Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2017 14:08 | Správy | Zahraničné správy

Putin prehovoril o kríze okolo KĽDR: Varoval USA

Ruský prezident Vladimir Putin sa vo štvrtok na svojej bilancujúcej tlačovej konferencii v moskovskom Kremli vyslovil aj k pálčivým problémom zahraničnej politiky: situácii na Ukrajine, v jej regióne Donbas a kríze okolo KĽDR.

UKRAJINA A VOJENSKÁ PRÍTOMNOSŤ RUSKA

Udalosti na Ukrajine označil Putin za "tragédiu". Zdôraznil však, že jej primárnou príčinou bol "štátny prevrat", s ktorým časť Ukrajincov nesúhlasila.

Putin opäť vyhlásil, že ruská armáda na území Donbasu nie je. "Sú tam isté polovojenské formácie, ktoré sú pripravené odraziť veľké operácie (ukrajinskej armády) proti Donbasu," vyhlásil Putin a dodal: "Myslíme si, že to zodpovedá záujmom tých ľudí, ktorí tam žijú". Ruský prezident vyslovil obavy, že bez ich prítomnosti by v Donbase bol "masaker väčší ako v Srebrenici.

 

UKRAJINA A MIER

Pokiaľ ide o pôsobenie mierotvorcov na Ukrajine, Putin uviedol, že Rusko pripravilo v tejto veci návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, do ktorej vnieslo aj pripomienky partnerov, napr. Nemecka ohľadom pôsobenia pozorovateľov OBSE a ich ochrany jednotkami OSN. Putin dodal, že Rusko s týmto návrhom súhlasilo, odmietli ho samotní pozorovatelia.

Putin opäť vyzval Kyjev, aby viedol s Donbasom priame rokovania, keďže konflikty podobné tomu v Donbase nemôžu byť riešené mediátormi. Putin však dodal, že kyjevské vedenie takéto kontakty nechce.

Minský formát mierových rokovaní o Donbase označil Putin za málo efektívny, pričom za to obvinil Kyjev, ktorý podľa neho nechce implementovať mierové protokoly z roku 2015 a neželá si proces politického urovnania v Donbase.

Putin súčasne uviedol, že by nemal námietky proti tomu, aby sa členom tzv. normandskej štvorky: Francúzska, Nemecka, Ruska a Ukrajiny, stali aj USA, ktoré sú podľa Putina "plnoprávnym účastníkom" mierového procesu na Ukrajine.

Okrem toho Putin vyzval ukrajinského prezidenta Petra Porošenka, aby pred Novým rokom v rámci gesta dobrej vôle dokončil výmenu vojnových zajatcov, ktorá sa zastavila z iniciatívy Kyjeva.

UKRAJINA A SAAKAŠVILI

Putin označil pôsobenie exgubernátora Odeskej oblasti Michaila Saakašviviliho za "pľuvanec smerom ku gruzínskemu i ukrajinskému národu".

"Bol prezidentom Gruzínska a teraz po (ukrajinských) námestiach vykrikuje, že je Ukrajinec. Ako to vôbec strpíte? Na Ukrajine nie sú skutoční Ukrajinci," pýtal sa Putin. "Keď to vidím, srdce mi krváca," dodal.

Saakašvili je na Ukrajine podozrivý z pomoci členom zločineckých organizácií a zatajovania ich trestnej činnosti. Ukrajinská generálna prokuratúra totiž Saakašviliho podozrieva, že sa sprisahal s ukrajinským podnikateľom s väzbami na Rusko s cieľom zosadiť prezidenta Petra Porošenka. V prípade, že súd uzná Saakašviliho za vinného, hrozí mu trest od päť do desať rokov väzenia.

KĽDR

Ruský prezident varoval USA pred použitím sily voči KĽDR, pričom upozornil, že by to malo katastrofálne dôsledky. Vyzval naopak venovať pozornosť vyhláseniu šéfa americkej diplomacie Rexovi Tillersonovi, v ktorom vyjadril pripravenosť pre rokovaniach s Pchjongjangom. Putin tento postoj označil za "realistický prístup".

Ruský prezident považuje dianie v KĽDR za kontraproduktívne a vyjadril pripravenosť svojej krajiny na konštruktívnu spoluprácu s cieľom vyriešiť túto situáciu.

Putin súčasne uviedol, že Pchjongjang k rozvoju jeho balistického a jadrového programu "vyprovokovali" Spojené štáty, keď po uzavretí zmluvy v roku 2005 vzniesli nové požiadavky, ktoré boli pre KĽDR neprijateľné.

Ruský prezident súčasne sarkasticky poznamenal, že USA vyzývajú Rusko, aby pomohlo urovnať severokórejskú krízu, pričom však svojimi sankciami postavili Rusko na rovnakú úroveň ako Irán a Severná Kórea.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Že mu nebolo hanby spraviť niečo také (ilustračné foto)
Polícia zastavila dvoch mužov: Ani vo sne by im nenapadlo, čo u nich objavia!
 Herečka Jiřina Bohdalová.
Herečka Bohdalová v 92 rokoch sekla so závislosťou: Nezlákal ju ani exprezident!
(ilustračné foto).
Zlé správy! Ceny benzínov opäť narástli, stúpla aj nafta: O koľko?
Požiar zničil 9 obydlí a o strechu nad hlavou prišlo takmer 50 ľudí.
Foto
Požiar v Stropkove pripravil o strechu nad hlavou desiatky ľudí: Polícia začala trestné stíhanie
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Fico má veľký plán: Priláka k nám Čínu? Premiér im chce predložiť túto ponuku
(ilustračné foto)
Kežmarčan jazdil s autom zo strany na stranu: Keď ho policajti zastavili, nestačili sa čudovať
Ilustračné foto
Poplach na Slovensku: Stovky prípadov čierneho kašľa! Prečo sa situácia zhoršuje?
Archeológovia začali výskum na miestach masových popráv v Kremničke
Foto
Niečo takéto sa na Slovensku ešte nedialo: Všetko prebehne tu!
Samovražedný atentátnik na motorke sa v piatok v Karáčí odpálil v blízkosti dodávky.
Smrti unikli len o vlások! Samovražedný atentátnik sa odpálil v tesnej blízkosti dodávky
Predseda Súdnej rady SR Ján Mazák
Súdnu radu po odvolaní Mazáka dočasne povedie tento muž: Čo bude ďalej?
Malému Timkovi diagnostikovali akútnu leukémiu, vlani v júli nastúpil na dvojročnú liečbu.
Foto
Syn herca Dobríka bojuje s rakovinou, manželka má SKVELÚ správu: Plačem a usmievam sa zároveň
Úchylný muž obťažoval vo vlaku mladú ženu, ktorá si incident natočila na video.
Váš Tip
Vo vlaku vyčíňal ďalší úchyl: Mladú Slovenku si fotil, vzdychal a... bude vám zle! Zarážajúca reakcia okolosediacich