Teraz však ich povesť čelí vážnym obvineniam! Podľa Asociácie spotrebiteľov SR, ktorá si dala otestovať 9 párkov od slovenských výrobcov, sa ich zloženie chránenému receptu veľmi nepodobá. Niekde chýba mäso a bielkoviny, inde pálivú a sladkú papriku nahradil extrakt z juhoamerických chrobákov. Nový Čas oslovil výrobcov aj kompetentné úrady. Aká je pravda o kvalite klenotu zo Spišského Podhradia?
Odborníci z Veterinárneho a potravinového ústavu v Bratislave si na podnet Asociácie spotrebiteľov posvietili na obľúbenú mäsovú pochúťku. Testu podrobili predpísaný obsah čistej bielkoviny, ale aj prítomnosť sóje či farbív, ktoré podľa tradičnej receptúry v spišských párkoch nemajú čo hľadať. Nefalšované spišské párky musia obsahovať minimálne 10 % čistej svalovej bielkoviny. Z 9 testovaných výrobkov obstáli len tri (Berto, Maroš a Tauris) a štvrtý producent (Billa) obstál len po započítaní neistoty merania. „Ostatných 5 výrobcov (Cimbaľák, Fine Life, Baron, Mecom a Tesco) klame normy aj spotrebiteľov a do párkov dáva buď málo mäsa, alebo nekvalitné mäso,“ tvrdí Miloš Lauko z asociácie. Pri párkoch od Fine Life a Mecomu laboranti dokonca objavili aj prítomnosť sóje, ktorá sa považuje za lacnejšiu náhradu bielkovín. Pre spišské párky je typická aj červená šťava, ktorú mäsiari docielia pridaním sladkej a pálivej papriky. V testovaných párkoch však šťavu zafarbili farbivom košenila (karmín alebo E120), ktoré sa získava z juhoamerických chrobákov.
Nový Čas oslovil všetkých testovaných výrobcov. Zatiaľ čo niektorí čakajú na to, kým dostanú oficiálne výsledky testov, iní už svoje postupy preverujú, alebo sa bránia. Napríklad výrobcovi Berto bol vyčítaný aj nesprávne uvedený obsah mäsa na etikete a tým aj nedodržaná receptúra. Podľa jeho riaditeľa Ignáca Bertoviča však spišské párky nemusia obsahovať až 80,2 % mäsa, pretože za stopercentné mäso sa podľa európskej smernice ráta len s obsahom tuku nižším ako 30 %.
Chystajú plošné kontroly
Po tom, ako si ministerstvo pôdohospodárstva posvietilo na dvojakú kvalitu výrobkov zo zahraničia, sa chce teraz zamerať aj na slovenské potraviny. „Štátna veterinárna a potravinová správa SR bude realizovať plošné testy výrobkov s chráneným označením,“ uviedla Zuzana Peiger Ačjaková z ministerstva. Podľa Jany Venhartovej z Potravinárskej komory Slovenska sa komora k rozdielom v meraniach nevyjadruje, pretože legislatíva platí rovnako pre všetkých. „No takéto správanie je neštandardné. Je potrebné, aby sa k tým výsledkom z laboratória dostali aj samotní výrobcovia, a to pred tým, ako sú výsledky medializované. Aby nebolo poškodené dobré meno výrobcu,“ tvrdí Venhartová na margo toho, že o výsledkoch testovania sa verejnosť dozvedela skôr ako samotní výrobcovia.
MÄSIARI POVAŽUJÚ TEST ZA NEOBJEKTÍVNY
Vladimír Ševčík, predseda predstavenstva Zväzu spracovateľov mäsa
- Žiaľ, do dnešného dňa nie je známa metodika, akou sa spotrebiteľský test realizoval, a rovnako neboli dotknutým výrobcom poskytnuté ani medializované výsledky laboratórnych vyšetrení. Výrobcovia doteraz nemajú protokoly o skúškach a ani žiadne iné relevantné dôkazy o údajných nevyhovujúcich výsledkoch spotrebiteľských testov, pričom okrem názvu výrobku im neboli poskytnuté žiadne informácie o testovanom výrobku - proti takémuto postupu sa zásadne ohradzujeme. Očakávame aktívny prístup a podporu kompetentných orgánov k uvedenej problematike a zavedenie transparentnosti a objektivity pri komunikácii a medializácii spotrebiteľských testov.
Čo musia obsahovať
Spišské párky sa vyrábajú prevažne z bravčového mäsa a sú plnené v baraňom čreve s priemerom do 24 mm, oddelenom pretáčaním. Sú charakteristické ružovočervenou farbou a šťavou po červenej paprike a mierne pikantnou chuťou.
21,2 % hovädzieho mäsa s obsahom tuku max. 10 %
21 % bravčového mäsa s obsahom tuku max. 10 %
38 % bravčového mäsa s obsahom tuku max. 50 %
12 % bravčových koží
Slovenské potraviny s ochrannou známkou
- Spišské párky
- Slovenská bryndza
- Skalický trdelník
- Levický slad
- Žitavská paprika
- Klenovecký syrec
- Slovenská parenica
- Slovenský oštiepok
- Tekovský salámový syr
- Zázrivský korbáčik
- Zázrivské vojky
- Oravský korbáčik
- Bratislavský rožok
- Ovčí hrudkový syr - salašnícky
- Lovecký salám alebo Lovecká saláma
- Liptovská saláma
- Špekačky