Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
Foto

Policajtovi Petrovi sa narodili dvojičky, jedno z bábätiek zasiahol obzvlášť krutý osud: Dráma 3 mesiace po pôrode!

Obrovskú radosť z narodenia dcérok vystriedal strach o život. Manželia Fečkovci a ich starší synček Miško (3) sa dočkali príchodu vytúžených dvojičiek – Danielky a Lenky vlani v apríli.

Nežičlivý osud však dopustil, že drobunká Danielka musela o svoj život zabojovať. Od narodenia ju totiž trápili problémy s pečeňou, ktoré vyvrcholili jej transplantáciou. Operácia bola možná iba v Nemecku a lekári bábätko zachraňovali dlhých 16 hodín. Rodina bola odlúčená aj na Vianoce. Dievčatko sa totiž spolu s mamou stále zotavuje v zahraničí, zatiaľ čo sa o jeho súrodencov stará otec - policajný kynológ Peter (38).

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Usmievavé dievčatká sa narodili 7. apríla, keď mala však Danielka 3 mesiace, začala mať vážne problémy. „Navštevovali sme rozličné nemocnice. Až v Bratislave na Kramároch jej diagnostikovali neliečiteľnú atréziu žlčových ciest. Tam nás pani doktorka Kosnáčová začala pripravovať na transplantáciu pečene, ktorú u týchto malých detí robia v Nemecku v Essene. Výhodou je, že u malých detí netreba čakať na transplantát od mŕtveho darcu, ale darcom môže byť aj rodič,“ zverila sa mama Katarína (38), ktorá je s milovanou Danielkou stále v Nemecku. Manžel Peter (38) svoje dve princezné odprevadil do zahraničia, no pobudnúť s nimi v nemocnici mohol len chvíľu. Musel sa vrátiť domov do Malej Lodiny (okr. Prešov), aby sa postaral o druhé z dvojčiat a staršieho synčeka Miška (3). Hoci pracuje ako kynológ v službách polície, prvoradá je pre neho teraz rodina.

Pečeň jej 
darovala mama

 

Pre otca rodiny Petra, ktorý pracuje ako policajný kynológ, je teraz najdôležitejšia rodina. „Pôvodne som mal byť darcom pečene ja. Tesne pred transplantáciou sa však rozhodlo, že vhodnejšie bude, ak našej Danielke daruje časť svojej pečene manželka. Prežívali sme veľmi ťažké chvíle. Dcérka takmer zomrela. V závere novembra jej na 7 sekúnd vypovedali všetky orgány a prestala aj dýchať,“ vysvetlil otec Peter (38). Jeho dcérka Danielka podstúpila transplantáciu pečene 9. októbra minulého roka, no ešte stále sa lieči v nemocnici. „Hneď po operácii bolo vidieť zmenu. Bol to zázrak. Bolo úžasné ju vidieť takú spokojnú. Asi prvýkrát od narodenia jej bolo skutočne dobre,“ neskrýva radosť Danielkina mama. Zo zlepšenia zdravotného stavu ich milovaného anjelika sa teší celá rodina. „Operácia bola veľmi náročná, ale vďaka super odborníkom a našej bojovníčke to dopadlo dobre. Samozrejme, že sa dostavili po operácii aj komplikácie. Verím ale, že už čoskoro budeme všetci spolu,“ prezradila Katka. Dievčatko je poistené v súkromnej poisťovni Union a podľa rodičov s preplácaním nákladov na zákrok nebol žiadny problém.

Pomáhajú 
aj kolegovia policajti

V najťažších chvíľach sa Petra s rodinou rozhodli podporiť aj jeho kolegovia - policajti. Aby zmiernili ich ťažkú situáciu, zorganizovali finančnú zbierku. „Sme veľmi vďační všetkým, ktorí na nás myslia, lekárom, sestričkám, našim rodinám, kolegom. Vďaka za pomoc,“ vyjadrila svoju vďačnosť Katarína. Na kolegov sa môže spoľahnúť aj Peter. „Našťastie môžem chodiť aj do práce, lebo mi vychádzajú v ústrety pri plánovaní služieb. Striedavo som aj na OČR. Bez tejto pomoci a pomoci našich najbližších príbuzných by sme to zvládali oveľa ťažšie,“ dodal Peter. Pomocnú ruku chce policajtovi podať aj minister vnútra Robert Kaliňák (46): ,,Počul som o  tom a určite pomôžem. Nebudem hovoriť presnú sumu, to sa nehovorí, a potom by to bolo hneď na druhý deň v médiách,“ povedal Novému Času Kaliňák.

Ide o vrodenú poruchu

František Hampl, vedúci chirurg Transplantačného centra v Banskej Bystrici

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

- Atrézia žlčových ciest je vrodená porucha. Dieťa sa narodí s tým, že miesto žlčových ciest, ktoré si možno predstaviť ako 5-centimetrové vodovodné rúrky idúce z pečene do dvanástnika a do tenkého čreva. Dieťatko sa však narodí s tým, že namiesto týchto rúrok má len akýsi nepriechodný prúžok. Tá žlč potom nemá kadiaľ tiecť a zničí pečeň. Pečeň potom treba vymeniť za novú od darcu, ktorý má žlčové cesty normálne. To je jediné riešenie, ktoré existuje. Na Slovensku však transplantujeme len veľké deti, tak od 15 rokov vyššie a dospelých. Malých pacientov na Slovensku neoperujeme a v najbližšej dobe sa o tom ani neuvažuje. Najčastejšie sa tieto deti transplantujú v Nemecku, ale zákrok možno vykonať aj v Prahe.

Čo uhrádza poisťovňa

Beáta Dupaľová, hovorkyňa Unionu

- Union zdravotná poistovňa uhradila viacero transplantácií pečene v Nemecku u malých detí, v indikovaných prípadoch po návrhoch slovenských poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. Úhrady sú vo výške nemeckých zmluvných cien s poskytovateľmi. Hradili sme transplantácie a v prípade potreby aj následnú bezprostrednú potransplantačnú liečbu.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: nov, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí