Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.01.2018 07:55 | Správy | Domáce správy
Foto

Zomrel hrdina generálmajor Ivan Otto Schwarz († 94): Ako Slovák potopil nemeckú loď

Potopenie nemeckej lode Alsterufer bolo počas druhej svetovej vojny najväčším úspechom československých letcov na západnom fronte.

Ako palubný strelec bombardéra Liberator sa na ňom podieľal aj rodák z Bratislavy Ivan Otto Schwarz. Bol posledným žijúcim členom úspešnej posádky, vo veku 94 rokov zomrel 4. januára v Londýne. Loď Alsterufer bola tzv. lámač blokády. Bola to rýchla, vyzbrojená nákladná loď, ktorá smerovala z Japonska do Francúzska. Na palube mala kaučuk, cín, ale najmä 344 ton volfrámu, ktorý by pokryl potreby nemeckého vojnového priemyslu na celý rok. Spojenci vedeli o tom, že vyrazila na cestu, pretože dokázali dešifrovať správy z kódovacieho prístroja Enigma. Na jej príchod sa teda dobre pripravili, Alsterufer im však takmer vykĺzla.

Fotogaléria
4
fotiek v galérii

Bombu zhodil do podpalubia

V prospech nemeckého kapitána Paulusa Piateka totiž hralo upršané počasie. Napriek tomu loď 27. decembra 1944 postupne našli tri britské lietadlá. Ani jeden útok však nebol úspešný aj vďaka silnej obrannej streľbe. Hľadať Alsterufer vyslali aj šesť Liberatorov 311. československej perute. Jeden z nich pilotovaný Oldřichom Doležalom ju vypátral krátko pred zotmením. V hornej streleckej veži jeho lietadla sedel Slovák Ivan Otto Schwarz. Nemecom od bezpečia delil len deň plavby.

 

Alsterufer sa bránila a zásahy vyradili Liberatoru jeden zo 4 motorov. Napriek tomu československý pilot zaútočil ukážkovo z výšky 180 metrov. Z 8 neriadených rakiet loď zasiahlo päť. Schwarz vystrelil 100 nábojov z guľometu kalibru 12,7 mm, potom posádka zhodila dve bomby. Prvá vybuchla tesne vedľa, druhá však dopadla za komínom, preletela dnu a explodovala v podpalubí. Alsterufer zachvátil silný požiar. Britské lode neskôr zachránili 74 nemeckých námorníkov vrátane kapitána Piateka, ktorý na adresu pilota Doležala povedal, že zaútočil ako „mazaný starý lišiak“. Celá posádka dostala medaily, pilota a navigátora osobne vyznamenal kráľ Juraj VI. V britskom parlamente ich pochválil aj tajomník ministerstva vojnového hospodárstva sir Dingle Mackintosh Foot: „Zneškodnenie takejto lode sa rovná krvavému odrazeniu útoku na Volge alebo v Tunisku.“

 

Otvoriť galériu
Kto bol Ivan Otto Schwarz († 94)

Narodil sa 11. decembra 1923 v Bratislave. Detstvo prežil v rodine židovského advokáta v Bytči, študoval na gymnáziu v Spišskej Novej Vsi a v Žiline a venoval sa plávaniu. V roku 1939 ho otec poslal do Británie, kde sa neskôr prihlásil do armády. Mal len 16 rokov a klamal o svojom veku. Vďaka športovej postave mu ale lekár uveril. V československej 311. peruti lietal ako radista a palubný strelec. Po vojne sa vrátil domov, jeho rodičia prežili v pracovných táboroch a v úkryte v horách. Pre vzostup komunizmu však ešte pred rokom 1948 emigroval opäť do Británie, kde sa oženil a začal podnikať. Neskôr za ním prišli aj mama a sestra, otec zomrel v 50. rokoch v Československu. Po roku 1989 Schwarza povýšili na generálmajora a dostal Rad Bieleho dvojkríža. Dňa 4. januára 2018 zomrel v Londýne.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Miroslav Barič

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Útočník David († 24) bez váhania strieľal aj na ľudí na ulici.
Vláda ČR chce po tragickej streľbe v Prahe vynoviť zákon: Novinky pre políciu aj predajcov zbraní
Ruský prezident Vladimir Putin.
Súd v Rusku nariadil hroznú vec: Týka sa to opozičných politikov!
(ilustračné foto)
Polícia obvinila piatich tínedžerov: Príde vám nevoľno, čo chystali!
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Pokus o falšovanie výsledku amerických volieb: Trump ako spolusprisahanec?!
Si Ťin-pching, Joe Biden.
Vzťahy USA a Číny sú napäté: Americký minister povedal to, na čo všetci čakali
Biely dom (ilustračná fotografia).
Odhlasovali zrušenie zákona, ktorý bol prijatý pred 160 rokmi! Prekvapí vás, čoho sa týka
Ukrajinský vojak v Mariupole
Ukrajinci, ktorých sa týka branná povinnosť, majú problém: Nové pravidlá
Brat postrelenej kadetky Mišky preskočil plot Mikulca.
Foto
Brat postrelenej Mišky preskočil plot Mikulca: Sila, aký trest dostal! Tvrdé slová advokáta
Starostlivosť sa začína už v nemocnici, tam sa však nekončí... Trvá tisíc dní.
Pôrodné babice nahrádzali mamu už 500 deťom: Svoju pomoc sa chystajú rozšíriť!
Tom Cruise so svojou dcérou Suri nemá dobrý vzťah.
Foto
Katastrofálny vzťah Cruisa s dcérou: Tom pre ňu neexistuje! TOTO pretrhlo už všetky väzby
Po úprave - Fanúšikovia Madonnu za jej BBL kritizovali.
Foto
Veľká riť musí očariť! Ktoré známe krásky zverili svoje pozadie do rúk chirurgov?
Pravdepodobnosť, že sa narodia takéto výnimočné štvorčatá, je jedna k 70 miliónom.
Foto
Tehotná mamička sa dozvedela šokujúcu správu: Šanca, že sa niečo také stane, je jedna k 70 miliónom!