Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Sudcovia rozhodli vo viacerých citlivých kauzách: 6 ostro sledovaných rozsudkov v roku 2017

Na rok 2017 nezabudnú nikdy. Rozhodnutia sudcov minulý rok nastolili spravodlivosť vo viacerých mediálne sledovaných prípadoch.

Nemilosrdný ortieľ si vypočuli obyčajní ľudia aj niekdajší vysokopostavení politici. Senáty vyriekli rozsudok aj v prípade rodinných tragédí, pri ktorých je pre pozostalých najťažšie naučiť sa žiť s dôsledkami. Nový Čas prináša prehľad najsledovanejších rozhodnutí súdov za minulý rok.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Mečiarove amnestie zrušené po 19 rokoch - máj 2017

Ústavní sudcovia rozhodli, že parlament zrušením Mečiarových amnestií neporušil ústavu. Ústavný súd konštatoval, že premiér Vladimír Mečiar v roku 1998 amnestovaním skutkov súvisiacich so zavlečením Michala Kováča mladšieho do cudziny porušil viacero ústavných princípov. Amnestie chránili páchateľov zavlečenia celých 19 rokov. Bratislavský súd v 3. obvode by mohol obnoviť proces, ktorého hlavným aktérom je dôverník bývalého premiéra a šéf tajnej služby Ivan Lexa. Mal by rozhodovať aj o tom, či práve Lexa zorganizoval a riadil únos.

 

 

Trest za smrť Jakubka († 3) z Oravy - december 2017

Obrovské nešťastie, pri ktorom drevené hranoly v žilinskom Baumaxe usmrtili Jakubka († 3) z Oravy, sa skončilo trestom pre zamestnanca Ivana (47). Zdrvený robotník si na Okresnom súde v Žiline po dvoch rokoch od tragédie vypočul, že si odpyká podmienečný trest 18 mesiacov s odkladom na 2 roky. Hranoly podľa obžaloby uložil do regála len pár minút pred nešťastím. Vyšetrovanie ukázalo, že papierová škatuľa, na ktorú hranoly položil, bola navlhnutá po prietrži mračien. Rodičia voči nemu necítia zlosť.

 

Ján Slota – podmienka, volantu sa nechytí 6 rokov  - júl 2017

Bývalý predseda SNS Ján Slota v januári 2016 na ceste v smere z Lietavskej Lúčky do Porúbky (okres Žilina) spôsobil hromadnú nehodu, keď s Porsche Cayenne narazil do Audi A6, ktoré potom narazilo do Suzuki SX4. Obvinili ho z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Na Krajskom súde v Žiline dostal miernejší trest, no súd v Banskej Bystrici vzal do úvahy aj podplácanie, ktorého sa mal dopustiť, keď sa chcel s majiteľmi áut dohodnúť. Špecializovaný trestný súd mu uložil trest odňatia slobody 1 rok s podmienečným odkladom na 2 roky, ako aj zákaz viesť motorové vozidlo 6 rokov.

 

Prvé veľké ryby odsúdené za kšefty - október 2017

Prvýkrát v histórii Slovenska boli odsúdení vysokopostavení politici – exministri Slotovej SNS Marián Janušek a Igor Štefanov. Špecializovaný trestný súd v Pezinku ich v kauze „nástenkový tender“ starej 10 rokov potrestal za machinácie pri verejnom obstarávaní, ako aj za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Janušek dostal trest odňatia slobody 12 rokov, peňažný trest 30-tisíc eur a zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci na 5 rokov. Jeho nástupca Štefanov dostal trest odňatia slobody 9 rokov, peňažný trest 30-tisíc eur a zákaz činnosti v orgánoch verejnej moci na 5 rokov. Obaja vyhlásili, že sa odvolajú.

 

Kvetinárka Eva si vraždu muža neobjednala - január 2017

Špecializovaný trestný súd v Pezinku oslobodil kvetinárku Evu Zámečníkovú (34) spod obžaloby z prípravy zločinu vraždy manžela Ľudovíta. Pôvodne jej súd vymeral 9 rokov nepodmienečne, no Najvyšší súd rozsudok zrušil. Podľa prokurátora, ktorý sa proti oslobodzujúcemu rozsudku odvolal, si žena začiatkom roka 2014 mala na vraždu muža najať Martina, ktorému sľúbila 50-tisíc eur. Martin sa však obrátil na políciu a stal sa korunným svedkom. Kvetinárka po obvinení z vraždy skončila v cele, ale vzhľadom na to, že bola tehotná, sa dostala na slobodu. Dnes žije s priateľom v Česku.

 

3 roky podmienečne pre Lipšica - september 2017

Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic (44) v septembri 2016 na priechode pre chodcov v Bratislave zrazil dôchodcu Emila Kalábera († 72), ktorý na následky zranení zomrel. Bývalý politik sa nemusel postaviť pred súd, sudca vydal tzv. trestný rozkaz, ktorým ho za prečin usmrtenia odsúdil na 3 roky podmienečne s 5-ročným odkladom. Zakázal mu viesť motorové vozidlo na 6 rokov a nariadil mu absolvovať výchovný program zameraný na bezpečnosť v cestnej premávke. Lipšic musel aj nahradiť škody poškodeným. Rodine zaplatil výdavky na pohreb aj odškodné vo výške niekoľkých desiatok tisíc eur.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Jana Rojková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!