Pre zlepšovanie vášho zážitku na našich stránkach používame cookies. OK
streda 19. 12.
Judita
1°C  Oblačno  |  Bratislava
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2017, 09:05 | Tip od Vás | Slovensko

Potomok tvorcu spišškých párkov Igor Varsányi má ťazké srdce na dnešných výrobcov: Jasný odkaz!

Dávajú tam, čo tam nepatrí! Igor Varsányi (79) je potomok známeho rodu zo Spišského Podhradia, ktorý vymyslel receptúru spišských párkov pred viac ako sto rokmi. Ich výrobky boli výchýrené široko- ďaleko a ich kvalitu ocenili aj prvý československý prezident T. G. Masaryk či spevák František Krištof Veselý. To, čo však dnes predvádzajú výrobcovia tejto slávnej údeniny, prekračuje podľa Igora už všetky hranice. Pre firmy má jasný odkaz, ako by mali párky, ktoré preslávili jeho rodinu, chutiť.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii
Recept na spišské párky, ktoré sa pôvodne volali podracké viršle, nebol nikdy napísaný na papieri. Traja mäsiari - Michal Blaško, Karol Grieger a Štefan Varsányi, ktorí stáli pri jeho zrode, si ingrediencie odovzdávali z pokolenia na pokolenie. 

„Do párkov, ktoré vymyslel môj dedo, sa dávalo len bravčové mäso - 55 % chudého mäsa a 45 % tučného mäsa, potom už len paprika, soľ a pitná voda,“ prezradil tajomstvo z rodinnej kuchyne Igor. Podľa jeho slov tam nikdy nepridávali hovädzie mäso a už vôbec nie kože, ako to robia dnešní výrobcovia. „Keď som čítal vo vašich novinách, čo dnes výrobcovia do párkov dávajú, pomyslel som si, že dedo by sa obracal v hrobe. Kože a hovädzie mäso tam vôbec nepatria,“ hovorí sklamaný potomok známeho mäsiarskeho rodu. Podľa jeho slov sa to nedá porovnať s tým, čo jedával ako dieťa. „Do našich párkov, keď ste sa zahryzli, boli také šťavnaté, že šťava z nich pri zahryznutí doslova striekala,“ spomína s láskou na svoje detstvo Igor.

Takto má vyzerať výroba

Igor už ako dieťa pomáhal otcovi a spomína si, že celý proces kuchtenia bol poriadna drina. Mäso si museli deň vopred nasoliť a zmes pomletú najemno miesili iba ručne. „Plnili sme ju zásadne len do baraních črievok, potom sme to stočili na 12 cm dlhé párky a tie sa naukladali na lieskové paličky a dali do udiarne. Párky sme následne uvarili v horúcom dyme, tzv. hicovaním,“ spomína potomok známeho rodu. Mäsiarstvo mala ich rodina otvorené až do roku 1949, keďy im ho zobrali komunisti. Potajomky však s výrobou pokračovali aj neskôr a pochutnávať si na párkoch a klobásach chodil aj František Krištof Veselý. „Načierno sme ich robili až do roku 1964, teda do smrti môjho otca,“ dodal Igor.

Kto sa na to dá?

Meno rodiny Varsányiovcov bolo vždy spojené s kvalitou, a preto má Igor po prepuknutí škandálu s pochybnou kvalitou spišškých párkov jediné želanie. „Prajem si, aby sa našiel výrobca, ktorý by robil párky tak, ako ich robil môj starý otec,“ konštatoval Igor s tým, že spiššské párky si kupuje len sporadicky, pretože s tým, ako by mali chutiť, nemajú veľa spoločného. Zároveň smutne dodal, že keď si Slovensko dalo zaregistrovať originálnu značku tejto údeniny, nikto ich rodinu a ani dve ďalšie rodiny neoslovil. 

Originálny recept:

  • bračové mäso: 55 % chudého mäsa - 45 % tučného mäsa (predné pliecko, krkovička, zadné stehno a bôčik)
  •  paprika
  • soľ
  • pitná voda 
Diskusia / 68
Súvisiace články:
Autor: Katarína Kurtanská
X

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou Ringier Axel Springer Slovakia, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 00 678 155, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 19/B na účely spätného kontaktovania ... Viac informácií k ochrane osobných údajov nájdete tu.

Aktuality.sk Správy Prezidentské voľby 2019 Šport TV program Počasie Horoskopy
Ilustračné foto
Ako cez Vianoce otvoria obchody (prehľad) Aktuality.sk
Rýchle správy
pred 20 min
Ministerstvo chce prenajať letisko na 30 rokov. Informácie z analýzy vyčiernilo Aktuality.sk
Ministerstvo dopravy plánuje cez PPP projekt skrytú privatizáciu letiska. Štúdiu, ktorá mala ukázať, či ide o dobré rozhodnutie, ministerstvo zverejnilo tak, že najdôležitejšie informácie vyčiernili.
pred 38 min
Polícia tvrdí, že Kočnerove lístočky odovzdala prokurátorovi Aktuality.sk
Polícia odmieta zatajovanie dôkazov. Všetky lístočky podľa hovorkyne odovzdala dozorujúcemo prokurátorovi.
pred 58 min
Osobnosťou roka je podľa Financial Times George Soros Aktuality.sk
Britský denník Financial Times vyhlásil za Osobnosť roka 2018 amerického miliardára.
Premiér Peter
Premiér o zadržaní Kočnerových lístkov: Mňa nikto nekontaktoval
Rozhodcovia
Horúce hlavy v NHL: Zápas vo Vancouvri dal poriadne zabrať rozhodcom
Foto
Fotka ľuďom totálne poplietla hlavy: Nájdete mačku, ktorá sa ukrýva vo vianočnom stromčeku?
Triedne peklo:
Triedne peklo: Vydesení žiaci prežili pod školskými lavicami najhoršie chvíle svojho života
Vianočné CD
Už zajtra zadarmo v Novom Čase: Vianočné CD s koledami
Jiří Pomeje
Pomejemu sa rakovina šíri telom, lekári vyslovili krutý ortieľ: Chemoterapia nemá zmysel!
Marek Hovorka sa
Hokejový útočník Marek Hovorka mení dres: Z Vladivostoku sa sťahuje
Ľubka s deťmi
Foto
Sedemčlenná rodina prišla po požiari o všetko, teraz má konečne dôvod na úsmev: Srdečný odkaz čitateľom Nového Času!
Volejbalistky
Foto
Volejbalistky Brna sa rozhodli odvážnym spôsobom pomôcť ohrozeným deťom: Išli donaha!
Ôsmi atestovaní
Dohoda v nedohľadne: VšZP nebude robiť pri Zväze ambulantných poskytovateľov kompromisy
Moderátorka Adela
Adela Vinczeová a Dano Dangl sa dočkali návratu: Milosť od Markízy!
Machu Picchu je
Poplach v svetoznámom starobylom meste: Na Machu Picchu sa stratila slepá turistka