Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2017 22:06 | Správy | Zahraničné správy

Desivé priznanie útočníka, ktorý odpálil bombu v newyorskom metre: Inšpiroval ma Islamský štát!

Guvernér amerického štátu New York Andrew Cuomo v pondelok uviedol, že muž podozrivý z odpálenia rúrkovej bomby v newyorskom metre zrejme vyrobil výbušné zariadenie na základe inštrukcií na internete a zatiaľ nič nenasvedčuje tomu, že by išlo o rozsiahlejší plán.

Podľa vyhlásenia Cuoma pre spravodajskú stanicu NY1 majú predstavitelia "dôvod myslieť si, že táto osoba si na internete vyhľadala návod, ako podomácky vyrobiť bombu".

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Úrady identifikovali muža, ktorý útočil v pondelok ráno v podzemnej chodbe newyorského metra, ako 27-ročného Akayeda Ullaha. Výbuch mu spôsobil zranenia - popáleniny brucha a rúk, ale menej vážne zranil aj troch ďalších ľudí. Vyvolal tiež paniku medzi cestujúcimi, ktorí sa v hrôze rozutekali po chodbe metra neďaleko námestia Times Square, v newoyrskej štvrti Manhattan.

Guvernér ďalej oznámil, že posilňuje bezpečnosť na najviac navštevovaných miestach po celom štáte New York, ako sú letiská, mosty, tunely a systémy hromadnej dopravy, ale posilňuje tiež bezpečnosť na dopravných uzloch v samotnom meste New York. Tento demokratický politik takisto povedal, že internetové spoločnosti sa musia zaoberať problémom, ktorým je prístup potenciálnych útočníkov "k hnusnému odpadu" na internete.

 

Podľa predstaviteľov polície 27-ročný muž, ktorý odpálil bombu v newyorskom metre, prišiel do USA z Bangladéša pred siedmimi rokmi na víza nazývané prednostné - udeľujú sa príbuzným ľudí, ktorí sú už občanmi USA alebo majú v USA trvalý pobyt. Útočník podľa týchto predstaviteľov povedal v pondelok vyšetrovateľom, že ho k činu inšpiroval Islamský štát (IS), ale nemal priamy kontakt s touto teroristickou organizáciou. Muž sa s vyšetrovateľmi rozprával z nemocničnej postele.

Podľa americkej spravodajskej stanice CNN útočník vyšetrovateľom uviedol, že jeho čin bol odvetou za kroky Izraela v palestínskej enkláve pásmo Gazy. Výbušné zariadenie si muž vyrobil podomácky v byte, kde žil s príbuznými. Vyšetrovatelia vypočúvajú svedkov aj jeho rodinu. Ullah podľa predstaviteľov žil s otcom, matkou a bratom v newyorskej štvrti Brooklyn v oblasti, kde je veľké bangladéšska komunita. Bangladéšske veľvyslanectvo v USA už tento útok odsúdilo.

Starostka francúzskej metropoly Anne Hidalgová vyhlásila, že Paríž vyjadruje podporu mestu New Yorku a ľuďom raneným v pondelok ráno pri útoku rúrkovou bombou v podzemnej chodbe metra v okolí námestia Times Square. Hidalgová povedala, že "New York bol na našej strane vždy, keď nás zasiahli útoky a hrozby, a Paríž je takisto na strane New Yorku". Hidalgová, ktorej mesto zažilo v posledných rokoch mnoho útokov, uviedla, že po pondelkovom útoku je v duchu so starostom New Yorku Billom De Blasiom.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: tasr

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?
Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu