Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
30.11.2017 00:00 | PR články

Autisti si zaslúžia dostať šancu na zamestnanie. Kaufland im pomáha vytvárať podmienky

Podľa štatistík trpí na Slovensku poruchou autistického spektra viac ako 40 000 ľudí, na svete cca 21,7 miliónov.

Avšak aj napriek tejto skutočnosti sa problematike a diagnóze nevenuje dosť pozornosti. Ľudia s poruchou autistického spektra často ostávajú v rodičovskej opatere či v domove sociálnych služieb bez akejkoľvek práce a spoločenského statusu.. Vďaka projektu „Autisti v práci“, ktorý pred viac než rokom spustila Spoločnosť na pomoc osobám s autizmom (SPOSA) sa do novembra tohto roka zamestnalo už 18 autistických klientov. Ich počet sa rozhodla zdvihnúť aj spoločnosť Kaufland, ktorá momentálne zamestnáva 3 autistov.

Príbeh Michala

Pred približne pol rokom prijala spoločnosť Kaufland prvého autistu, 24-ročného Michala z Moravského Svätého Jána. Ten sa v práci osvedčil, stal sa pre firmu prínosom a zároveň aj plnohodnotnou súčasťou kolektívu. „Michal vyštudoval SOŠ v Bratislave, odbor technicko- ekonomický pracovník. Po ukončení školy bol takmer rok doma a venoval sa hudbe či plávaniu. Mal však stále dostatok voľného času a túžil niečo dokázať, byť sebestačnejší, zarobiť si peniaze. Jeho mama sa dozvedela o našom projekte a rozhodla sa kontaktovať nás. Zistili sme, že Michal je naozaj motivovaný pracovať a má všetky predpoklady na to, aby sa s malou podporou vedel zamestnať,“ hovorí Eva Mižáková, job koučka zo spoločnosti SPOSA. Približne v tom čase SPOSA kontaktoval aj zástupca oddelenia ľudských zdrojov spoločnosti Kaufland, Andrej Kulaviak, ktorého projekt zamestnávania ľudí s autizmom oslovil. „Začali sme hovoriť o spolupráci a zistili sme, že práve Michal by bol pre Kaufland vhodným zamestnancom,“ dodáva job koučka Eva Mižáková.

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

 

Pracovné povinnosti pomáha zvládať job kouč

„Autisti sa od bežných ľudí svojím správaním až tak neodlišujú a bývajú pedantní, spoľahliví, otvorení, ale aj zábavní. V práci pre nich zohráva dôležitú úlohu motivácia, dobrý kolektív a pracovné prostredie. Buď potrebujú pokojné prostredie a pracovať osamote, aby sa mohli sústrediť na prácu alebo naopak, kolegovia môžu byť faktorom, pre ktorý sa tešia do práce a zlepšuje sa ich výkon. Dĺžka prípravy je individuálna, niekomu stačia 2 – 3 mesiace, iný potrebuje aj viac ako pol roka. Na začiatku je potrebné vzájomné spoznanie sa a vybudovanie dôvery. Nasleduje fáza „mapovania“ - zisťovanie záujmov, schopností, predchádzajúcich zručností a stanovenie cieľa. Dôležitá je tiež príprava pracovného prostredia, dohodnutie podmienok a oboznámenie zamestnancov. Keď človek s autizmom nastúpi do práce, kouč ho sprevádza na pracovisku a pomáha pri zaúčaní, či riešení prípadných ťažkostí,“ vysvetľuje job koučka Eva Mižáková.

Michal už pol roka pracuje na účtovnom oddelení Kauflandu a pomerne rýchlo sa naučil všetky potrebné činnosti. Náplňou jeho práce bolo najprv nahadzovanie faktúr do systému, pošta a balenie dokumentov do obálok. Neskôr sa vďaka jeho šikovnosti práca rozšírila aj na oblasť optickej archivácie. Svoju prácu opisuje nasledovne: „V Kauflande sa mi veľmi páči a mám tu dobrých kolegov. Škola mi vôbec nechýba a vždy sa teším na pondelky a stredy. Vtedy chodím do práce. Vo voľnom čase plávam a hrám na organ u nás v kostole.“

Otvoriť galériu
Zdroj: PR článok

Pracovný kolektív prešiel zaškolením

„Predtým, než Michal nastúpil do práce, sme absolvovali workshop, na ktorom sme boli bližšie oboznámení so špecifikami ľudí s autizmom - najprv všeobecne, potom aj s konkrétnymi vlastnosťami a prejavmi Michala, ktorý mal ku nám na oddelenie nastúpiť. Vyskúšali sme si dokonca aj simulátor autizmu. Nikto zo zamestnancov oddelenia poriadne nevedel, do čoho pôjde a kolegovia boli naozaj prekvapení. Avšak hneď ako k nám Michal nastúpil, vybudovali si k nemu vzťah a dokonca sme už aj oslavovali jeho meniny. Na začiatku bol síce trochu tichší, no postupom času, keď lepšie spoznal svojich kolegov, sa stal veselou a otvorenou súčasťou kolektívu. Michal je cieľavedomý, stále sa chce zlepšovať a aj keď urobil nejakú chybu, poučil sa a už ju neopakoval. Atmosféra na oddelení je naozaj skvelá,“ hovorí Adela Kaššová, vedúca oddelenia Kontroly tovarových faktúr spoločnosti Kaufland.

Hneď po Michalovi spoločnosť Kaufland zamestnala aj ďalších 2 autistických pracovníkov, jedného z nich už aj na polovičný úväzok. „Spolupráca so SPOSA sa nám veľmi osvedčila a sme otvorení možnosti zamestnať aj ďalších ľudí s autizmom.. Práca s autistami nie je prínosná len pre nich, ale aj pre našich zamestnancov,“ tvrdí Lucia Langová, hovorkyňa spoločnosti Kaufland.

Viac k téme:
Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: PR článok

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Medzi Izraelom a Iránom je napätá situáacia (ilustračná fotografia).
V hre sú jadrové zbrane! Irán sa vyhráža Izraelu: Hrozné, čo majú v pláne urobiť
Europol
Europol hlási úspech: Klepli po prstoch globálnym podvodníkom, pozrite sa, čo majú na rováši
Hoaxy zašli priďaleko.
FotoVáš Tip
Hoaxy zašli priďaleko, na ľudí číha nové nebezpečenstvo: Slovák šíri na internete strašidelnú výzvu!
Na scenáristu nedá televízia dopustiť.
Foto
Andy Kraus zdolal jeden zo svojich najväčší strachov: Uf, to chcelo ale odvahu!
Ilustračné foto
V Keni sa zrútil vrtuľník s vedením armády: Hlásia mŕtvych! Trosky okamžite pohltili plamene
Ilustračné foto
Na západe zúri nebezpečné ochorenie: Slovensko tento rok láme rekordy, na zozname pacientov sú len tínedžeri
Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.
Šéf NATO na plné ústa: Ukrajina naliehavo potrebuje posilniť protivzdušnú obranu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Aktualizované
Fico odhalil plány: Koho navrhnú na post eurokomisára za Slovensko? Má to byť tento muž
Nájdete všetkých psíkov, ktorí majú zatvorené aspoň jedno oko?
Slováci, potrápte si hlavičky: Koľko psíkov má na obrázku zatvorené aspoň jedno oko?
Spomienkové zhromaždenie pri príležitosti 79. výročia oslobodenia Bratislavy.
Splnili sme sľub, vyhlásil Fico: Seniori si po novom prilepšia k dôchodku
(ilustračné foto).
Turci sa ešte nespamätali z minuloročného zemetrasenia: Prišla ďalšia rana! Krajina je v pozore
Na snímke minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Kysucká diaľnica D3: Minister Ráž tvrdí, že stavať by mohli budúci rok