Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
14.12.2017 07:30 | Správy | Politika

Nová taktika priekupníkov so zbraňami zo Slovenska: Týmto teraz zabíjajú!

Zbrane zo Slovenska opäť v centre pozornosti. V zahraničí sme sa v posledných rokoch neslávne preslávili ako zdroj pištolí či samopalov pre teroristov.

Najnovšie sa predajňa zbraní z Partizánskeho spomína pri veľkej razii španielskej polície. Tamojší kriminalisti zadržali desiatky zbraní, ktoré putovali práve cez Slovensko. Tentoraz však nejde o známe expanzy, ale plynové pištole.

Otvoriť galériu

Polícia zasahovala ešte v septembri v španielskom meste Pamplona, kde zadržali 24-ročného mladíka - priekupníka so zbraňami na ťažko vystopovateľnom temnom webe. Počas akcie mu polícia podľa denníka SME zadržala minimálne dve desiatky pištolí, brokovnicu aj náboje či kilo pušného prachu. Kuriózne je, že Španieli našli jednu z pištolí v poštovej zásielke a pomocou nich mali spáchať dve vraždy. V prípade hrá veľkú úlohu známa firma AFG z Partizánskeho, ktorá turecké plynové pištole predávala. „Odmietame preberať zodpovednosť za to, že sa niekto nelegálnymi zásahmi do konštrukcie zbraní snaží urobiť z nich streľbyschopné guľové zbrane a následne nimi páchať trestnú činnosť,“ hovorí šéf firmy František Gajdoš. Dodáva, že za posledných 10 rokov to je prvý prípad zneužitia plynových zbraní, o ktorom vie. „S policiou spolupracujeme bežne a poskytujeme im rýchlu súčinnosť,“ tvrdí s tým, že každý predaj expanznej plynovky je zaznamenaný a vedia vypátrať majiteľa. Podľa informácií Nového Času je spoločnosť AFG Partizánske terčom medzinárodného prešetrovania, na ktorom participuje niekoľko krajín vrátane Slovenska. Zbrane pritom z firmy mali odísť ešte pred prijatím sprísneného zákona v roku 2015.

Už v minulosti expanzy z Partizánskeho kupujúci prerobili na funkčné zbrane a zabíjali aj v Paríži pri útokoch na redakciu Charlie Hebdo. Polícia oficiálne začiatok prešetrovania nekomentuje. Odborník na zbrane Ľudovít Miklánek zo združenia Legis Telum vysvetľuje, že plynovky sú vyrábané z plastov a rôznych zliatin, napríklad zinkových, a je ich veľmi ťažké prerobiť. „Prakticky by musel vymeniť všetky hlavné časti. Je veľmi diskutabilné, či tieto zbrane, ktoré sa už pôvodne vyrábajú ako plynové, sú skutočne tou skupinou, ktorá môže spôsobiť vyššie riziko,“ myslí si Miklánek a dodáva, že plynovky sú dostupné vo väčšine krajín EÚ.

 

 

Expanzná zbraň

Je to znehodnotená strelná zbraň a upravená tak, aby sa ňou nedalo zabíjať. Možno ju predať len osobne, s dokladmi totožnosti a zbraň sa musí nahlásiť na polícii.

 

Plynová zbraň

Je skonštruovaná podobne ako reálne zbrane, ale má v hlavni zabudované špeciálne prepážky. Využívajú sa v nej nábojky s dráždivým plynom. Jej predaj je oveľa menej prísny - stačí občiansky a vek nad 18 rokov.

 

Kde boli použité zbrane zo Slovenska:

  • pri útokoch na redakciu Charlie Hebdo,
  • pri atentáte v mníchovskom nákupnom centre
  • pašovala ich sicílska mafia Cosa Nostra
Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: mm, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí