Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.12.2017 10:55 | Správy | Politika

Kiska prehral vojnu s Ficom, na Ústavný súd pôjdu smeráci: V čom sú pochybnosti?

Bitku prehral. Prezident Andrej Kiska (54) po troch rokoch a viacerých verdiktoch zainteresovaných inštitúcií vymenoval chýbajúcich členov košického Ústavného súdu.

Hlava štátu totiž od roku 2014 nechcela dosadiť do 13-členného senátu súdu troch kandidátov, ktorých mu vybral parlament pod vedením Smeru. Kandidáti na sudcov podľa neho boli nekompetentní, no s veľkou kritikou rešpektuje rozhodnutie Ústavného súdu a vymenuje Miroslava Ďuriša aj smerákov Janu Laššákovú a Mojmíra Mamojku.

 

„Problém menovania sudcov bol hodnotový zápas o tom, ako by mal vyzerať ústavný súd a plniť svoje poslanie. Či má byť nezávislým orgánom ochrany ústavnosti, alebo či pripustíme jeho využívanie na dosahovanie sebeckých cieľov politickej moci,“ povedal Kiska. Medzi kandidátmi totiž nechýbali ani smeráci Lašáková či Mamojka. Práve oni dvaja sa na súd dostanú spolu s notárom Miroslavom Ďurišom.

Otvoriť galériu

Rozhodnutie senátu Ústavného súdu, ktorý povedal, že si z nich musí vybrať, sa podľa Kisku zapíše do histórie ako jeden z jeho najhorších verdiktov. „Je svojvoľný, plný formálnych a vecných chýb, je prejavom hlbokého pohŕdania ústavou SR,“ uviedol. Napriek tomu si zo siedmich kandidátov vybral, keďže opakovaný pokus sťažovať sa vraj nemá význam. „Radšej prijímam prehru v jednej bitke, aby sme v zápase o lepšie súdnictvo mohli pokračovať ďalej,“ zakončil Kiska.

Otvoriť galériu

Verdikt súdu, ktorý mu prikazoval vymenovať troch sudcov, vyzdvihoval premiér Robert Fico. „Prezident zodpovedá za to, že dnes Ústavný súd nie je plne obsadený, že nemá šancu vybavovať agendu tak, ako by mal vybavovať,“ povedal. Igor Matovič naopak tvrdil, že vymenovaním sudcov bude zabezpečená beztrestnosť premiéra či ministra vnútra. V parlamente sa už skloňuje, ako zmeniť zákon o voľbe ústavných sudcov, aby sa na nich dohodla koalícia s opozíciou.

V čom sú pochybnosti

1. spor - nevymenovanie generálneho prokurátora sudcovia uznali

Kiska nevymenoval troch ústavných sudcov s odvolaním sa na známu kauz zvoleného generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Ústavný súd totiž práve pri ňom povedal, že prezident môže vo výnimočných prípadoch odmietnuť vymenovať kandidáta, ktorého zvolil parlament. Pri sudcoch však súd zvolil opačné stanovisko.

2. spor - 7 kandidátov na 3 miesta

Ústava hovorí o tom, že Kiska si má na každé miesto ústavneho sudcu vybrať z dvoch kandidátov. Na 3 voľné miesta však po rozhodnutí Ústavného súdu pripadalo 7 kandidátov, na čo sa po verdikte odvolával aj Kiskov šéf odboru legislatívy.

3. spor - Ústavný súd rozhodol aj o tých, ktorí sa ničoho nedomáhali

Na Ústavnom súde sa na Kisku sťažovalo len 5 kandidátov. Napriek tomu verdikt súdu hovorí o všetkých 7 odmietnutých kandidátoch, čiže rozhodli aj o tých ľuďoch, ktorí sa ničoho nedomáhali.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, mač

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!