Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.12.2017 05:00 | Správy | Domáce správy

Víťazstvo premiéra Fica v boji proti dvojakej kvalite potravín: Ktoré výrobky sa už polepšili?

Už žiadne výhovorky o regionálnych chutiach! Také je stanovisko Európskej únie, ktorá si po intervencii postkomunistických krajín posvietila na dvojakú kvalitu potravín.

Zatiaľ čo niektorí výrobcovia si vstúpili do svedomia, iné firmy na rozdiely na prvý pohľad v rovnakých výrobkoch, majú naďalej aj bizarné argumenty. EÚ na nich tlačí, aby s výrobou tovarov dvojakej kvality prestali a nedodávali na náš trh šmejdy.

 

Téma, ktorú na začiatku roka rozvíril premiér Robert Fico (53), zaujala nemecký Spiegel. „Bol teplý júlový deň, slovenský premiér Robert Fico si vyzliekol sako a dal priechod svojej zúrivosti. A začal hroziť sankciami. Jeho hnev nesmeroval proti nejakému diktátorovi, ale proti výrobcom pracích práškov či rybích prstov,“ opísal magazín prejav Fica.

Ten v boji proti dvojakej kvalite dokázal so sebou stiahnuť všetky okolité štáty a presvedčiť aj šéfa Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera, že ide o vážny problém. „Nie je normálne, aby bolo v nemeckom lančmíte bravčové mäso a v tom slovenskom len nejaký separát z kuraťa,“ argumentoval v lete Fico.

Vážna téma

Európska komisia sa po sťažnostiach krajín strednej a východnej Európy, že sú smetiskom západu, začala témou zaoberať vážne. Už jej nebude stačiť výhovorka, že výrobcovia sa len prispôsobujú regionálnym chutiam. Za neférové obchodné praktiky môžu čeliť sankciám.

Spiegel tiež upozorňuje, že výnimky na zloženie budú musieť byť podložené serióznymi vedeckými štúdiami. „Je to prvý krok správnym smerom. Spotrebitelia v nových členských štátoch dvojakú kvalitu vnímajú veľmi negatívne a ak si chcú udržať svoje značky na našich trhoch, musia reagovať na ich požiadavky,“ povedala ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. Tá hovorí, že do februára by mala Európska komisia zverejniť spoločnú metodiku, ako potraviny testovať. „Prostredníctvom Štátnej veterinárnej a potravinovej správy sa už pripravujeme na ďalšie testy,“ dodala. „Vyvinutý tlak priniesol jasné výsledky, pretože časť výrobcov už svoje produkty zjednotila a časť pristúpila k rôznemu označovaniu pre jednotlivé krajiny. Slováci nie sú občanmi druhej kategórie,” povedal premiér R. Fico.

Polepšili sa

„Je úžasné, ako amatérsky konajú tieto spoločnosti. Spoliehajú sa na nepresvedčivé ospravedlnenia, umožňujú podvody a obetujú myšlienku zjednotenej Európy na chamtivosť za zisk,“ citoval Spiegel Achima Feigeho z poradenskej spoločnosti BrandTrust. No napríklad výrobca rybích prstov Frosta vyrovnal podiel mäsa vo výrobkoch. „Argument o regionálnych chutiach je nezmysel. Je len jeden dôvod - aby výroba bola lacnejšia,“ povedal majiteľ Felix Ahlers.

Títo sa polepšili

Rybie prsty Frosta

Otvoriť galériu

Firma z Hamburgu sa rozhodla nepoužívať výhovorku o „národných preferenciách,“ ako to robí konkurencia, a zastavila zvyk menší podiel rýb nahradzovať hrubšou vrstvou strúhanky. „Argument o regionálnych chutiach je nezmysel. Je len jeden dôvod použiť menej rýb - aby výroba bola lacnejšia,“ vyhlásil za firmu Felix Ahlers.

Sušienky Leibniz (Bahlsen)

Otvoriť galériu

Spoločnosť vyrába sladké sušienky od roku 1891. Zákazníci sa pýtali, prečo sa v Poľsku pridáva do sušienok viac palmového oleja na úkor masla. Spoločnosť na to nevedela odpovedať. Riedenie palmovým olejom pri takej starej receptúre vyzeralo podozrivo. Firma sa preto v lete rozhodla obrátiť kurz a aj v poľskej továrni používa výhradne maslo.

Na týchto tlačia

Produkty reťazca SPAR

Otvoriť galériu

Spoločnosť neverí, že výrobky by mali obsahovať tie isté zložky v celej Európe. Jogurty vo východnej Európe majú menej ovocia, aspoň podľa testov v Slovinsku. Navyše rybie prsty sú z tučnejšieho mäsa, vraj preto, že Maďari to tak majú radšej.

Čistiace prostriedky

Otvoriť galériu

Už pred časom výrobca pracieho prášku Persil obhajoval menší obsah aktívnych látok tým, že sme zvyknutí prať pri vyšších teplotách. Koncern Procter & Gamble rozdiely v kvalite prostriedku na umývanie riadov v Poľsku a Nemecku obhajoval tým, že Poliaci sú zvyknutí dávať prostriedok priamo na špongiu, zatiaľ čo Nemci uprednostňujú umývať riady v mydlovej vode. Má to tvrdiť štúdia s „reprezentatívnou“ vzorkou 11 ľudí oslovených cez telefón.

Nutella

Otvoriť galériu
Nutella.
Zdroj: anc

Nadnárodný čokoládový koncern Ferrero má svojské vysvetlenie na to, že v Maďarsku je v Nutelle menej kakaového prášku ako v Nemecku. Má to súvisieť s „dostupnosťou zdrojov“. Eurokomisárke na ochranu spotrebiteľov Věre Jourovej sa nižší podiel kakaa v Maďarsku snažili vysvetliť aj tým, že Nemci majú v obľube hutnejší celozrnný chlieb.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, rn

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo