Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.12.2017 10:00 | Prominenti | Domáci Prominenti
Foto

Tanečník z Let´s Dance Erik Ňarjaš: Namiesto tanca miliónový biznis!

Pretancoval sa k prosperujúcemu biznisu.

Tanečníka Erika Ňarjaša (32) poznáme najmä vďaka šou Let´s Dance, kde ako profe­sionál sprevádzal modelku Simonu Krainovú (44), moderátorku Mariannu Ďurianovú (40) a tento rok viedol tenistku Danielu Hantuchovú (34). Málokto o ňom vie, že riadi úspešnú medzinárodnú firmu, cez ktorú tečú milióny!

Erik, našinci vás poznajú najmä z tanečnej šou Let´s Dance. V tejto sérii ste sa s tanečnou partnerkou, tenistkou Danielou Hantuchovou, dlho neohriali. Mrzelo vás to?

Bolo to ťažké. Jednak preto, že Daniela nikdy netancovala, a jednak preto, že na tréningy nebolo veľa času a ja neviem robiť zázraky na po­čkanie. Okrem toho Daniela je športovkyňa a pohyby športovcov sú po rokoch tréningov tak hlboko zakorenené v svalovej pamäti, že je veľmi ťažké naučiť ich niečo iné. Je to veľký rozdiel oproti hercom, pre ktorých je tanec súčasťou profesie.

Otvoriť galériu

 

Mnohí tanečníci, ktorí sa stali známi vďaka Let´s Dance, z toho profitujú, otvorili si tanečné školy. Prečo ste sa aj vy nevydali touto cestou?

Ja sa tancu venujem stále, avšak už aktívne nesúťažím. Učím deti a dávam aj súkromné hodiny, no nie je to moja hlavná pracovná náplň. Aby ste tancom na seba zarobili, musíte ponúkať buď extrémne drahé kurzy, alebo to robiť masovo, len aby sa sypali prachy. Potom sa z toho vytráca radosť a to nechcem. Keď som zistil, že si tancom s mojím prístupom nezarobím, pustil som sa do iného podnikania.

Do akého?

Vediem platobnú inštitúciu, čo je vlastne globálna platobná brána. Doteraz sme pôsobili predovšetkým v zahraničí, preto o mojich aktivitách v tomto smere vie iba málo ľudí. Momentálne vstupujeme na slovenský trh. Každý online biznis či e-shop potrebuje platobnú bránu, aby vedel prijímať a spracovávať platby od zákazníkov. Či už sú to platby kartou, alebo platby cez internetbanking. Platobná brána je systém, v ktorom sa peniaze od zákazníkov prevádzajú najskôr na náš účet, kde ich pár dní zadržíme a potom vyplatíme e-shopu.

Prečo nemôže zákazník posielať platby za služby a tovary priamo na účet obchodníka, ale musí prechádzať cez platobnú bránu?

Kvôli bezpečnosti. Napríklad, ak by prebehla zlá transakcia, bola by zneužitá platobná karta či išlo o podvodný e-shop, zákazník by sa iba ťažko dovolával naspäť svojich peňazí. Platobné brány sú tu na to, aby ľuďom v takom prípade vrátili peniaze.

Otvoriť galériu
A čo z toho máte vy?

My zarábame na transakčnom poplatku, ktorý sa pohybuje na úrovni okolo 1 %. Zvyšuje sa s rizikovosťou a veľkosťou biznisu. Ak teda cez bránu pretečie 100-miliónový obrat, tak náš profit je niečo okolo jedného milióna.

Čiže sa dá hovoriť o miliónovom biznise?

Áno, ale treba sa na to pozrieť inou optikou, čo všetko z toho milióna potrebujete zaplatiť. Minimálne 90 zamestnancov, technológie, depozity, poplatky napríklad kartovým spoločnostiam... Náš biznis každoročne stúpa, pretože ľudia sú čoraz viac lenivejší a pohodlnejší a všetko vybavujú cez internet. Doba sa posúva a dnes už nemusíte stáť pri okienku v dlhom rade a čakať na lístok na vlak. Jednoducho si ho objednáte z pohodlia domova cez internet.

Ako ste sa pretancovali až k finančníctvu?

Po skončení aktívnej tanečnej kariéry som začal pracovať v jednej českej finančnej inštitúcii, kde som stretol podnikateľa z Ukrajiny, ktorý má oslovil, aby som začal viesť jeho firmu v Európe. Postupne som sa stal menšinovým vlastníkom a zároveň to vediem.

Stretávate sa aj so slovenskými a s českými biznismenmi. Nestáva sa vám, že vás poznajú ako tanečníka a sú trošku zmätení, o čom idete rokovať?

Akože či nevedia, či som ich prišiel učiť valčík, alebo obchodovať? (smiech) Samozrejme, niektorí sú spočiatku zmätení, možno im prebehne hlavou – čo mi tu ide nejaký tanečník rozprávať o finančníctve? Chápem to, ale keď vidia, že to, čo im ponúknem, má hlavu aj pätu, potom to už nikto nerieši. Je to iba taký prvotný pocit. Pritom mnoho úspešných a známych ľudí kedysi tancovalo.

Napríklad?

Podnikateľ Patrik Tkáč z finančnej skupiny J&T je bývalý tanečník spoločenských tancov. Prezident slovenského hokejového zväzu Martin Kohút bol kedysi tiež profesionálnym tanečníkom. Súťažne tiež tancovala Tatiana Ondrejková, zakladateľka spoločnosti Pelikán a našli by sme mnohých ďalších.

Veľa cestujete a stretávate rôznych ľudí. Ak by sme sa bavili o národnostiach a biznise, sú Slováci viac ustráchanejší isť do vlastného podnikania?

Toto je výborná otázka, pretože nás musím pochváliť. Ja osobne si myslím, že Slováci sú veľmi dobrí. Sme malá krajina, ale mám pocit, že sme taká malá Sparta. Jednoducho sa nedáme zlomiť, máme zdravé ego a sme priebojní. Aj nové nápady, ktoré vznikajú u nás sú skvelé a vo veľkom svete sa vôbec nestratíme.

Navštívili ste mnoho krajín. Vyrovná sa niečo tej našej povestnej slovanskej kráse?

Nie. Je to klišé, ale Slovanky sú naozaj najkrajšie. Mám pocit, že čím východnejšie človek ide, tým krajšie ženy stretá, a pri mužoch je to presne naopak. Preto napríklad, keď som bol na diskotéke v Rusku, kde boli traja muži, z toho jeden zubatý, druhý bez zubov a ja, tak jasné, že som tam bol kráľ.

Čo o vás nikto nevie?

Mám rád divných ľudí, divné a škaredé veci, všetko, čo nejakým spôsobom vybočuje z normy. Známi ma preto prezývajú Adams. Oveľa radšej pôjdem do Rumunska na Drakulov hrad ako do Dubaja do Armani hotelu. Rád navštevujem nie tie vychytené turistické destinácie, ale miesta, kde by sa možno ostatní báli ísť. Baví ma hľadať krásu v nedokonalosti. 

Ako bezpečne nakupovať online

Nakupujte len v overených e-shopoch

Darčeky nakupujte len v overených e-shopoch, ktoré majú pozitívne referencie. Ak vám na e-shope niečo nesedí, skúste jeho meno napísať do vyhľadávača spolu so slovom podvod alebo referencie a uvidíte prípadné sťažnosti zákazníkov či zlé referencie.

Neverte zvedavým objednávkovým formulárom

Niektorí útočníci dokážu do online formulárov e-shopov pridať ďalšie políčka. Ak od vás bude formulár žiadať vyplniť citlivé údaje, ako napríklad dátum narodenia či rodné číslo, tak transakciu ihneď stopnite a zapnite váš antivírusový program na zoskenovanie prípadného nebezpečenstva.

Nastavte si SMS notifikácie

Najlepšie je nastaviť si v banke e-mailové, resp. SMS notifikácie, ktoré vás hneď upozornia na každú transakciu na vašom účte. Pomôže vám po každom online nákupe skontrolovať stav účtu a ukáže transakcie, ktoré ste urobili. Ak by ste našli neznáme transakcie, ihneď volajte do vašej banky.

Využívajte šifrovanú komunikáciu

Pri objednávaní tovaru či služby si všimnite, či web používa šifrovanú komunikáciu. Internetová adresa by sa mala začínať ako https:// a nie http://, čo znamená, že výmena informácií medzi vaším počítačom a serverom e-shopu sa šifruje. Ak objednávku posielate z nezabezpečenej siete, útočník môže zistiť všetky údaje, ktoré obchodníkovi odosielate. Ak nakupujete cez Wi-Fi, používajte iba bezpečné pripojenie. Chránení ste, ak má Wi-Fi pri názve symbol visiacej zámky.

Ochráňte váš počítač

Nakupujte len z počítača, ktorý má antivírusovú ochranu a aktualizovaný softvér, pretože je lepšie chránený pred najnovšími online útokmi.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Kristína Štúriková

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Slováci, túto ZNÁMU aplikáciu si za žiadnu cenu nesťahujte! Predstavuje obrovské RIZIKO
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Odstrel medveďa, ktorý mal útočiť v Liptovskom Mikuláši: Iniciatíva podala trestné oznámenie! Prípad rieši polícia
Peter Pellegrini
Aktualizované
Web českej agentúry napadli hackeri: Vydali nepravdivú správu o Pellegrinim
Ilustračné foto
Trávite veľa času na telefóne? Môžete mať problém! Pozrite sa, čo ukázal prieskum
Ilustračné foto
Váš Tip
V slovenských lesoch sa deje niečo zvláštne: Prekvapení sú aj skúsení hubári!
Nemeckí policajti počas razie zameranej proti prevádzačom v Solingene.
Horor v Nemecku: Slovenku (13) mali týrať 4 tínedžerky! ÚNOS a 5-hodinové mučenie?
Nešťastie v jazdeckom areáli v Bratislave: Žena spadla z koňa! Na miesto letí vrtuľník
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken.
USA tvrdia, že Čína podporuje Rusko vo vojne, minister sa nezdržal: Nepripustíme, aby...
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Konktrovezný zákon Británie o migrácii: Podpíše sa pod také čosi kráľ?
Radoslav Ksiažek (vľavo), Štefan Kuffa a Filip Kuffa (vpravo).
Kauza Kuffovcov o útokoch na farmárov a podvodoch s pôdou: Súdny proces pokračuje
Ana chcela ujsť pred trápením a odísť zo sveta dôstojne.
Ana († 47) bojovala za eutanáziu a vyhrala: Únik z nekončiaceho PEKLA
Ranná zrážka električky s chodkyňou.
Foto
Vážna nehoda v Bratislave: Električka vrazila do chodkyne! Skončila v nemocnici