Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Zbytočná smrť mamičky Lucie († 30): Na vleku sa jej odopla lyža, o pár minút bola mŕtva!

Jej život vyhasol celkom zbytočne. Tragickú smrť mladej mamičky Lucie († 30) v lyžiarskom stredisku Bachledova dolina pri Ždiari si od soboty nevie nikto vysvetliť.

Mladá rodinka vzala svoju dcérku Johanku (3) na svah, aby sa naučila lyžovať. Namiesto toho tam však navždy prišla o mamičku, ktorá po páde na zľadovatenom svahu narazila do stĺpa vleku a na mieste zomrela. Mladá rodinka sa v sobotu vybrala na lyžovačku do Bachledovej doliny aj s malou dcérkou Johankou (3).

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Výlet sa však zmenil na obrovskú tragédiu. Lucia šla na vleku aj s dcérkou a jej manžel išiel pred nimi. Vypla sa jej lyža, a tak pustila kotvu a zastala. „Manžel zišiel za ňou, zobral dieťa a išli sa ďalej lyžovať. Ona si vypla druhú lyžu a na lyžiarkach sa chcela spustiť dolu po lyžu. Sneh vedľa vleku bol však zmrznutý a ona nekontrolovateľne letela dolu. Nešťastne narazila do podpery prvého stĺpa vleku a ostala tam ležať,“ opísal hrozivý pád očitý svedok.

Boj o život

Lucii pribehli na pomoc lyžiari aj záchranári. „Do 2 - 3 minút som bol pri nej. Žena bola v bezvedomí, tak som začal s resuscitáciou,“ povedal dobrovoľný záchranár Ľuboš Fabián, ktorý sa snažil Luciu oživiť, kým neprišiel záchranný vrtuľník. „Po vysadení lekárky s pomocou palubného navijaka k zranenej lyžiarke pokračovala lekárka leteckých záchranárov v rozšírenej resuscitáciíi. Aj napriek veľkej snahe však pacientka svojim rozsiahlym poraneniam vnútorných orgánov, žiaľ, podľahla,“ uviedla Zuzana Hopjaková, hovorkyňa Vrtuľníkovej záchrannej služby ATE.

Luciin manžel František tak v okamihu zostal s dcérkou navždy sám. Mali toľko spoločných plánov, toľko túžob a nesplnených snov. Obaja milovali prírodu a chceli tejto láske učiť aj Johanku. Ich prvý spoločný lyžiarsky výlet však rodinu tragicky rozdelil. Ich milovaná manželka a mama bude navždy pozerať na všetky ich spoločné výlety už len z neba.

Otvoriť galériu
Podľa horského záchranára Jara Švorca býva dráha vleku vždy extrémne vyšmýkaná. „V tomto prípade sa k tomu pridala hmla, čo z tvrdého snehu vytváralo klzký ľad. Je otázne, či mali byť podpery vleku obalené bezpečnostnou penou. Sú úplne mimo lyžiarskej trate a dosť ďaleko od dráhy lyžiarskeho vleku. Určite však, ak by na nich bola ochrana, by jej pád nedopadol takto tragicky,“ myslí si Švorc.

 

K žiakom sa už nevráti

Celá rodina k tragédii len ťažko nachádza slová. Lucia bola plná života, stále sa usmievala, bola skvelá učiteľka a deti ju zbožňovali. Pedagógovia zo Základnej školy G. Bethlena v Nových Zámkoch len ťažko veria tomu, čo sa udialo. „Správa nás zasiahla nečakane a bolesť je obrovská. Bola mojou najlepšou učiteľkou, kolegyňou a kamarátkou v jednej osobe. Je mi to nesmierne ľúto,“ vyjadrila svoj žiaľ riaditeľka školy Iveta Rajčániová, ktorú teraz čaká jedna z najťažších úloh - povedať žiakom, že ich milovaná učiteľka už nikdy nepríde.  

Na čo si treba na svahu dávať pozor

Jaro Švorc, predseda dobrovoľného zboru Horskej záchrannej služby 

  • Lyžiarky nie sú určené na dlhodobú chôdzu a pohyb po strmom svahu, okrem špeciálnych skialpinistických lyžiarok. Človek po vypnutí lyží na svahu má chvíľu tendenciu ešte koordinovať pohyb, akoby stál na lyžiach.
  • Lyžiar, ak sa na vleku predčasne vypne, by sa nemal pohybovať v dráhe vleku, ale ísť na bezpečné miesto, kde sa dokáže pohybovať a neohrozuje iných.
  • Pohyb lyžiara bez lyží na svahu by mal byť čo najkratší a na nevyhnutne obmedzenom priestore. Ak musí zísť pešo celým svahom, mal by ísť po jeho upravenom okraji.
  • Každý by mal zvážiť svoje fyzické schopnosti a nepreceňovať sa.
  • Pri páde sa snažiť čo najrýchlejšie sa zastaviť - palicami, rukami, lyžiarkami. Vaša hmotnosť, klzký strmý svah a zväčšujúca sa rýchlosť robia pád nezvládnuteľným a nezastaviteľným.
Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: šiš, iglu

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Na snímke podpredsedníčka Európskej komisie (EK) a komisárka pre hodnoty, transparentnosť a spravodlivosť Věra Jourová.
Príde Slovensko o eurofondy?! Jourová to povedala jasne: O STVR a zrušení špeciálnej prokuratúry si myslí, že…
Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce