Pálenie destilátov je na Slovensku národným športom. Dopracovať sa ku kvalitnému špiritusu však nie je také jednoduché. Vybaviť si oficiálne potvrdenie a nerobiť to načierno stojí obrovskú námahu. Svoje o tom vedia aj setry Lucia (29) a Zdenka (43), ktoré sa pustili do výstavby vlastnej pálenice, a to v „čistom“ vinárskom kraji. „Trvalo to dlho, takmer 3 roky, kým sme dostali všetky povolenia od mesta, bola to syzifovská práca,“ hovorí Lucia s tým, že ide o pestovateľskú pálenicu. Všetko, čo tu vyrobia, je určené len na domácu spotrebu.
Svojho sna sa však nevzdali a v lete sa im podarilo otvoriť prevádzku. Nechali si vyrobiť ručne tepané kotly a po rady si išli k odborníkom. „Zaúčal nás jeden výrobca v Jelenci, ale najviac rád nám dal náš otec,“ dodala Zdenka s tým, že základom je dobrý kvas. „Začali sme v malom, zo stromov, ktoré rástli v záhrade. Čerešna stojí už vyše 30 rokov pred rodičovským domom, 200-ročnú morušu sme objavili pri kúpe nášho domu v Pezinku a mirabelka je zase najstarší strom v záhrade našej tety,“ hovorí Lucia.
Ovocie si vlastnoručne zbierali a úspechy prišli hneď po prvom mesiaci. „Na súťaži Vinum Laugaricium sme získali zlato za čerešňovicu, mirabelovicu aj morušovicu,“ hovoria s hrdosťou sestry. A ako sa na dievčatá v pálenici pozerajú muži? „Zatiaľ máme iba pozitívne ohlasy, len ochutnávačky sme slabé, keďže obe dojčíme,“ povedali so smiechom sestry a dodávajú, že na Slovensku sú ako ženy jediné majiteľky pálenice. Opačné pohlavie si toto remeslo totiž ťažko púšťa z rúk.