Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
utorok 16. 1.
Kristína
-1°C  Hmla  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2017, 09:05 | Tip od Vás | Slovensko

Potomok tvorcu spišškých párkov Igor Varsányi má ťazké srdce na dnešných výrobcov: Jasný odkaz!

Dávajú tam, čo tam nepatrí! Igor Varsányi (79) je potomok známeho rodu zo Spišského Podhradia, ktorý vymyslel receptúru spišských párkov pred viac ako sto rokmi. Ich výrobky boli výchýrené široko- ďaleko a ich kvalitu ocenili aj prvý československý prezident T. G. Masaryk či spevák František Krištof Veselý. To, čo však dnes predvádzajú výrobcovia tejto slávnej údeniny, prekračuje podľa Igora už všetky hranice. Pre firmy má jasný odkaz, ako by mali párky, ktoré preslávili jeho rodinu, chutiť.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Recept na spišské párky, ktoré sa pôvodne volali podracké viršle, nebol nikdy napísaný na papieri. Traja mäsiari - Michal Blaško, Karol Grieger a Štefan Varsányi, ktorí stáli pri jeho zrode, si ingrediencie odovzdávali z pokolenia na pokolenie. 

„Do párkov, ktoré vymyslel môj dedo, sa dávalo len bravčové mäso - 55 % chudého mäsa a 45 % tučného mäsa, potom už len paprika, soľ a pitná voda,“ prezradil tajomstvo z rodinnej kuchyne Igor. Podľa jeho slov tam nikdy nepridávali hovädzie mäso a už vôbec nie kože, ako to robia dnešní výrobcovia. „Keď som čítal vo vašich novinách, čo dnes výrobcovia do párkov dávajú, pomyslel som si, že dedo by sa obracal v hrobe. Kože a hovädzie mäso tam vôbec nepatria,“ hovorí sklamaný potomok známeho mäsiarskeho rodu. Podľa jeho slov sa to nedá porovnať s tým, čo jedával ako dieťa. „Do našich párkov, keď ste sa zahryzli, boli také šťavnaté, že šťava z nich pri zahryznutí doslova striekala,“ spomína s láskou na svoje detstvo Igor.

Takto má vyzerať výroba

Igor už ako dieťa pomáhal otcovi a spomína si, že celý proces kuchtenia bol poriadna drina. Mäso si museli deň vopred nasoliť a zmes pomletú najemno miesili iba ručne. „Plnili sme ju zásadne len do baraních črievok, potom sme to stočili na 12 cm dlhé párky a tie sa naukladali na lieskové paličky a dali do udiarne. Párky sme následne uvarili v horúcom dyme, tzv. hicovaním,“ spomína potomok známeho rodu. Mäsiarstvo mala ich rodina otvorené až do roku 1949, keďy im ho zobrali komunisti. Potajomky však s výrobou pokračovali aj neskôr a pochutnávať si na párkoch a klobásach chodil aj František Krištof Veselý. „Načierno sme ich robili až do roku 1964, teda do smrti môjho otca,“ dodal Igor.

Kto sa na to dá?

Meno rodiny Varsányiovcov bolo vždy spojené s kvalitou, a preto má Igor po prepuknutí škandálu s pochybnou kvalitou spišškých párkov jediné želanie. „Prajem si, aby sa našiel výrobca, ktorý by robil párky tak, ako ich robil môj starý otec,“ konštatoval Igor s tým, že spiššské párky si kupuje len sporadicky, pretože s tým, ako by mali chutiť, nemajú veľa spoločného. Zároveň smutne dodal, že keď si Slovensko dalo zaregistrovať originálnu značku tejto údeniny, nikto ich rodinu a ani dve ďalšie rodiny neoslovil. 

Originálny recept:

  • bračové mäso: 55 % chudého mäsa - 45 % tučného mäsa (predné pliecko, krkovička, zadné stehno a bôčik)
  •  paprika
  • soľ
  • pitná voda 
Diskusia / 67
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská
X
Aktuality.sk Správy Ekonomika Šport Život TV program Počasie Horoskopy Fair Play M. Kovačiča 25 rokov Slovenska
Fair Play s Veronikou Remišovou: Po Ficovi by som dala posvätiť Úrad vlády Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 20 min
V ruskom Jakutsku namerali mínus 67 stupňov Celzia Aktuality.sk
Teploty v ruskej Jakutskej republike klesli k takmer novým rekordom, dosiahli už mínus 67 stupňov Celzia, informovala v utorok agentúra AP.
pred 30 min
Ruský režisér Serebrennikov zostane ďalšie 3 mesiace v domácom väzení Aktuality.sk
Režisér obvinenia odmieta a pokladá ich za „absurdné a nezmyselné“.
pred 40 min
Na Záhorí vykopali granát z druhej svetovej vojny Aktuality.sk
V Závode na Záhorí varujú obyvateľov pred rizikom výbuchu náhodne nájdenej vojenskej munície.
Jan Buchtele
V Bratislave ho už diváci neuvidia: Slovan opúšťa ďalší hráč!
Aj mladík Rasmus
Švédsko oznámilo nomináciu hokejistov: Na olympiádu aj neskúsený mladík
Brosnan a synovia
Foto
Zo syna Pierca Brosnana sa rodí hviezda modelingu: Zatieni Paris svojho slávneho otca?
Ananás dokáže so zdravím narobiť divy: Sedem dôvodov, prečo by ste tento zázrak mali jesť!
Sydnie-Blu zabila
Foto
Matka († 29) zavraždila svoje dve malé deti a aj seba: Pred smrťou zanechala mrazivý odkaz!
Obžalovaný
Matúša obžalovali z vyhrážania policajtom: Dráma po smrti bossa bankomatovej mafie
jazmine fenlator
V Pjongčangu aj exotické bobistky: Zopakuje sa Calgary, ale v ženskom podaní
Andrej Babiš
Českí poslanci nevyslovili dôveru Babišovej vláde: Kabinet musí podať demisiu
(ilustračné foto)
Slovensku hrozí epidémia: Ako sa nenakaziť nebezpečnou chrípkou?
(ilustračné foto).
Supermarket predával jedovatú rybu: V meste aktivovali varovný systém
Kráľovná internetu Moma: Neuveríte, na aké šialenosti nahovorila svojho priateľa Exploiteda!
Angelike sa
Foto
Najhorší štart do nového roka! Sučka Jessie sa vybrala za kamarátmi a zmizla: Mladá Slovenka ponúka štedré nálezné!