Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.01.2018 11:55 | Správy | Domáce správy

Slovensko vs. Česko: Kde sa žije lepšie?! Veľké porovnanie cien a platov

Tohtoročné silvestrovské oslavy sa niesli v znamení okrúhleho výročia. Počas novoročnej noci pred 25 rokmi sa rozdelilo federatívne Česko-Slovensko a od 1. januára 1993 sa začali písať dejiny dvoch samostatných republik.

Po štvrťstoročí samostatnej existencie je namieste otázka, v ktorej krajine sa ľuďom žije lepšie? Český portál idnes.cz preto porovnal ceny viacerých druhov potravín, hygienických potrieb, ale aj to, koľko obyvatelia zaplatia za byt v hlavnom meste, Škodu Fabiu či ročný účet za plyn a elektrinu.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Pri porovnávaní životnej úrovne medzi štátmi sa často vychádza z ekonomickej výkonnosti. V prípade hrubého domáceho produktu (HDP) si o niečo lepšie vedú Česi, ktorých HDP na obyvateľa dosahuje 88 % priemeru EÚ, zatiaľ čo u nás len 77 %. Politológ Grigorij Mesežnikov ale upozorňuje, že sme po rozpade neštartovali z rovnakej línie a Česko už vtedy malo HDP o 30 % vyšší.

 

Drahšia doprava

 

Po štvrťstoročí od rozpadu Česko-Slovenska je priemerná hrubá mzda v Čechách vyššia o približne 200 eur. Ceny potravín či hygienických potrieb sú však plus-mínus rovnaké a na celkovom nákupe oproti Čechom ušetríme len menej ako euro. Výraznejší rozdiel sa však ukázal pri ročnom účte za energie. Tu nám môžu Česi závidieť, pretože pri odbere elektriny 2,5 MWh za rok zaplatia v prepočte o 141 eur viac ako slovenské domácnosti. V prípade plynu je rozdiel ešte väčší. Pri spotrebe 10 MWh za rok siahnu Česi hlbšie do vrecka až o 150 eur. Hoci sú u nás náklady na bývanie nižšie, ušetrené peniaze vrážame do dopravy. Liter benzínu máme totiž o 0,10 eura drahší.

Poriadne si priplatíme aj za mestskú hromadnú dopravu. Kým v Stovežatej vyjde ročný lístok na MHD v prepočte 142 eur, v Bratislave za ročnú električenku zacvakáme o vyše 120 eur viac. A to namiesto rýchleho presunu metrom trčíme hodiny týždenne v zápchach.

Otvoriť galériu
Česko.
Zdroj: infografika NČ

Otvoriť galériu
Slovensko.
Zdroj: infografika NČ

Treba upraviť podnikateľské prostredie

Martin Reguli, ekonomický analytik Nadácia F. A. Hayeka

- Od rozdelenia republík vidieť, že sú si obe krajiny veľmi blízke či už ekonomicky, alebo cenovou úrovňou. Slovensko by však malo zapracovať na politike, ktorá ovplyvňuje cenu pohonných hmôt. Treba tiež upraviť podnikateľské prostredie, aby pôsobila vyššia konkurencia a vyšší tlak na znižovanie cien, aby sme dobehli Česko tam, kde máme drahšie napríklad potraviny či služby. Na druhej strane, výhodou Slovenska je lepšie nastavená daňová politika aj aktívny prístup vlády k zahraničným investíciám. Sú tu automobilky aj veľa medzinárodných IT firiem.

Neštartovali sme z rovnakej línie

Grigorij Mesežnikov, politológ

- Keď sa pozrieme na ekonomické štatistiky, Slovensko a Česko po rozdelení neštartovali z rovnakej línie. Po rozpade Česko-Slovenska naše HDP bolo na úrovni 47 % európskeho priemeru a HDP Česka na úrovni 77 %. Dnes sme my na úrovni 77 % a Česi na 88 %, čiže nám sa v nepriaznivých podmienkach podarilo viac. Nie je to ale zásluhou tých, ktorí štát rozdelili. Stalo sa tak najmä vďaka členstvu v EÚ a reformám. Za 25 rokov sme prekonali viac nástrah - napríklad mečiarovský autoritarizmus, ktorý nás takmer zaviedol do slepej uličky. Hoci sme dnes podľa objektívnych kritérií v o niečo horšej situácii ako Česko, oni však na tom boli oveľa lepšie už pri rozpade.

Česká ekonomika rastie rýchlejšie

Jana Glasová, analytička Poštovej banky

- Slovenská aj česká ekonomika v súčasnosti dosahujú slušný ekonomický rast. České hospodárstvo ale rastie rýchlejšie, keďže v 3. kvartáli vykázalo rast o 5 % a slovenská ekonomika o 3,5 %. Priaznivý vývoj ekonomiky v   oboch krajinách sa premieta aj do zlepšovania situácie na trhu práce. Miera nezamestnanosti v ČR je ale výrazne nižšia ako u nás, dokonca je najnižšia spomedzi krajín Únie, a to na úrovni len 2,7 %. V prípade cien potravín  platí, že potraviny a nápoje v slovenských obchodoch sú najdrahšie v porovnaní s krajinami V4. V Česku a Maďarsku nájdeme na cenovkách potravín v priemere o 9 % nižšie sumy ako u nás. A v Poľsku sú dokonca potraviny a nealkoholické nápoje až o 30 % lacnejšie ako u nás.

Otvoriť galériu
Porovnanie cien.
Zdroj: infografika NČ

Otvoriť galériu
Ďalšie výdavky.
Zdroj: infografika NČ

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: ivš, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
Aktualizované
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene