Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
03.12.2017 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Viktor a Adela Vinczeovci majú problém počať dieťa: Nádejná správa od lekára!

Otvoril tému, pri ktorej väčšina mužov len zahanbene mlčí! Moderátor Viktor Vincze (26) celému Slovensku oznámil, že má problém počať dieťa s manželkou a známou kolegyňou Adelou Vinczeovou (37).

Za všetko môžu jeho spermie, ktoré svojou kvalitou i počtom hraničia s chlapskou neplodnosťou. Chúlostivá diagnóza, ktoré je v ostrom kontraste s mužským egom, sa čoraz viac dostáva do slovníka zúfalých párov. Odborníci však odporúčajú nehádzať flintu do žita a tvrdia, že cesta k vlastným deťom rozhodne nie je zarúbaná!

Zdá sa, že splodiť potomka prirodzenou cestou je beh na dlhé trate. Páry sa oň úpenlivo snažia, nežnejšie polovičky si počítajú plodné dni a na tehotenských testoch sa napriek tomu nechcú objaviť dve pozitívne čiarky. Svoje o tom vie aj moderátor Viktor Vincze, ktorý vo svojej intímnej spovedi priznal problémy s potenciou. „Kvalita a počet spermií sa u mňa blížia k hranici neplodnosti,“ napísal markizák. „My muži sa musíme začať zaujímať o svoju plodnosť oveľa skôr, ako začneme plánovať dieťa a pripustiť najmä sami pred sebou, že nie vždy je problém v žene,“ vysvetlil Novému Času Viktor, ktorého hnevalo, že otázky o dieťati smerovali najmä na jeho manželku Adelu. Výsledky vyšetrenia, ktoré zbytočne desí slovenských mužov, prijal so vztýčenou hlavou. „Osemdesiatpercentný pokles v počte spermií za štyridsať rokov je však alarmujúce číslo,“ doplnil Vincze.

Prax v ambulancii

Za pravdu dáva špecialista, ktorému klopú muži na dvere čoraz častejšie. Väčšinou ich k tomuto kroku nasmeruje partnerka. „V deväťdesiatych rokoch som ‚vyrobil‘ prvých ľudí zo skúmavky u nás. Vtedy bolo v mililitri vzorky 100 miliónov spermií, za takmer tridsať rokov sa to znížilo na hraničnú hodnotu 15 miliónov, čo je hrozné,“ varuje hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre reprodukčnú medicínu Martin Petrenko s tým, že rovnaká situácia je v celej Európe. „A to je len množstvo spermií, ešte tu zohráva úlohu aj ich kvalita. Niekto môže mať aj 50 miliónov v mililitri, ale sú nekvalitné, s polámanými chvostíkmi, dvojhlavé, zmutované, nehybné,“ priznal Novému Času Petrenko s tým, že pre mužov je to citlivá záležitosť, ale treba im dodať odvahu. Zároveň tvrdí, že na každú dieru existuje záplata. Súhlasí s tým aj náš čitateľ Ján. „Chcel som mať istotu, že som úplne zdravý. Stačilo so sebou priniesť vzorku ejakulátu a výsledok som sa dozvedel za pár minút. Doktor vzorku chvíľku skúmal pod mikroskopom, ukázal mi pohybujúce sa spermie, no, žiaľ, povedal, že ich je menej, ako by ich malo byť. Napriek tomu sa teším zo zdravého syna,“ teší sa hrdý otec.

Spôsoby liečby

 

Odborník priznáva, že liečba býva náročná. „Pri zlom spermiograme sa robí hormonálna liečba. Odporúčam aj návštevu urológa, ktorý môže odhaliť problémy so semenníkmi, nádor v nich, zvykne tam byť žila, ktorá ohrieva semenníky a znižuje kvalitu spermií,“ vysvetľuje špecialista a dodáva, že nádejou je i asistovaná reprodukcia. „Je účinná a jednoduchšia. Poznám prípad, keď pacientovi, ktorý nemal v ejakuláte takmer žiadne spermie, sme tie vzali z jeho semenníkov a pod mikroskopom nimi ,napichli´ vajíčko a oplodnili ho. Asistovaná reprodukcia je metóda, ktorú odporúčam,“ odkazuje Petrenko. Moderátorka Vinczeová si situáciu uvedomuje. „Naše deti už nebudú mať spermie vôbec. A aj tí, čo si myslia, že sa ich to netýka, týka sa to ich detí. Je úžasné, že Viktor túto tému otvoril,“ priznala Novému Času Adela.

 

Čo napísal Vincze?

Moderátor tvrdí, že jeho telo produkuje trikrát menej spermií na mililiter ako je hraničné minimum podľa Svetovej zdravotníckej organizácie. Väčšina z nich je aj morfologicky nevhodných. Na rady lekárov vymenil úzke boxerky za voľné šortky, je viac zinku, robí si častejšie prechádzky v práci, aby sa schladil. Úplne prestal fajčiť, piť, lepšie sa stravuje... Mužov nabáda, aby sa dali otestovať.

 

(Ne)plodnosť je vážny problém

Peter Harbulák, gynekológ kliniky GYN-FIV

Otvoriť galériu

- Príčina môže byť vrodená, napríklad nezostúpenie semenníkov do mieška. Ďalej ide o nepriechodnosť semenovodov. Existuje aj nedostatočná produkcia mužských pohlavných hormónov. Škodlivý vplyv má žiarenie, toxické látky, cytostatiká i užívanie liekov, alkoholizmus, cirhóza pečene, cukrovka a ochorenie štítnej žľazy. Vyšetrenie na neplodnosť býva základné - spermiogram, a doplnkové ako vyšetrenie krvi či genetické vyšetrenie. Približne u polovice prípadov neplodnosti je problém na strane muža. Príčinou je nesprávny životný štýl, stres. Už v detstve treba sledovať zostup semenníkov, nosiť voľnejšiu spodnú bielizeň, odoprieť si horúce sprchy, kúpele, saunovanie, alkohol, drogy a fajčenie, užívať vitamín C, E a kyselinu listovú a absolvovať pravidelné prevenčné prehliadky u lekára.

Otvoriť galériu

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: Richard Gonda, Nový Čas Nedeľa, Nina Lednická

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?
Ilustračné foto
Na výstavbu a opravu športovísk chcú takmer 80 miliónov eur
knife crime
Odporný čin v Čechách: Mladík znásilnil a pobodal iba 15-ročné dievča! Nasledoval ďalší horor
(ilustračné foto).
Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady: Mazák a Majerník to odmietajú! Aha, čo povedali
V období jarnej zeleniny je už jednoduché nájsť čerstvé zdroje zdravia.
Bojujete s jarnou únavou? Telo po zime treba posilniť: 8 zložiek, ktoré vám naštartujú organizmus
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vľavo a vpravo ruský prezident Vladimir Putin.
Rusko sa pripravuje na americkú pomoc pre Ukrajinu: Tvrdšie útoky! Peskov neváhal potvrdiť, čo chystajú
Touto fotkou s priateľom Martinom oznámila Benčičová, že je v druhom stave.
Foto
Tenistka Benčičová oznámila radostnú správu: Som mama!
Polícia hľadá svedkov nehody, pri ktorej sa zranila 72-ročná chodkyňa.
Foto
Vodička v Banskej Bystrici zrazila chodkyňu: Skončila v nemocnici! Polícia prosí verejnosť o pomoc
Ilustračné foto
Nové detaily o podvodnej stránke, ktorá sa vydávala za zbierku pre Ukrajinu: Sila, čo prezradila polícia
(ilustračné foto)
Festival sa zmenil na nočnú moru: Stovky nakazených! Vypuknutie epidémie?