Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2017 12:55 | Správy | Domáce správy | Bratislava

Po toxickej skládke má Bratislava ďalší environmentálny problém: Mrakodrapy stavajú na ropnom poli!

Rastú ako huby po daždi, ale na nebezpečnej pôde. Developeri HB Reavis, Penta a J&T Real Estate stavajú neďaleko historického centra mesta rozsiahle projekty, byty, biznis centrá, ale aj novú autobusovú stanicu.

Problém je v tom, že budujú na pozemkoch bývalej zbombardovanej rafinérky Apollo, ktoré sú v hĺbke 9 až 13 metrov plné ropných látok. Pri výstavbe sa boria s odstraňovaním chemikálií. Podľa odborníkov však masívnou výstavbou môže dôjsť k porušeniu stabilného podzemného mraku a šíreniu škodlivín do okolia.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Po zbombardovaní Apollky z obrovských zásobníkov vytiekli desaťtisíce ton ropy. V  zemi zostali dodnes stopy po ekologickej katastrofe. Podľa mapy z geologického prieskumu pri stavbe mosta Apollo z roku 2002, ktorú zverejnil Denník N, je pod zemou toxický mrak plný ropných látok, karcinogénneho benzénu, toluénu či jedovatých chlorovaných uhľovodíkov. Mestský podnik Metro počas výstavb y mosta v rokoch 2002 – 2006 z pôdy odčerpal asi 1 600 ton ropy, čo bola zanedbateľná časť. Kam sa ďalej znečistenie za roky dostalo, nie je jasné.

 

Kde je najviac škodlivín?

Na týchto pozemkoch rastú veľké developerské projekty. Najväčšie koncentrácie škodlivín sú pri stavbách Twin City a Panorama Business III. Ministerstvo životného prostredia developerom pred začatím stavby nariadilo vyčistiť od ropných látok aspoň územie, na ktorom stavajú, čo však problém nerieši. Podľa vodárov ale ľudia z okolitých bytov ohrození nie sú. „Bytová výstavba je zásobovaná prostredníctvom rozvodov BVS a tá svojimi rozvodmi ťahá vodu z bezpečných vodných zdrojov, kde garantujeme, že je to pitná voda,“ povedal riaditeľ BVS Zsolt Lukáč.

Chybu však podľa neho urobili developeri tým, že začali stavať skôr, ako mali dobrý hydrogeologický prieskum. „Nemali odpoveď na otázku, či sa výstavbou nezmenia prúdenia podzemných vôd tak, že by zne- čistili používané vodné zdroje,“ doplnil. Podľa jeho slov môže nastať situácia, že sa nebezpečné látky začnú šíriť podzemnou vodou. „Ak nie je proces ničím narušený , napr. zemetrasením alebo nekontrolovateľnou výstavbou, tak sa proces šírenia zastaví. Avšak, pri prúdení podzemných vôd sa môže znečistiť aj miesto, ktoré by sme nechceli,“
uzavrel Lukáč.

Otvoriť galériu

Za sanáciu územia prevzal štát zodpovednosť len nedávno. „Ministerstvo musí do roka vypracovať a na okresný úrad predložiť plán prác. Sanácia začne hneď po zisteniach rozsahu znečistenia a výbere sanačných metód na jednotlivých lokalitách,“ uviedol hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. Zatiaľ nie je jasné, koľko bude projekt stáť.

Bombardovanie Apollky (16. jún 1944)

Otvoriť galériu

Americké bombardéry zaútočili na rafinériu Apollo,  Zimný prístav a dunajský most. Na mesto v priebehu 10 minút dopadlo 370 ton bômb. Zásah na rafinériu bol pomerne presný a bomby zasiahli strojovňu, termálny krak, destiláciu či sklady. Areál zachvátil požiar a rafinéria bola totálne zničená. Ďalšie bomby zasiahli prístav a potopili 15 lodí a tankerov. Nálety si vyžiadali vyše 100 životov a viac ako 700 zranených. Odhad škôd bol vyše 300 mil. korún slovenských.

Twin City

Martina Jamrichová, hovorkyňa HB Reavis

Otvoriť galériu
Twin City.
Zdroj: anc

Do dekontaminácie podložia sme doteraz investovali viac ako 16,5 milióna €. Napríklad pôda pod komplexom Twin City prešla environmentálnym prieskumom, bola vypracovaná analýza rizika a postup dekontaminácie, ktorú následne schválilo ministerstvo životného prostredia. Ďalším krokom bolo vykopanie a odvoz zeminy, vyčistenie spodných vôd a následný monitoring po dekontaminácii. Po tomto postupe došlo k výmazu z registra environmentálnych záťaží.

Panorama City

Daniela Stričková, hovorkyňa J&T Real Estate

Otvoriť galériu
Panorama City.
Zdroj: anc

Vždy pri stavbách ako je napríklad projekt Eurovea2 realizujeme hydrogeologický prieskum, ktorý je nevyhnutnou súčasťou celého stavebného procesu. Hydrologický prieskum bol vypracovaný spoločnosťou, ktorá predstavuje špičku vo svojom obore na Slovensku. Pomer sanácie v okolí Panorama City a Eurova2 nie je taký intenzívny ako inde v zóne. Práve vytvorením podzemných stien sa pozitívne rieši preukázaná záťaž územia. Do sanácií investujeme milióny eur.

Sky Parl

Gabriel Tóth, hovorca Penta

Otvoriť galériu
Sky Park.
Zdroj: anc

Aktuálne v projekte Skypark prebieha výstavba 3 rezidenčných veží, tie sa však nachádzajú mimo dotknutej zóny vyznačenej na mape. Pri ich výstavbe sme narazili len na menšie lokálne ložiská znečistenej pôdy, ktoré boli v úplnom rozsahu odťažené, vyvezené a zlikvidované v súlade so zákonom o odpadoch. Klienti nemajú žiadny dôvod na obavy spojené so znečistením, keďže sa rezidenčné veže nenachádzajú na dotknutom území.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, Novy Cas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!