Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2017 16:20 | Správy | Domáce správy

Tajné návštevy u mafiánskeho bossa Černáka: Polícia prezradila dôvod

Cieľom návštev kriminalistov z vtedajšieho Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) u Mikuláša Černáka bolo operatívne preverovanie. Uviedol to hovorca policajného prezídia Martin Wäldl.

Fotogaléria
6
fotiek v galérii

Reagoval tým na informáciu námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek Petra Šufliarskeho, podľa ktorého polícia navštívila na doživotie odsúdeného Černáka v období od januára 2011 do septembra 2012 až 26-krát, pričom oficiálny záznam o tom zrejme neexistuje. „V predmetnej veci vykonávala polícia operatívne preverovanie,“ uviedol Wäldl na margo návštev kriminalistov bez ďalších podrobností. Tie podľa neho zákon neumožňuje poskytnúť. „Podľa zákona o Policajnom zbore je operatívno-pátracia činnosť v zmysle zákona o Policajnom zbore systém spravidla utajených, spravodajských opatrení vykonávaných Policajným zborom na účely predchádzania, zamedzovania, odhaľovania a dokumentovania trestnej činnosti a zisťovania jej páchateľov, zabezpečovania ochrany určených osôb a strážených objektov, technicky chránených objektov, zabezpečovania a poskytovania ochrany a pomoci ohrozenému svedkovi a chránenému svedkovi, ochrany štátnej hranice a vypátrania osôb a vecí,“ citoval Wäldl.

Šufliarsky v stredu odmietol kritiku, že prokuratúra nevybavovala dostatočne rýchlo podnety Černáka, ktorý sa po rokoch väzenia rozhodol hovoriť o svojej kriminálnej minulosti. Poukázal pritom na 26 návštev kriminalistov z vtedajšieho ÚBOK-u, ktoré sa udiali od 11. januára 2011 až do 26. septembra 2012. O návštevách polície u Černáka vie Šufliarsky na základe informácií, ktoré si vyžiadal od väzenského zboru, ktorý eviduje každú návštevu. Námestník GP sa zároveň neformálne informoval v Národnej protizločineckej jednotke Národnej kriminálnej agentúry (NAKA), či existuje oficiálna informácia o návštevách. „Dostal som zamietavú odpoveď. To znamená, neformálnu odpoveď, že nemal by existovať žiadny záznam o tom, o akých veciach bolo hovorené s odsúdeným,“ uviedol. Na návštevy sa chce NAKA pýtať aj oficiálnou cestou. 

Podľa slov Šufliarskeho by 26 návštev u Černáka bolo adekvátnych len vtedy, ak by boli poskytnuté veľmi závažné informácie, ktoré bolo treba ďalej bližšie analyzovať. „Zatiaľ, čo mám k dispozícii podklady a čo som mal možnosť zistiť, na základe čoho bolo začaté trestné konanie v konkrétnych jednotlivých veciach, ja neviem vyšpecifikovať výsledok tých návštev. To neviem,“ odpovedal námestník GP na otázku, či podľa jeho vedomostí viedli návštevy polície u Černáka ku konkrétnemu výsledku.

 

Černák bol doteraz právoplatne odsúdený na mimoriadny trest doživotia za 10 vrážd. V súčasnosti je trestne stíhaný v piatich trestných veciach za ďalších 21 vrážd a jednu prípravu vraždy. Vo všetkých piatich veciach prebieha prípravné konanie.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu
Tragický prípad Émila († 2) vyvoláva mnoho otázok.
Smrť malého Émila († 2) šokovala krajinu: Vynárajú sa ďalšie otázky! Mrazivé, ako mohlo dôjsť k tragédii
Hasiči zasahujú po utorňajšom požiari historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň v stredu 17. apríla 2024.
Foto
Najhoršie obavy sa naplnili: Historická budova v Kodani sa rúca, pozrite si FOTO
Legendárny britský prírodovedec a moderátor David Attenborough.
Foto
Na záchranu planéty máme POSLEDNÚ šancu! Prírodovedec to videl na vlastné oči: Desivé svedectvo
Na snímke šarvátka hokejistov Slovenska (modré dresy) a Švajčiarska (biele dresy) pred striedačkou Slovenska v prípravnom zápase na májový svetový šampionát Slovensko - Švajčiarsko v Humennom.
Nemecko - Slovensko ONLINE: Sledujte prípravný hokejový zápas pred MS
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Finančná správa si posvieti na MOMky: Kotlár má vážne podozrenie, že počas pandémie sa niečo zanedbalo
Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť