Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.01.2018 06:00 | Správy | Politika

Novoročný príhovor prezidenta zanikol hneď, ako bol odvysielaný: Analytik skritizoval Kiskove slová!

Prvý deň v roku sme si tradične vypočuli novoročný prejav prezidenta Andreja Kisku (54).

Ten v pokojnom duchu rozprával o 25. výročí Slovenskej republiky, páde mečiarizmu, vyzdvihol porazenie extrémizmu po voľbách do VÚC, hovoril o historicky najnižšej nezamestnanosti či to, ako slušne rastie hospodárstvo krajiny. Kiska však zhodnotil rok 2017 aj ako nepríjemný rok pravdy, no v príhovore nepovedal ani slovo o jeho prípadnej ďalšej kandidatúre.

 

Tohtoročný príhovor začal predovšetkým s pripomenutím si 25. výročia vzniku Slovenskej republiky a začal rozprávať o tom, za čo môže úspešný 25-ročný príbeh našej krajiny. ,,Za naším úspechom nestojí vytváranie mýtov o národnej a kultúrnej výnimočnosti. Ani rozdeľovanie spoločnosti na dobrých a zlých podľa toho, ako to vyhovuje záujmom mocných,“ hovoril Kiska s tým, že práve toto sú veci, ktoré zapríčinili najviac tragédií v našich dejinách.

Prezident sa vrátil vo svojom prejave i k hodnoteniu minulého roka a okrajovo spomenul politickú situáciu, ktorú rázne okomentoval. ,,Víťazstvá v týchto agresívnych politických súbojoch nevedú k ničomu zmysluplnému,“ dodáva s tým, ,,že si nemôžeme dovoliť rozpad na tábory, ktoré sa navzájom nenávidia len kvôli bezvýznamným politickým bojom.“

Otvoriť galériu

Ako víťazstvo môže Slovensko brať výsledky volieb do VÚC, kde sme porazili extrémizmus. ,,Považujem za dôležité pripomenúť to, pretože som presvedčený, že výsledky týchto volieb významne ovplyvnili náladu v našej krajine. Veď si predstavme, čo by nás dnes trápilo, o čom by sme hovorili, keby extrémisti v župných voľbách uspeli. Keby sa ešte sebavedomejšie rozťahovali po našej krajine, keby nás ešte viac zamestnávali nenávistnými rečami, agresívnymi prejavmi a neprijateľnými politickými postojmi,“ okomentoval minulý rok Kiska. V prvý deň roku 2018 okrem príhovoru odovzával ako tradične i národné ceny v budove Slovenskej filharmónie. Pribinov kríž 1. tiedy dostala speváčka Marika Gombitová, ako aj už zosnulý herec Jozef Kroner.

Tento prejav si nezaslúži pozornosť

Eduard Chmelár, analytik a historik

Otvoriť galériu

- Pán prezident Kiska na začiatku poprosil, aby sme jeho prejav prijali s porozumením, no ja môžem s porozumením prijať akurát to, že od neho sa nejakého hlbšieho posolstva nedočkáme. Je to nad jeho sily. Prezident nás vyzval k zmiereniu, no akurát zabudol, že to by musel začať od svojich ľudí, ktorí prispeli k pluralite. Ten prejav nie je ničím výnimočný, čím by si zaslúžil pozornosť. Toto je prejav, ktorý zanikol prakticky hneď, ako bol odvysielaný.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Matej Motyka

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!