Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.01.2018 15:00 | Správy | Politika

Novoročný príhovor prezidenta Kisku: Prezradil aj svoj názor na malicherné škriepky politikov

Slovenská republika ako slobodná spoločnosť obstála v najdôležitejšej skúške roka 2017 a to vo voľbách do VÚC.

V novoročnom prejave to v pondelok uviedol slovenský prezident Andrej Kiska. "V novembri pri výbere županov a poslancov zastupiteľstiev samosprávnych krajov sme takmer na hlavu porazili extrémistov tou najsilnejšou zbraňou, akú máme — demokratickými voľbami," zdôraznil. Zároveň však upozornil na to, že aj keď sa v novembri nepodarilo poraziť "zlo definitívne", odvrátili sme aspoň veľké nebezpečenstvo. "Ako voliči sme sa opäť raz dokázali v dôležitej chvíli rozhodnúť dobre — že SR je a chce zostať sebavedomou, modernou, demokratickou krajinou," dodal.

 

V nadväznosti na minuloročný prejav podľa neho aj naďalej platí, že Slovensko vo svojej doterajšej histórii nikdy nemalo toľko prostriedkov, aby významne pohlo s riešením jeho najväčších problémov. "Počet ľudí bez práce je rekordne nízky, hospodárstvo krajiny slušne rastie. Ale zároveň platí, že väčšinou chýba politická odvaha, chýba úprimné úsilie a chýba aj to najdôležitejšie — výsledky. V tomto ohľade bol rok 2017 pre Slovensko skôr nepríjemným rokom pravdy," konštatoval prezident Kiska.

Nevíta, že vecnú a rozumnú obsahovú politiku väčšinou vytláčajú na okraj "bezvýznamné a malicherné škriepky", pričom víťazstvá v týchto agresívnych politických súbojoch nevedú k ničomu zmysluplnému. "Nevytvárajú príležitosti na potrebné zmeny. Nezlepšujú prítomnosť, v ktorej žijeme. Nezvyšujú šance na lepšiu budúcnosť. Iba krátkozrako, bezohľadne a arogantne prehlbujú nedôveru k štátu a k politikom, ktorí ho spravujú," zdôvodnil svoje tvrdenie.

Ľudí prostredníctvom prejavu požiadal, aby v roku 2018 nerobili nepriateľa z každého s iným názorom alebo kritickým postojom k tomu, čo robíme. "Keď budeme chcieť, dokážeme prestať odmeňovať priazňou tých, ktorí sa agresivitou snažia prekryť chýbajúci obsah, elán a odhodlanie hľadať skutočné riešenia na ťažké výzvy," uzavrel.

Prezident Kiska v prejave zablahoželal Slovákom k 25. výročiu vzniku SR. Ocenil, že ľudia dokázali zlepšovať život na Slovensku počas histórie vtedy, keď sústredili pozornosť na úsilie o spravodlivý, bezpečný, slobodný a sociálny štát. "Keď sme nezabúdali na tých, ktorí si nedokážu pomôcť sami. Keď sme aj v ťažkých a krízových situáciách dokázali vecne diskutovať a hľadať riešenia. Keď sme sa odvážne vzopreli nespravodlivosti a arogancii moci," konštatoval.

"Z ľudsky vyčerpaného, ekonomicky zničeného nevľúdneho skanzenu, ktorý sa spoza železnej opony vynoril na mape slobodného sveta, sme premenili Slovensko na otvorenú, modernú a životaschopnú krajinu. Na štát, ktorý dokázal využiť jedinečný potenciál európskej integrácie, aby sa stal pevnou súčasťou najviac bezpečnej, slobodnej, prosperujúcej a najlepšie spravovanej časti sveta," uzavrel.

Andrej Kiska zároveň uvítal, že Slovensko je vďaka úsiliu ľudí 1. januára 2018 lepším miestom na život, než bolo v ten istý deň v roku 1993. 

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
Vinczeová a Dangl sú za každý žart.
Obľúbená zábavná relácia dostala v RTVS stopku! Prečo ju vyškrtli z programu?
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry
Foto
Boxerka opisuje desivé detaily z väzenia: Najponižujúcejšie je byť nahá a predklonená!
Vodič jazdil po diaľnici rýchlo, opitý, bez dokladov a v čase zákazu
Foto
Absolútna nezodpovednosť: Jazdil po diaľnici ožratý a bez dokladov! Tam to však neskončilo
Los Angeles, United States - December 18, 2013: View of Hollywood Boulevard at sunset. In 1958, the Walk of Fame was created on this street as a tribute to artists working in the entertainment industry.
Mesto anjelov si pripomenulo genocídu, pri ktorej zomreli milióny: Aké slová zazneli z Bieleho domu?
Manželka Majka stála pri Dušanovi († 81) desiatky rokov.šťastní už 55 rokov.
Foto
Zdrvená manželka speváka Grúňa († 81) Mária o jeho poslednej rozlúčke: Prečo sa neprihovorí láske do neba?
Na snímke zľava Štefan Kuffa, Filip Kuffa a Gregor Kuffa.
Súdny proces s Kuffovcami: Podvody s pôdou a útoky na farmárov?! Vypovedala ďalšia svedkyňa
David a Ján (v strede) sú tímu špecialistov nesmierne vďační za pomoc.
FotoVáš Tip
Novinka v Rooseveltovej nemocnici: Pacientom vyrobia novú čeľusť i zuby! Komu už dali lekári novú tvár?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Zvládne Putin financovať vojnu? Ruská ekonomika však čelí ďalšej závažnej otázke
Ilustračné foto
Prichádza ZVRAT v počasí: Teploty sa prudko zmenia! Čo nás čaká cez víkend?