Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.12.2017 12:00 | Správy | Domáce správy
Video

Údajný šéf bankomatovej mafie pristihnutý pri krádeži fabie: Policajti popravili Golisa († 42) strelou do hlavy!

Údajného bossa bankomatovej mafie zastrelili policajti! V obci Opoj (okr. Trnava) v piatok krátko po 3. hodine ráno dostali trnavskí policajti hlásenie, že sa dvaja muži práve pokúšajú ukradnúť auto.

Po príchode mužov zákona na miesto činu sa odohrala scéna ako z akčného filmu. Zlodeji sa vydali na útek, pričom svoje audi použili ako zbraň a doslova si ním prerážali únikovú cestu. Policajti sa rozhodli pre razantný zákrok, spustili streľbu, pričom oboch páchateľov zasiahli do hlavy. Ján Golis († 42), údajný šéf bankomatovej mafie, zomrel na mieste. Jeho komplic Martin Krajčovič (34), prezývaný Vrecko, skončil v nemocnici.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

 Z pokojného spánku obyvateľov Opoja vytrhli výstrely a treskot narážajúcich áut. To trnavskí policajti zasahovali proti dvom mužom v kuklách, ktorí sa pokúšali ukradnúť Škodu Fabiu. Ako sa neskôr ukázalo, predpoklad polície sa potvrdil a zlodeji boli známou firmou. Muži zákona mali opäť čo do činenia s údajným šéfom bankomatovej mafie Jánom Golisom († 42) a jeho komplicom Martinom Krajčovičom (34).

Prerážali si únikovú cestu

 

Keď policajti dorazili na miesto činu, podozriví muži v kuklách akurát naskakovali do svojho čierneho audi a následne sa v jednosmerke vyrútili na policajné auto. „Po prvom náraze sa im nepodarilo preraziť si cestu, tak vozidlo zacúvalo a opätovne ďalším nárazom odhodilo stojace policajné vozidlo,“ opísal priebeh drámy policajný prezident Tibor Gašpar. Vtedy sa už na ulicu dostavila aj druhá hliadka a snažila sa zlodejov zastaviť. Dvojici kriminálnikov to však bolo všetko jedno a rozhodli sa uniknúť za každú cenu. Bez zaváhania trikrát vrazili aj do druhého policajného auta. Po druhom náraze sa hliadke podarilo z auta vyskočiť a okamžite začala strieľať. Oboch páchateľov policajti pri streľbe zasiahli do hlavy. O pár desiatok metrov ďalej už však audi skončilo zapichnuté v živom plote. „Vystúpili von. Spolujazdec Martin si ľahol na zem a polícii sa vzdal ako prvý. Šofér Ján chcel preskočiť plot domu a ujsť, no zranenia mu to nedovolili,“ dokončil opis mimoriadnej udalosti Gašpar s dôvetkom, že policajti privolali sanitku a  mužom poskytli prvú pomoc.

Otvoriť galériu
Priebeh zásahu.
Zdroj: anc

Smrtiaca guľka

Údajný šéfb bankomatovej mafie Golis niekoľkým ranám na mieste podľahol. Martinovi guľka len preletela okolo hlavy a je mimo ohrozenia života. „Boli sme v nemocnici. Dostali sme sa cca 10 metrov od izby, kde leží. K nemu nás však nepustili,“ povedal jeho príbuzný. „Na vozidle páchateľov je viacero striel, ktoré poškodili sklo, motorovú a zadnú časť vozidla, takže sa pravdepodobne strieľalo aj na osoby,“ uviedol Gašpar s tým, že polícia im v aute našla nástroje na vykrádanie áut. Ľudia z ulice, na ktorej sa strieľalo, sú v šoku. „Bolo to hrozné. Práve som bola hore, keď som počula strašné nárazy, streľbu a veľký krik. Vyzeralo to ako z akčného filmu,“ hovorí vystrašená Anna (62). Pri incidente sa zranil aj jeden policajt. Keďže auto bolo použité ako zbraň, podľa kompetentných mali policajti právo strieľať, avšak konečné slovo bude mať Inšpekcia Ministerstva vnútra SR.

Z bossa sa stal zlodej fabií

Matej Snopko, bývalý kriminalista

- Keď bola mela, narážali do seba autá a trieľalo sa, tak mu guľkou trafili do hlavy. Podľa mňa to nebol žiadny úmysel policajta. Pokiaľ ide o to, že údajný šéf mafie teraz kradne fabie, tak kriminálnik je kriminálnik, a keď niečo môže ukradnúť, tak to aj ukradne. Pre nich to je spôsob života. Druhá vec je, že nie vždy sú mafiáni v dobrej finančnej kondícii. Voľakedy to bol veľký boss a momentálne mohol byť na úrovni poberača sociálnych dávok, pretože tým klasickým zločincom sa tu darí čoraz menej.

Ako vyčíňala bankomatová mafia

Išlo o organizovanú zločineckú skupinu, ktorá sa preslávila neobvyklou metódou krádeží peňazí z bankomatov. Pomocou kradnutých luxusných áut, napríklad značiek Porsche a Audi, reťazami vytrhávali bankomaty zo stien. Na zničenie pachových stôp mal gang používať korenie a „ježkov“ na prepichnutie pneumatík prenasledovateľov zo strany polície. Zbrane pri tejto trestnej činnosti nikdy nepoužili. Najmä v roku 2010 mal gang ukradnúť až 25 bankomatov s hotovosťou 280-tisíc eur. Škoda, ktorú spôsobili, je odhadnutá na 1,7 milióna eur.

Lupičov nedokážu odsúdiť

Máj 2014

Trojicu údajných členov bankomatovej mafie vzal Okresný súd Trnava do väzby. Vyhovel tak generálnemu prokurátorovi, ktorý žiadal ich vzatie do väzby pre obavu z pokračovania v trestnej činnosti a úteku. Obvinení sa odvolali. 

November 2015

Inú časť procesu mali na stole aj sudcovia v Bratislave. Okresný súd Bratislava I vtedy členom bankomatovej mafie vymeral tresty. Martin Kostínek, Martin Krajčovic a Marek Danihel dostali 10 rokov. Jánovi Golisovi vymeral 12 a pol roka vo väzení s najvyšším stupňom stráženia.

August 2016

Trnavský krajský súd prepustil mužov obvinených v prípade bankomatovej mafie zo súdnej väzby na slobodu. O ich sťažnosti proti väzobnému stíhaniu rozhodol neverejne.

November 2017

Prípad bankomatovej mafie sa bude pred súdom prejednávať opäť od začiatku. Rozhodol o tom Krajský súd v Bratislave, ktorý zrušil prvostupňový rozsudok v plnom rozsahu. Odvolací senát totiž zistil závažné procesné pochybenia v konaní sudcu, ktorý vo veci rozhodol.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: šiš, mat, noe

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO