Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
06.12.2017 15:57 | Šport | Šport mix
Foto

Slovenky minimálne vyrovnajú historicky najlepšie umiestenie na MS: Štvrťfinále s Fínskom ako malé finále

Po troch povinných jazdách dokázali slovenské florbalistky na domácich MS zvládnuť aj prvú náročnejšiu prekážku.

Fotogaléria
5
fotiek v galérii

V utorkovom zápase play off s Nemkami (7:3) síce nepodali optimálny výkon, ale svoju úlohu splnili a mohli sa tak pripraviť na mimoriadne ťažký štvrťfinálový súboj. Vo štvrtok o 17.00 h narazia v Aréne Ondreja Nepelu na veľké favoritky a kandidátky na titul Fínky.

"Postup medzi najlepšiu osmičku nás veľmi teší. Samozrejme, trochu sme s tým aj počítali, ale naša radosť je zastretá výkonom. Nehrali sme tak dobre, ako sme očakávali. Pokiaľ budeme hrať takto, tak nás Fínsko totálne roznesie," povedala po zápase s Nemkami kapitánka slovenského družstva Lucia Košturiaková, ktorá sa na víťazstve podieľala hetrikom.

Fínky patria spolu so Švédkami medzi najhorúcejšie adeptky na zlaté medaily. Tieto dve krajiny dominujú aj v historickej štatistike MS, "tri korunky" získali sedem titulov majsteriek sveta, Fínky dve, jeden majú na konte Švajčiarky. Svoju silu ukázali fínske reprezentantky už v základnej A-skupine, ktorú vyhrali s plným počtom šiestich bodov a skóre 27:3. Čakalo sa, že by ich mohli v skupine preveriť aspoň Češky, lenže aj tie dokázali zdolať jednoznačne 5:1. Zverenky trénera Michala Jedličku vedia, že ukoristiť skalp Fíniek by sa rovnalo malému zázraku, napriek kvalitatívnemu rozdielu sú však odhodlané súperky maximálne potrápiť. "Bude to pre nás také menšie finále," vyhlásila Alžbeta Ďuríková.

 

"Môžeme iba prekvapiť. Dúfame, že sa nám to podarí. Veríme, že Fínky budú mať najhorší deň v živote a my najlepší, že nám tam všetko padne," dodala hráčka 1. SC Vítkovice. V dueli s Nemeckom si po faule súperky zranila koleno, no bola schopná pokračovať v hre a mala by nastúpiť aj vo štvrtkovom súboji.

Už teraz je isté, že Slovenky minimálne vyrovnajú historicky najlepšie umiestenie na MS, ktorým bola ôsma priečka z roku 2015. Pred šampionátom v Bratislave si však dali za cieľ ukázať výkonnostný vzostup a skončiť na piatom mieste. Táto méta je reálna, aj keby proti Fínkam neuspeli.

"Až teraz sa pre nás začína turnaj. Dúfame, že sa po všetkých stránkach zlepšíme a že to bude s Fínkami úplne iný zápas z našej strany," verí Košturiaková. Pred dvoma rokmi prehrali Slovenky vo štvrťfinále MS so Švédkami 1:15. Teraz veria, že výkonnostný odstup od najsilnejších krajín ovtedy skresali.

"Hlavne by sme chceli predviesť výkon, ktorým by sme sa odvďačili fanúšikom za návštevu. Je nám jasné, že tohto súpera asi neprevýšime, tie šance sú minimálne. Ale chceli by sme hrať atraktívny florbal, ktorý bude divákov baviť a bude sa im páčiť. Aj keby sme prehrali vyšším rozdielom, nevadí, dôležité je, aby naša hra nebola statická, nevyčkávali sme na gól, ale hrali aktívne," pokračovala legionárka z Tigers Jižní Město.

Slovenské družstvo bude musieť preladiť z ultraofenzívneho štýlu, ktorým sa doposiaľ na MS prezentovalo, do defenzívnejšieho. "V predošlých zápasoch sme defenzívu vôbec nepreverili. Aj ja sama cítim, že dosiaľ som nebola taká sústredená na obranu a spravila som veľa chýb. Súperi z najlepšej osmičky to už budú trestať," vravela Košturiaková, ktorá dobre pozná silu Fíniek.

"Ja nemám rada optimistické vízie. Samozrejme, vo florbale sa môže stať všetko. Môžeme ich potrápiť. Pokiaľ by sme dlho udržali nerozhodný stav a vydržali makať do konca, bude to pre mňa úspech. Aj keď nevyhráme, aspoň ukážme, že sa dokážeme s takýmito súpermi merať."

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: TASR

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk

vojak
Je rozhodnuté: Krajina prispeje vojakmi do síl NATO! Takto to súvisí s vojnou na Ukrajine
Na snímke podpredseda vlády a minister životného prostredia SR Tomáš Taraba (nominant SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Minister Taraba: Národné parky majú zabezpečené financovanie z Envirofondu
(ilustračné foto).
Ruské ministerstvo sa otriasa v základoch: Zadržali ďalšieho podozrivého! O čo ide?
Toto obdobie ženského životného cyklu môže trvať až sedem rokov.
Do prechodu sa dostávajú stále mladšie ženy: Ste jednou z nich? Toto radí odborníčka
Foto
Hokejový talent Dvorský o neúčasti na MS: Klamal by som, že...
Na snímke podpredseda Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Michal Šimečka (Progresívne Slovensko).
Šimečka: Progresívne Slovensko odmieta využívanie druhého piliera na štátne investície
ilustračné foto
Ukrajina a Rusko si idú po krku: Správy o obetiach priniesli oba fronty!
Bojnický zámok
Keď prídete cez leto do Bojníc, ostanete prekvapení: Plánujú zmeny
K streľbe došlo v budove Filozofickej fakulty Univerzity Karlovej na Námestí Jana Palacha v Prahe.
Streľba na UK ochromila Česko: Desivá udalosť zanechala rany na duši tisícom ľudí
(ilustračné foto)
Ovocinári sú ako na ihlách, nič nie je isté: Tŕpnu pred rozhodujúcou nocou!
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81). Vdova Majka je zlomená.
Foto
Pohreb Dušana Grúňa († 81): Užialená vdova Majka je v koncoch, bolestivý ODKAZ manželovi pri truhle
Ilustračné foto
Príde to, na čo všetci čakali: Pripravte sa, začne to už cez VÍKEND!