Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.12.2017 11:55 | Správy | Domáce správy

Počasie sa bude v nasledujúcich dňoch meniť: Pozrite sa, kde budú biele Vianoce!

Padajúce snehové vločky za oknom, vôňa koláčov a teplo domova. Tak si každý z nás predstavuje ideálne Vianoce.

Fotogaléria
7
fotiek v galérii

Kým so zabezpečením si príjemnej atmosféry a dobrôt na sviatočný stôl nemusí byť až taký problém, Perinbabe rozkázať nedokážeme. Najkrajšie sviatky roka nebudú biele všade, a tak k dokonalej idylke bude aj tento rok opäť chýbať v niektorých regiónoch sneh. Ako nás potrápi počasie v najbližších dňoch?

 

Pár dní pred Vianocami si prišlo užiť sneh, lyžovačku a celkom pekné počasie na Štrbské Pleso mnoho turistov nielen zo Slovenska. K dispozícii majú 6 vlekov a lanoviek a viac ako desať kilometrov zjazdoviek. Dokonca od dnes (piatok) dostali lyžiari nečakaný darček. Parkovanie na Štrbskom Plese bude počas zimnej sezóny bezplatné na centrálnom parkovisku a na parkovisku pod mostíkmi. Ako nám povedala hovorkyňa TMR Zuzana Fabiánová: „Na Štrbskom Plese a v Tatranskej Lomnici sú otvorené všetky zjazdovky, podmienky na lyžovanie sú vo Vysokých Tatrách veľmi dobré, na svahoch je od 40 – 150 cm snehu, lyžiari si môžu užívať pravú vianočnú náladu na lyžiach alebo iný bohatý program, napríklad sánkovačku z Hrebienka, ľadový dóm alebo jazdu ešte pred oficiálnym spustením zjazdoviek“.

Otvoriť galériu

O bielych Vianociach snívame všetci. V posledných rokoch sa Perinbaba na nás zrejme hnevá, pretože pocukrované zostávajú len horské oblasti a deti najmä na juhu Slovenska si snehovú prikrývku príliš neužijú. Aj tento rok to, bohužiaľ, vyzerá podobne. „Na Štedrý deň začne na Slovensko prúdiť teplejší vzduch a v nižších polohách očakávame v najbližších dňoch zrážky vo forme dažďa,“ povedal pre Nový Čas meteorológ zo Slovenského meteorologického ústavu (SHMÚ) Cyril Siman.

Práve 24. decembra dosiahnu teploty až 9 stupňov Celzia a namiesto snehových vločiek nám v nižších dňoch bude v nižších polohách robiť spoločnosť najmä hmla. „Tam, kde je snehová pokrývka teraz, tam sa udrží, v Bratislavskom, Trnavskom, Nitrianskom, ale aj v Trenčianskom kraji biele sviatky nebudú,“ okomentoval situáciu meteorológ.

Bude poriadne fúkať

Ak ste sa rozhodli prežiť sviatky na horách, Perinbaba vás síce poteší nádielkou, pripravte sa však aj na poriadnu víchricu. „Deň pred Štedrým dňom, aj nasledujúce dva dni očakávame na hrebeňoch hôr silný vietor,“ konštatoval Siman zo SHMÚ. V piatok a v sobotu nás navyše potrápi aj poľadovica a snehové jazyky. Ako sa zdá, na zimy, keď bola zasypaná väčšina chalúp, môžeme pre globálne otepľovanie zabudnúť.

Otvoriť galériu

Teploty sa 24. decembra v posledných rokoch šplhajú už takmer pravidelne nad 10 stupňov Celzia. „V roku 2009 namerali v Moravskom svätom Jáne (okr. Senica)13,7 stupňov Celzia a takmer rovnaké hodnoty padli aj o päť rokov neskôr v našom hlavnom meste,“ dodal meteorológ.

Prekvapenie v Tatrách

Pár dni pred Vianocami si prišlo užiť sneh a lyžovačku na Štrbské Pleso mnoho turistov nielen zo Slovenska. K dispozícii majú 6 vlekov a lanoviek a viac ako desať kilometrov zjazdoviek. Dokonca od piatku dostali lyžiari nečakaný darček. „Parkovanie na Štrbskom Plese bude počas zimnej sezóny bezplatné na centrálnom parkovisku a na parkovisku pod mostíkmi. Otvorené sú všetky zjazdovky, podmienky na lyžovanie sú vo Vysokých Tatrách veľmi dobré, na svahoch je od 40 – 150 cm snehu,“ povedala hovorkyňa Tatry mouintan resorts Zuzana Fabiánova. Okrem toho si návštevníci môžu užiť i sánkovačku z Hrebienka či prehliadku ľadového dómu.

Otvoriť galériu

Rekordy Štedrého dňa

Najteplejší 24. december bol v roku 1958, keď meteorológovia namerali v Piešťanoch 14,5 stupňa Celzia.

Najmrazivejšie bolo na Štedrý deň v roku 1961 v Oravskej Lesnej, kde teplomer ukázal - 33,7 stupňa Celzia.

Najviac snehovej pokrývky v tento sviatočný deň bolo v roku 1981 v Bratislave, a to 30 cm, v Poprade 27 cm.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, Katarína Kurtanská

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí