Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
05.12.2017 16:15 | Správy | Servis | Zdravie

Viktor a Adela Vinczeoví priznali problémy s otehotnením: 7 dôležitých faktov o mužskej neplodnosti

Mužská neplodnosť nie je žiadnou novinkou a často stojí za problémom otehotnenia práve partner, a nie žena.

Dôvody nízkeho počtu či malej pohyblivosti spermií je niekoľko. Mnoho pánov verí na rôzne mýty a fakty, ktoré znižujú ich reprodukčnú schopnosť. Na najzákladnejšie otázky o mužskej neplodnosti odpovedala genetička Iveta Černáková z genetického laboratória ReproGen a Reprogen International, zaoberajúci ich sa programom na podporu mužskej a ženskej plodnosti Fertility Wellness Slovakia.

 

 

7 dôležitých faktov o mužskej neplodnosti:

1. S vekom sa znižuje kvalita spermií

Vek nie je jednoznačným indikátorom počtu spermií. Mnohí päťdesiatnici majú lepší spermiogram než muži mladší o 20 rokov. So zvyšujúcim sa vekom muža sa však zhoršuje vnútorná kvalita spermií. Okrem toho starší muži tvoria s väčšou pravdepodobnosťou spermie s chybami v genetickom kóde. Preto je aj u starších pánov nad 50 rokov vyšší výskyt niektorých genetických chorôb s novou poruchou DNA, autizmu a podobne.

 

2. Môže byť dedičná

Zapríčiňujú ju mnohé faktory, anatomické, hormonálne, genetické, imunologické a iné. Genetické zapríčiňujú až 50 % prípadov. Aj tu však rozlišujeme viaceré kategórie faktorov. Takže na to, aby sme mohli povedať, či neplodnosť páru, muža alebo ženy je podmienená geneticky a či sa môže preniesť do ďalšej generácie, treba uskutočniť genetické vyšetrenie páru, len jeden nestačí.

 

3. Fajčenie a alkohol ju zhoršujú

Fajčenie veľmi negatívne ovplyvňuje reprodukčné zdravie muža aj ženy. Znižuje počet, pohyblivosť a kvalitu spermií. Zapríčiňuje horšiu kvalitu DNA ako dedičného materiálu v spermiách. Celkovo však nezdravý životný štýl, fajčenie, drogy a obmedzený pohyb zhoršujú šancu na otehotnenie.

 

4. Časté RTG vyšetrenia môžu uškodiť

Radiácia má celkovo negatívny vplyv na zdravie človeka. Bežné použitie röntgenových vyšetrení však nie je škodlivé za predpokladu, že časť tela s reprodukčnými orgánmi je chránená pred žiarením. Iná je situácia v prípade onkologických chorôb a ich liečby.

 

5. Netýka sa len žien

Na svete sa s problémom neplodnosti stretáva celkovo 10 až 20 % párov v reprodukčnom veku. V strednej a vo východnej Európe je to podľa štatistiky WHO až 20 %. Podiel ženy a muža na neplodnosti páru je v súčasnosti rovnaký, teda v 40 % prípadov na strane muža, v 40 % prípadov na strane ženy a asi v 20 % prípadov zostávajú príčiny neodhalené. Faktom je, že mužská neplodnosť je najviac zastúpená najmä v strednej a vo východnej Európe. Tu sa s týmto problémom stretáva 50 až 60 % mužov.

 

6. Nie je nevyliečiteľná

Základom je vyhľadať odbornú pomoc včas a správne diagnostikovať poruchu plodnosti. Vďaka špecializovaným genetickým testom dokážeme liečiť niektoré formy mužskej neplodnosti na základe genetickej výbavy muža podaním hormonálnej liečby.

 

7. Teplo a mobil ničia spermie

Tvorba spermií trvá 72 - 75 dní a celý proces je náchylný na mnohé faktory vonkajšieho prostredia oveľa viac ako dozrievanie ženského vajíčka. Spermie si vyžadujú teplotu, ktorá je mierne nižšia ako teplota tela. Zvýšená teplota môže byť zapríčinená zápalovými ochoreniami, nosením obtiahnutých nohavíc či spodnej bielizne, teplými sedavými kúpeľmi, častými návštevami sauny alebo termálnych kúpeľov, používaním vyhrievaných autosedačiek. Toto všetko zhoršuje počet, pohyblivosť a vnútornú kvalitu spermií. Podobne negatívny vplyv má aj nosenie mobilu vo vrecku nohavíc.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Nina Lednická

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Maďarský premiér Viktor Orbán.
Orbán sa búcha do pŕs: Keby nebolo národnej vlády, Maďarsko by už bolo po krk vo vojne, tvrdí
Potopené vozidlá na zaplavenej hlavnej ceste v Dubaji 17. apríla 2024.
Foto
Smutné správy z Dubaja: Hlásia ďalšie obete! Desivé detaily ich posledných chvíľ
Dominika Cibulková s mamou Katarínou.
Cibulkovej mama Katarína si rada zájde do dcérinho šatníka: TOTO si požičiava najviac!
Rozkošné zvieratká sa skoro prebrali zo zimného spánku.
Váš Tip
Sysle na Muránskej planine majú užitočných kamarátov: Aha, čím si vystlali brlohy!
Piatková nehoda sa stala v Jasenskej doline vo Veľkej Fatre.
Prvý Turbus tohtoročnej turistickej sezóny vyštartuje už cez víkend: Kde sa na ňom budete môcť odviezť?