Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2017 14:59 | Správy | Zahraničné správy

Prezident Zeman vymenoval menšinovú vládu Andreja Babiša: Toto sú jej ministri

Český prezident Miloš Zeman vymenoval v stredu menšinovú vládu premiéra Andreja Babiša. Informovala o tom spravodajská televízia ČT24.

Nový český premiér zložil svoj kabinet z ministrov zo svojho hnutia a nestraníkov. Vo svojich funkciách budú tak ako v predchádzajúcej vláde Bohuslava Sobotku pokračovať minister dopravy Dan Ťok, minister spravodlivosti Robert Pelikán a šéf rezortu životného prostredia Richard Brabec. Ďalší dvaja zo staronových členov kabinetu zmenia pôsobisko. Martin Stropnický, ktorý doteraz viedol rezort obrany, sa presunie na ministerstvo zahraničných vecí a Karla Šlechtová z rezortu miestneho rozvoja na ministerstvo obrany.

Šéfom rezortu vnútra bude Lubomír Metnar, na čele ministerstva financií bude stáť Alena Schillerová, školstvo povedie Robert Plaga a kultúru Ilja Šmíd. Programové vyhlásenie novej vlády jej predseda Andrej Babiš zatiaľ nezverejnil. Po svojom menovaní na Pražskom hrade minulý týždeň avizoval, že ho predstaví ostatným parlamentným stranám na rokovaniach o podpore svojho kabinetu. Tieto rokovania má nový český premiér naplánované na týždeň od 18. decembra a druhé kolo schôdzok bude nasledovať po novom roku, napísal spravodajský server iDNES.cz.

Prezident následne zablahoželal ministrom k vymenovaniu a pripomenul, že sa s deviatimi novými šéfmi rezortov sa už stretol v Lánoch. "Nováčikovia do tímu dobre zapadnú," povedal Zeman. Zopakoval, že dodrží svoj sľub a v prípade, ak by vláda na prvýkrát nedostala dôveru, vymenuje Babiša premiérom druhý raz. V takomto prípade by však dal Babišovi na vyjednávanie o podpore, či už koaličnej alebo menšinovej vlády, viac času.

 

Prezident tiež uviedol, že nikde v ústave sa nepíše, že by vláda bez dôvery nebola plnohodnotná. Pripomenul, že aj prvý vláda Mirka Topolánka vládla bez dôvery od septembra do januára. Prezident očakáva, že sa v druhom kole nechajú niektoré strany prehovoriť na vstup do koalície. Na záver Zeman ministrom poprial vo funkciách veľa šťastia. "Nenechajte sa nikým a ničím otráviť," vyhlásil.

Babiš v príhovore po vymenovaní vlády sľúbil, že jeho kabinet "bude jeden tím". "Nie je možné, aby sme čakali na dôveru alebo toleranciu. My musíme pracovať," vyhlásil premiér a vyzdvihol riešenie dôchodkovej reformy. Výhodou menšinovej vlády je to, že bude jeden tím, bude efektívna, ministri si budú menej dopisovať a budú riešiť veci za stolom. "Musíme byť na jednej lodi, bojovať za bezpečnosť ľudí, za naše záujmy a proti migrácii," povedal.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje