Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
07.12.2017 12:00 | Šport | Šport mix

Dopingový cár je teraz v USA: Toto je muž, ktorý sám zničil 1 400 ruských vzoriek!

Môžete štartovať na olympiáde, ale nie ako reprezentanti Ruska! Takýto verdikt kolektívnej viny vyriekol Medzinárodný olympijský výbor (MOV) smerom k ruským športovcom 63 dní pred začiatkom zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu.

Dôvodom sú podozrenia zo štátom organizovaného dopingu asi 1 000 športovcov, ku ktorému malo dochádzať v posledných rokoch. V športe sa tak definitívne schyľuje k novej studenej vojne, ako sme ju poznali z letných olympiád v Los Angeles 1984 a Moskve 1980.3

Olympijský výbor však nechal pre športovcov z Ruska otvorené dvere – musia však splniť tvrdé podmienky. Nesmú mať reprezentačný dres, označia ich ako „olympionikov z Ruska“, nezahrajú im ruskú hymnu.

Grigorij Rodčenkov sám zničil 1 400 vzoriek v Soči 

 

V decembri 2014, krátko pred návštevou WADA, sám zničil 1 400 vzoriek v laboratóriu v Soči a vlani v máji, po presťahovaní sa do USA, detailne opísal Grigorij Rodčenkov (59) praktiky ruského dopingu, na ktorom sa ako šéf moskovského antidopingového laboratória sám musel podieľať... Nečudo, že mu celý svet hovorí Dopingový cár. 

 

Rozkrývanie mohutného štátom riadeného dopingu v Rusku vypuklo, keď kanadský športový právnik a člen Medzinárodnej antidopingovej agentúry (WADA) Richard McLaren zverejnil správy o štátom riadenom dopingu v Rusku, o výmenách vzoriek moču počas ZOH 2014, ktoré riadil práve Dopingový cár, ktorý po prvých obvineniach utiekol z Ruska.

Kým doma mu nevedia prísť na meno, v zámorí Rodčenkova nosia na rukách. Svet už zabudol, že on v roku 2014 zničil viac ako 1 400 vzoriek a spochybňoval závery vyšetrovacej komisie. „Sú to len traja hlupáci, ktorí nerozumejú laboratórnej práci. Na všetko sa ma museli vypytovať,“ uviedol vtedy pre LifeNews, ktorý tvrdil, že Rusi boli obeťou amerických preparátov zvyšujúcich výkonnosť, ktoré im dodával Rodčenkov. A tomu nešlo o výsledky, ale vlastné obohatenie.

Ruský tréner pôsobiaci na Slovensku: Je to vysoká politika!

 

Do poslednej chvíle veril, že princíp kolektívnej viny nebude platiť. „Je to politická záležitosť. Vysoká politika,“ povedal známy krasokorčuliarsky tréner Vladimír Dvojnikov (59), ktorý na Slovensku pôsobí už viac ako dve desiatky rokov.

Vladimír Dvojnikov s jednou zo svojich zvereniek Barborou Dobiášovou. „Už pred olympiádou v Soči viselo niečo vo vzduchu. Teraz sa to len potvrdilo, že aj šport je celkom v područí politiky, aj keď sa tomu Medzinárodný olympijský výbor bráni,“ dodal ešte V. Dvojnikov, ktorého zverencami boli o. i. súrodenci Beständigovci, Monika Simančíková, ktorá vybojovala miestenku na ZOH 2014, ale administratívnym zásahom nakoniec cestovala Nicole Rajičová, Barbora Dobiášová, Marko Klepoch a iní. Skúsený odborník ešte poznamenal, že toto nie je boj proti dopingu, ale boj proti Rusku a ruskému športu.

Otvoriť galériu

Neistota rozbije ich mentálnu prípravu

Peter Kuračka, športový psychológ a mentálny kouč: 

„Neistota, či športovec na olympiádu vôbec pôjde, je psychicky náročná a narúša to jeho mentálnu prípravu. Niektorí si tak zakladajú na tom, aby nastúpili pod vlajkou svojej krajiny. Očakávam aj prípady, keď niektorí Rusi budú ZOH bojkotovať. Tí, čo nastúpia, sa už budú sústrediť na výkon.“

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Novy Cas, jč

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

(ilustračné foto)
Česko má nového milionára! TIETO čísla mu priniesli šťastie: Poriadne si prilepšil
Medvede sa vyskytujú už aj v oblastiach, ktoré pre ne nie sú prirodzené.
Foto
Český expert o útokoch medveďa: Keby chcel, zabije vás za 3 sekundy! Čo si myslí o stretoch so šelmou na Slovensku?
Bývalá česká tenistka Andrea Sestini Hlaváčková nedávno porodila druhú dcéru.
Po pôrode krutá rana: Manžel bývalej českej tenistky má rakovinu!
Ilustračné foto
Narušená doprava v Bratislave: Na mieste je polícia aj hasiči! Na auto tam spadol... Sledujte tie FOTO
S Reném tvoria nerozlučnú dvojicu.
Foto
Plačková sa po rokoch vrátila k najťažším dňom: Prezradila nové detaily o NEVERE manžela! Čo by dnes robila inak?
(ilustračné foto)
Krajinu zasiahlo silné zemetrasenie: Zrútili sa náhrobné kamene, hlásia aj zranených
Traffic cones on road with electronic arrow pointing to the right to divert traffic and white car in distance
Mimoriadna situácia spustila v Ružomberku ďalšie kroky: Po zosuve pôdy mesto zakročilo
Zuzana sa teší z prvého vnúčaťa.
Foto
Zuzana Vačková opäť zamilovaná: Ukázala NOVÉHO muža! Je to chlap ako HORA
Ilustračné foto
Ministerstvo upozorňuje na tieto TRI krajiny: Turisti sa môžu stať obeťami teroristického útoku!
Izraelskí vojaci riadia tank na hraniciach s pásmom Gazy.
Mučil Izrael zamestnancov OSN? Zarážajúce obvinenia: Toto sa malo diať
Generálna prokuratúra
Kauza Gorila: Prokurátor má rozhodnúť o sťažnostiach proti pôvodnému obvineniu
(ilustračné foto)
Požiar včelárskej dielne: Podpálil ju niekto úmyselne?! Strašné, aká veľká škoda vznikla