Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.12.2017 09:30 | Tip od Vás | Slovensko
FotoVideo

Mohutná explózia na hraniciach s Rakúskom: Jeden mŕtvy a 21 zranených, medzi nimi aj Slovák

Krátko po 9.00 hod prijali hasiči oznámenie o rozsiahlom požiari na hraniciach Slovenska s Rakúskom v blízkosti Vysokej pri Morave (okr. Malacky). Neskôr sa ukázalo, že k výbuchu prišlo na rakúskej strane. Okolie miesta výbuchu je uzavreté.


Boli ste neďaleko miesta v čase výbuchu alebo po ňom? Máte fotografie a videá? Napíšte nám na tip@novycas.sk!


K masívnemu výbuchu došlo na čerpacej stanici spoločnosti OMV v blízkosti dolnorakúskej obce Baumgarten an der March neďaleko slovensko-rakúskych hraníc. Informovala o tom agentúra APA a rakúska televízia ORF.

Fotogaléria
26
fotiek v galérii

Silnú tlakovú vlnu pocítili aj pracovníci Volkswagenu v Devínskej Novej Vsi, ktorá je od miesta výbuchu vzdialená cca 15 kilometrov vzdušnou čiarou. "Počuli výbuch, až sa im hala zatriasla," povedala Novému Času čitateľka. Na miesto v tejto chvíli ešte len dorazili všetky záchranné zložky. Na mieste má byť jeden mŕtvy a 21 zranených, z toho 1 ťažko, ktorého previezli vrtuľníkom do Viedne. Slovenskí občania, podľa informácií transportnej spoločnosti Gas Connect Austria gasconnect.at,  nie sú medzi obeťami výbuchu plynového terminálu spoločnosti OMV.

Pri explózii sa zranil jeden Slovák. Informuje o tom Polícia SR na Facebooku. Ten je v nemocnici. "Nič vážne sa mu, našťastie, nestalo," uviedli policajti.

 

Rakúska polícia vyzýva vodičov aby sa miestu nešťastia, na ktorom zasahujú záchranári a hasiči, vyhli. Do záchrannej akcie sú zapojené aj dva rakúske záchranárske vrtuľníky. Príčiny výbuchu vyšetruje polícia. Samotná spoločnosť predpokladá "technické zlyhanie". Rakúska polícia medzičasom vylúčila teroristické pozadie nešťastia.

Neďaleko miesta výbuchu vzniklo obrovské sálavé teplo, ktoré poškodilo autá odstavené na priľahlom parkovisku. 

Podľa rakúskych médií je čerpacia stanica, kde došlo k explózii, najväčším rakúskym distribučným centrom pre dovoz zemného plynu z Ruska a Nórska. Bola vybudovaná v roku 1959.  S ročnou kapacitou 40 miliárd m³ je tiež jedným z najdôležitejších plynárenských uzlov v strednej Európe, dodáva zemný plyn najmä do severného Talianska a do južného Nemecka.

"Moje myšlienky sú s rodinou, priateľmi a spolupracovníkmi muža, ktorý dnes zomrel v Marchfelde. Vyjadrujem úprimnú sústrasť a veľa síl do ťažkých hodín zármutku," napísal rakúsky prezident Alexander Van der Bellen na Facebooku.

Server rakúskeho rozhlasu ORF informoval v súvislosti s výbuchom terminálu o náraste cien plynu v Európe. Taliansko vyhlásilo v spojitosti s možným vplyvom incidentu na dodávky plynu "stav ohrozenia". Informovalo o tom ministerstvo pre hospodársky rozvoj.

Správu budeme ďalej aktualizovať.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: lab, vd

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nový Atlas
Foto
Vývojár predstavil najpokročilejšieho humanoida: Pohyby ako z HORORU?! Sledujte, čo všetko už dokáže
Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj počas svojej cesty navštívil ukrajinské mestá zmietané bojom: Aký bol dôvod jeho návštev?
Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné