Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.12.2017 07:19 | Šport | Šport mix

Vystresovaný Tóth: Do polnoci čakal na ortieľ! Čo bude teraz robiť?

Slovenský chodec Matej Tóth (34) stále čaká na vyjadrenie Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF), či akceptovala verdikt disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu (DK SAZ).

Olympijský šampión na 50 km z Ria de Janeiro 2016 napriek tomu neberie svoj prípad za skončený a počká si na oficiálne potvrdenie, či sa IAAF odvolala na Športový arbitrážny súd (CAS).

"O polnoci zo stredy 20. na štvrtok 21. decembra 2017 uplynula lehota, dokedy sa mala Medzinárodná asociácia atletických federácií (IAAF) vyjadriť, či akceptuje verdikt disciplinárnej komisie Slovenského atletického zväzu (DK SAZ) v prípade kauzy Mateja Tótha, alebo sa proti nemu odvolá na Športový arbitrážny súd (CAS) do Lausanne. Keďže ani v dvojnásobne predĺženom termíne IAAF neoznámila Slovenskému atletickému zväzu ani Matejovi Tóthovi, že rozhodnutie DK SAZ neakceptuje, mohlo by to signalizovať (ale zatiaľ to nie je oficiálne potvrdené), že už sa neobráti na CAS," uviedol SAZ vo svojom stanovisku.

"Slovenský atletický zväz preto ešte vo štvrtok 21. decembra 2017 požiada o oficiálne stanovisko Jednotku integrity atletiky (AIU), ktorá zastupuje IAAF pri riešení podobných prípadov. IAAF zastúpená Jednotkou integrity atletiky totiž teoreticky mohla využiť na doručenie oznámenia aj inú ako elektronickú poštu (e-mail), hoci doposiaľ v kauze Mateja Tótha komunikovala vždy elektronicky. Kým SAZ nedostane oficiálnu odpoveď, dovtedy sa stále pohybujeme len v rovine domnienok a špekulácií."

 

Disciplinárna komisia SAZ vedená Ivanom Čillíkom na zasadnutí 4. októbra 2017 v Bratislave rozhodla, že Matej Tóth neporušil antidopingové pravidlá a zrušila mu dočasný dištanc, ktorý mu v júni udelila IAAF. Disciplinárka šesť týždňov od svojho prvého zasadnutia skúmala expertízy dodané Tóthom, ktoré vysvetľovali dôvod nízkej hladiny hemoglobínu v antidopingovej vzorke odobratej 4. mája 2016. Bola to jediná z 24 vzoriek, ktoré mu pre potreby sledovania krvného obrazu v biologickom pase športovca odobrali v období rokov 2009 – 2016, s hodnotou mimo vymedzeného rámca. Na základe tejto jedinej odchýlky, navyše len tesnej, experti IAAF obvinili 34-ročného chodca banskobystrickej Dukly z krvného dopingu. Podľa ich názoru Tóth pravdepodobne manipuloval s vlastnou krvou s využitím nedovolených metód (autológna transfúzia). DK SAZ preskúmala nielen Tóthom dodaný 250-stranový dokument s 25 prílohami od 7 odborníkov v oblasti hematológie a metabolomiky zo 6 krajín, ale nechala si vypracovať vlastné posudky.

"IAAF sa mala pôvodne vyjadriť už v nedeľu 3. decembra do polnoci, keď uplynula 45-dňová lehota, no v rámci svojich pravidiel využila možnosť jej predĺženia o ďalšie dva týždne do 18. 12. 2017. Ani v tento deň však nerozhodla, ale prišiel len strohý oznam, že IAAF Doping Review Board (orgán IAAF na posudzovanie dopingu) si v tejto kauze predĺžil lehotu na vyjadrenie sa a podanie odvolania na CAS o 2 dni do 20. decembra 2017," píše sa v stanovisku SAZ.

IAAF však neinformovala Tótha ani v predĺženej lehote do polnoci zo stredy 20. na štvrtok 21. decembra. "Čakanie bolo náročné a stresujúce, ale aj napriek tomu, že ma IAAF neinformovala, že sa v danej lehote odvolala na CAS, neberiem môj prípad za úplne skončený. Skôr ako si celkom vydýchneme, ešte si radšej počkáme na definitívne a oficiálne potvrdenie, či sa IAAF odvolala alebo nie," uviedol Tóth vo svojom stanovisku.

Ako to IAAF naťahuje

3. december: Uplynulo 45 dní, po ktorých mala v rámci svojich pravidiel dať odpoveď na odvolanie.

18. december: IAAF využila možnosť predĺženia lehoty o ďalšie dva týždne.

20. december: IAAF si pridala ďalšie dva dni s odôvodnením, že čaká na verdikt panela expertov.

Čo mu našli?

Vo vzorke zo 4. mája 2016 mu našli nízku hladinu hemoglobínu. Bola to jediná z 24 vzoriek, ktoré mu pre potreby sledovania krvného obrazu v biologickom pase športovca odobrali v období rokov 2009 - 2016. Na základe tejto odchýlky podľa nich Tóth pravdepodobne manipuloval s vlastnou krvou s využitím nedovolených metód (autológna transfúzia).

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!