Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.12.2017 11:55 | Správy | Domáce správy

Veľký prehľad cien vianočných stromčekov na Slovensku: Koľko zaplatíme za jedľu, borovicu či smrek?

Aké by to boli Vianoce bez stromčeka?! Symbol sviatkov rozvonia naše domácnosti a vytvára atmosféru, ktorá robí tento čas naozaj čarovným.

Predajcovia ponúkajú jedle, borovice či smreky vo väčšine slovenských miest už niekoľko dní. Ako sa zmenili ceny oproti minulému roku? Budeme si musieť siahnuť hlbšie do vrecka ?

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Kupovať stromček na poslednú chvíľu alebo v predstihu niekoľkých týždňov? To je otázka, ktorú v týchto dňoch rieši zrejme väčšina domácností. Ak sa rozhodnete kúpiť stromček už teraz, odborníci radia nechať ho na chladnejšom mieste. „Stromček je potrebné do Vianoc uskladniť v pivnici alebo na mieste, kde nie je vysoká teplota,“ povedal hovorca Lesov SR Radko Srnka. Ak sa rozhodnete nechať stromček na balkóne, je dôležité, aby naň nepršalo. „Je potrebné dať ho do vedra s vodou, je dobré, keď je ofrézovaný, lebo lepšie nasáva vodu a dlhšie vydrží,“ podelila sa so svojimi skúsenosťami aj predavačka Lenka (30) z Bratislavy.

Otvoriť galériu

V našom hlavnom meste, ale aj napríklad v Nitre sa už predaj rozbehol naplno. Obchodníci tvrdia, že kupovať ihličnany na poslednú chvíľu sa neopláca. „Hrozí, že už nebude z čoho vyberať a ľudia budú musieť zobrať to, čo je, aj hocaké metly", tvrdili nám viacerí predajcovia v meste pod Zoborom.

 

 

Stromy z našich lesov sú lacnejšie

Symbol Vianoc ponúkajú predajcovia najmä pri veľkých obchodných centrách, a sú väčšinou z dovozu. Kúpiť si ich môžete aj na jednotlivých lesných správach. Štátne lesy dávajú do predaja 5-tisíc kusov. „Zhruba polovica vianočných stromčekov pochádza z mladých lesných porastov, kde sa vyrezaním niektorých stromčekov uvoľňuje miesto pre rozvoj a rast ostatných stromov a ďalšia časť z plantáží,“ konštatoval pre Nový Čas Marek Krajčo z Lesnej správy Slovenská Ľupča.

Lesy SR pestujú na plantážach v súčasnosti okolo 100 000 vianočných stromčekov, od najmenších, desaťcentimetrových, až po dvojmetrové stromy. Kým sa dostanú do našich obývačiek, rastú v lese 8 až 10 rokov. „Najväčší záujem je o jedle, smreky pichľavé, omorikové a o borovice čierne,“ dodal Krajčo s tým, že ceny sa oproti minulému roku nezmenili. Rovnako reagovala aj väčšina predajcov na Slovensku. Kým za stromčeky viac nezaplatíme, o to viac nás bude stáť nákup v potravinách.

Otvoriť galériu

 

Stromčekom škodí teplo a sucho

Radko Srnka, hovorca Lesov Slovenskej republiky

  • Pre čo najdlhšie uchovanie pekného vzhľadu stromčekov je vhodné skladovať ich v chladnejšom prostredí, ako sú napríklad klimatizované haly. V domácich podmienkach postačí kúpený stromček uložiť do Vianoc v pivnici, alebo na mieste, kde nie je vysoká teplota. Spodnú časť kmienka odporúčame vložiť do nádoby s vodou, čo pomôže spomaleniu jeho usychania a následnej straty ihličia. Najnevhodnejšie je skladovanie v suchom teplom prostredí, ktoré spôsobuje usychanie stromu.

 

Aby vydržal čerstvý

  • po príchode domov odrezať stromčeku kúsok konca kmeňa (ak to neurobil predajca)
  • skladovať ho rozbalený na balkóne, v pivnici, prí-
    padne garáži alebo na inom chladnom a vlhkom mieste.
  • kmeň ponoriť do vedra s vodou, občas je dobré pokropiť
    vodou aj ihličie.

 

Ako ho najlepšie umiestniť

  • pozor na teplotný šok, aby ste z mrazu nedali hneď stromček do vykúreného bytu
  • do vykúreného bytu preniesť stromček čo najneskôr
  • stromček nikdy neumiestniť v blízkosti tepelného zdroja, dajte ho čo najďalej od radiátora, najhoršia je blízkosť kozuba

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: red, Novy Cas, ivš, kuk

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!