s týmito protestmi sa však konali aj zhromaždenia na podporu súčasnej iránskej vlády. Iránske revolučné gardy v nedeľu oznámili, že ukončili vlnu nepokojov spojených s protivládnymi protestmi.

Vo vyhlásení na svojej webovej stránke Revolučné gardy obvinili z nepokojov Spojené štáty, Izrael a Saudskú Arábiu, ako aj exilovú opozičnú skupinu Ľudoví mudžahedíni (Modžáhedíne Chalk) a podporovateľov monarchie, ktorú zvrhla islamská revolúcia v roku 1979. USA a Izrael síce vyjadrili podporu protestom, ale popierajú obvinenia z toho, že by ich podnecovali. Od začiatku protestov prišlo o život najmenej 21 ľudí a stovky ďalších boli zatknuté.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nehoda na bratislavskej D2: Tunel Sitina sa uzatvára! Tvoria sa kolóny
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Ilustračné foto
Na Slovensko zavíta svetoznámy reťazec: Môžete sa tešiť na TIETO dobroty! To však nie je všetko
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!
(ilustračná foto)
Dostane Ukrajina potrebnú pomoc? G7 okrem vojnového konfliktu riešila aj ďalšie problémy
Ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková uviedla, že Zolgensmu budú poisťovne hradiť v plnej miere
Rezort zdravotníctva hľadá nového riaditeľa nemocnice: Vyhlásili aj výberové konanie na tento post!
passenger ferry on the Mediterranean Sea
Vážna nehoda v milovanej turistickej destinácii: 30 ľudí je ranených!
Lela Ceterová chce vraj už skoncovať s plastikami.
VYTOČENÁ Lela Vémola: Deň na ho*no a ešte ma zastavia policajti! Sťažuje sa, že za TOTO dostala pokutu
20th June 2020: Rear view of two male Police Scotland officers on duty in Edinburgh, during a Black Lives Matter demonstration in St Andrew Square, during the Coronavirus pandemic. One officer is wearing protective rubber gloves. Both officers are wearing high visibility jackets with their police uniforms, with the police logo on the back. They are standing looking down the street, keeping surveillance of the crowds. They have handheld radios attached to their jackets to communicate with colleagues.
Manžel expremiérky sa zmieta v problémoch: Polícia ho obvinila zo sprenevery
Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov
Lavrov si servítku pred ústa neberie: Jasné oznámenie od Ruska! KOMU ho adresovali?
Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!