Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
17.12.2017 12:15 | Správy | Domáce správy

Milotka (2) z Levíc má kruté ochorenie a musí žiť s helmou na hlavičke: S mamou majú 236 € na mesiac

S malou princezničkou Milotkou (2) sa osud nemaznal už od príchodu na svet. Okatému dievčatku z Levíc diagnostikovali kraniosynostózu, pre ktorú má zdeformovanú hlavičku a trpí obrovskými bolesťami.

Aby sa jej utrpenie zmiernilo, odborníci pre ňu vyrobili špeciálnu helmu, ktorú nosí takmer nonstop.  Obetavá mamička Milota (38) sa o svoj poklad stará 24 hodín denne, no napriek obrovskej láske a pozornosti malej šibalke pribúdajú ďalšie a ďalšie zdravotné problémy. A hoci sa blížia najštedrejšie sviatky v roku, táto rodina ich bude mať mimoriadne skromné. Boj s neľahkým osudom sa jej snažilo uľahčiť aj Srdce pre deti, ktoré je charitatívnym projektom denníka Nový Čas spravovaným Nadáciou Pontis.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

Riskantný zákrok

Milota (38) má z prvého manželstva dcéru Karin (15). Po rozvode sa tešila, že sa jej predsa len ešte raz podarilo nájsť lásku a páru sa splnil i sen – čakali spoločné bábätko. Radosť z jeho príchodu sa však zmenila na obrovské trápenie. Milotka sa narodila s krutým ochorením - kraniosynostózou a Crouzonovým syndrómom. „Má zdeformovanú hlavičku a zrastené švy na lebke. Na zadnej strane jej hlavička nerastie vôbec, na čele zase veľmi. Navyše ju to veľmi tlačí, má bolesti,“ vysvetľuje statočná mama. Milotka tak po narodení musela absolvovať náročnú operáciu hlavičky. „Bol to neuveriteľný risk. Museli to však uvoľniť, ináč by bolo zle,“ vysvetľuje mamina a dodáva, že operácia sa podarila.

 

Celý deň s helmou

Problémy však na seba nenechali dlho čakať a po roku musela ísť na ďalšiu operáciu. „Aj vtedy dopadlo všetko dobre. Ako malá rastie, tak je odolnejšia, silnejšia. Všetko sa však môže behom sekundy zmeniť,“ opisuje riziká mamička Milota. Malej bojovníčke následne naplánovali ďalšiu operáciu, lekári ju však napokon neodporučili. Každý ďalší zákrok u modrookého anjelika je totiž obrovským rizikom. Milotke navrhli a vyrobili špeciálnu helmu, ktorá jej aspoň trochu uľahčuje nerovný súboj s vlastným zdravím, ktoré ju zrádza od kolísky. „Musí ju mať na hlavičke 23 hodín denne. Dávame ju dole len kvôli hygiene, tá sa musí prísne dodržiavať. Ak však má nejaké otlaky, hneď musíme bežať do Bratislavy. Ak jej to aj padá, uvoľní sa, musia jej to nastaviť. Momentálne tak raz za týždeň,“ opisuje každodennú realitu statočná žena.

Otvoriť galériu

Akoby toho nebolo málo, prvé krôčiky jej dcérky komplikuje deformovanie nožičiek. „Nikdy nevieme, čo príde. Je to ako začarovaný kruh. Keď jej prilbu upravujú, je to hrozný boj. Trvá to aj štyri hodiny, celý deň v Bratislave. Chodíme aj na rehabilitácie, Milotka je sledovaná u viacerých odborných lekárov. Stále je niečo,“ povzdychne si Milota s tým, že maličká je citlivá i na zmenu počasia a tlaku.

Žijú z 236 € mesačne

V rodine majú okrem ochorenia malej princeznej aj ďalší problém – nedostatok financií. Milota totiž na výchovu mladšej dcérky zostala sama a expartner jej neplatí výživné. „Súdime sa, súd sa však neustále odkladá. Situáciu riešim aj cez políciu a exekútora. Teraz na jeseň začal exekútor strhávať nejaké peniaze,“ vysvetľuje. Všetko musí utiahnuť z rodičovského príspevku a rodinných prídavkov, čo je mesačne 236 €. „Platím nájomné, staršia dcérka Karin je teraz u svojho otca, tak na ňu platím výživné 40 €. Keď chodíme do Bratislavy, musím zaplatiť niekomu benzín alebo za vlak. Okrem toho lieky, plienky, Milotka si nemôže hocičo obliecť a už ani obuť,“ vyratúva náklady so slzami v očiach. Rodine v zúfalej situácii sa snažilo pomôcť aj Srdce pre deti, ktoré jej z väčšej časti zaplatilo nájom na celý rok.

Aj napriek starostiam by však Milota dcérku nedala za nič na svete. „Všetko kvôli nej znesiem, je to môj poklad,“ hovorí cez slzy. Na prichádzajúce Vianoce zatiaľ priveľmi nemyslí. „A z čoho ich vystrojím? Budem rada, ak si budeme môcť zachovať aspoň aké-také tradície,“ dodala na záver smutne Milota.

Otvoriť galériu
Zdroj: anc

Prihláste sa aj vy

Zahral sa osud kruto aj s vami a s vašou rodinou? Nedokážete si sami pomôcť? Prihláste sa, podmienky nájdete na www.srdcepredeti.sk.

 

Viac k téme:
Súvisiace články:
Autor: NOVÝ ČAS Nedeľa, Michaela Farkašová

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Situácia s jedlom v Pásme Gazy je hrozivá (ilustračné foto).
Izraelský útok v Rafahu je na spadnutie: Z mesta utekajú ľudia, sú ich stovky tisíc!
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú
David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky